Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Δύο ελληνικές τράπεζες διερεύνησαν το ενδεχόμενο προληπτικών ΑΜΚ και έφαγαν πόρτα από ορισμένα διεθνή funds

Δύο  ελληνικές τράπεζες διερεύνησαν το ενδεχόμενο προληπτικών ΑΜΚ και έφαγαν πόρτα από ορισμένα διεθνή funds
Οι ελληνικές τράπεζες επιλέγουν να αρρωστήσουν πρώτα και μετά να αναζητήσουν την θεραπεία…..
Παρά τις επίσημες διαψεύσεις και τις αναφορές ότι δεν υπάρχει νόημα να υλοποιηθούν αυξήσεις κεφαλαίου προληπτικά δύο ελληνικές τράπεζες διερεύνησαν το ενδεχόμενο υλοποίησης νέων ΑΜΚ.
Το επίσημο  επιχείρημα που προβάλλεται είναι ότι θα ήταν άστοχο οι ελληνικές τράπεζες λίγους μήνες μετά την προσφυγή τους στις διεθνείς αγορές για να ανακεφαλαιοποιηθούν να αναζητούν νέα κεφάλαια χωρίς μάλιστα να γνωρίζουν το ακριβές ύψος των κεφαλαιακών τους αναγκών από τα stress tests.
Το πραγματικό επιχείρημα όμως είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες διερεύνησαν το ενδεχόμενο υλοποίησης προληπτικών αυξήσεων κεφαλαίου αλλά έφαγαν πόρτα από ορισμένα διεθνή funds.
Οι πρώτες διερευνητικές επαφές για το πώς θα αντιμετώπιζαν οι ξένοι επενδυτές νέα ανακεφαλαιοποίηση στις τράπεζες, δεν στέφθηκαν με επιτυχία.
Είναι προφανές ότι πολλά funds σε σύνολο 1600 ξένων τα 1200 είναι funds, ορισμένα εκ των οποίων θεωρούν ακραία επιλογή και λύση την προσφυγή στις αγορές, την υλοποίηση νέων αυξήσεων κεφαλαίου από τις ελληνικές τράπεζες.
Κορυφαίος τραπεζίτης μας παρουσίασε μια άκρως ενδιαφέρουσα προσέγγιση η οποία είναι ορθολογική.
«Κανείς δεν γνωρίζει το ακριβές ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών.
Μόνο υποθέσεις μπορεί να υπάρξουν.
Εκτιμώ ότι δεν θα είναι 1,5 με 2 αλλά 4 ή 5 ή 6 δισεκ. ευρώ.
Σε μια τέτοια περίπτωση οι τράπεζες θα οδηγηθούν σε νέες αυξήσεις κεφαλαίου.
Όμως αντί να τολμήσουν οι τράπεζες να εξετάσουν προληπτικές αυξήσεις κεφαλαίου επιλέγουν την λύση μονόδρομο, θα αναμένουν τα αποτελέσματα των stress tests και εν συνεχεία θα δουν πως θα καλύψουν τα κεφαλαιακά κενά.
Ο βασικός λόγος που οι τράπεζες δεν θα υλοποιήσουν προληπτικές αυξήσεις κεφαλαίου είναι η άρνηση των διεθνών funds να χρηματοδοτήσουν για τρίτη φορά το ελληνικό banking.
Μόνο η Eurobank θα ανακεφαλαιοποιηθεί δεύτερη φορά από ιδιώτες, το 2013 είχε ανακεφαλαιοποιηθεί μόνο από το ΤΧΣ.
Η Εθνική, η Alpha και η Πειραιώς αν υλοποιήσουν νέες αυξήσεις κεφαλαίου θα είναι η 3η φορά που θα καταφύγουν στους ιδιώτες μετόχους τους.
Οι προληπτικές αυξήσεις κεφαλαίου θα τιμωρούσε την τράπεζα που προέβαινε σε μια τέτοια κίνηση και μαζί και τον τραπεζικό κλάδο αλλά θα ήταν η απόλυτα ορθολογική λύση για το μέλλον, η απόλυτη προληπτική λύση.
Όταν ένας άνθρωπος αρρωστήσει πηγαίνει στον γιατρό.
Στην περίπτωση μας οι τράπεζες γνωρίζουν ότι θα ασθενήσουν και ενώ προληπτικά πρέπει να πάνε στο γιατρό, επιλέγουν να αρρωστήσουν πρώτα και μετά να αναζητήσουν την θεραπεία.
Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία υποστηρίζουν οι γιατροί αλλά οι τράπεζες ρισκάρουν και ρισκάρουν πολλά.
Το βασικό επιχείρημα που προβάλλεται είναι ότι δεν μπορούν να υλοποιήσουν ΑΜΚ εφόσον δεν γνωρίζουν αν και σε ποιο ύψος θα προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες»


Τιμές αυξήσεων κεφαλαίου ελληνικών τραπεζών

Ποσά σε ευρώ


Τράπεζες

Τιμές ΑΜΚ 2013

Τιμές ΑΜΚ 2014

Πιθανές τιμές ΑΜΚ 2014

Εθνική

4,29

2,2

1,7 -1,8

Πειραιώς

1,71

1,70

1,1-1,2

Alpha

0,44

0,65

0,48-0,50

Eurobank

1,54

0,31

0,31 ή RS

Επεξεργασία στοιχείων www.bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης