Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody’s – Αν ενταθούν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας τα 112 δισ δολ δανείων και ομολογιακών ρωσικών εταιριών δεν θα μπορούν να αποπληρωθούν

Moody’s – Αν ενταθούν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας τα 112 δισ δολ δανείων και ομολογιακών ρωσικών εταιριών δεν θα μπορούν να αποπληρωθούν
Οι μεγάλες ρωσικές εταιρίες σε αυτή την φάση είναι ισχυρές και διαθέτουν ακόμη μεγάλα ταμειακά διαθέσιμα...
Την εκτίμηση ότι εφόσον η Δύση εντείνει τις κυρώσεις της κατά της Ρωσίας λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, τότε θα αυξηθεί ο κίνδυνος για τις μεγάκες ρωσικές επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στην αποπληρωμή τραπεζικών και ομολογιακών δανείων ύψους 112 δισ δολαρίων διατυπώνει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.
Σε δημοσίευμα των Financial Times, υπογραμμίζεται ότι η αποπληρωμή των 112 δις δολαρίων εντός της επόμενης τετραετίας αποτελεί μια «εύκολη υπόθεση» για τους επιχειρηματικούς «γίγαντες» της Ρωσίας, η οποία ωστόσο θα περιπλεχθεί και θα καταστεί πιο δύσκολη εφόσον υπάρξουν νέες κυρώσεις από τη Δύση.
Όπως αναφέρουν οι FT, οι ΗΠΑ έχουν βάλει ήδη στο στόχαστρο τους τέσσερις μεγάλες ρωσικές επιχειρήσεις - Rosneft, VEB, Gazprombank and Novatek -, αποκλείοντας τις από τις κεφαλαιαγορές των ΗΠΑ, ενώ δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να επεκτείνουν τις κυρώσεις τους και σε άλλες μεγάλες εταιρείες.
Παράλληλα, εκτιμάται ότι και η ΕΕ προσανατολίζεται σε αντίστοιχες κυρώσεις κατά της Ρωσίας κατόπιν και της πρόσφατης εξέλιξης με την κατάρριψη του αεροσκάφους των Malaysian Airlines.
Η επιβολή νέων κυρώσεων από τη Δύση θα μπορούσε να δυσχεράνει την αναχρηματοδότηση των δανείων ύψους 111,6 δις δολαρίων που έχουν λάβει οι ρωσικές bluechip επιχειρήσεις και τα οποία λήγουν από σήμερα έως και το 2018.
Συγκεκριμένα, η Moodys’s προειδοποιεί ότι το 2015 κορυφώνονται οι ανάγκες για την αναχρηματοδότηση των μεγάλων ρωσικών επιχειρήσεων (ανάμεσα στις οποίες οι Rosneft και Gazprom), καθώς λήγουν πολλά τραπεζικά και ομολογιακά δάνεια.
Ωστόσο, η Moody’s εκτιμά ότι πολύ δύσκολα κάποια από αυτές τις εταιρείες δεν θα καταφέρει να ανταποκριθεί σε αυτήν την πρόκληση και ως παράδειγμα αναφέρει την Rosneft, η οποία έχει ταμειακά διαθέσιμα άνω των 20 δις δολαρίων.








www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης