Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Άστοχη η συζήτηση για τρίτο δάνειο στην Ελλάδα - Μείζον ζήτημα το χρέος

Goldman Sachs: Άστοχη η συζήτηση για τρίτο δάνειο στην Ελλάδα - Μείζον ζήτημα το χρέος
Από το 2016 έως το 2020, οι ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας είναι κάτω από τα 10 δισ. ευρώ ετησίως και κατά μέσο όρο
Η πιστή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και η αποφυγή της αβεβαιότητας των πρόωρων εκλογών, αποτελούν τα βασικά σημεία που θα κρίνουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας, εκτιμά η Goldman Sachs.
Σε σημερινή της έκθεση (23/07/2014) με τίτλο «Greece and the Misplaced Thrid Bailout Debate», η αμερικανική επενδυτική τράπεζα επιχειρεί να απαντήσει στο ερώτημα, αν η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα τρίτο πακέτο στήριξης.
Η Goldman Sachs θεωρεί άστοχη τη συζήτηση για ένα τρίτο πακέτο στήριξης επί του παρόντος, καθώς υπάρχουν ανεκμετάλλευτα κεφάλαια που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της χώρας.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, μεγαλύτερη σημασία έχει η συζήτηση για τους όρους ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Η αύξηση των αποδόσεων των 10ετών κρατικών ομολόγων, οδηγεί σε μεταβλητότητα την ελληνική αγορά ομολόγων, σημειώνει η Goldman, ενώ επισημαίνει το γεγονός ότι η δεύτερη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, δεν προσέλκυσε το ενδιαφέρον των επενδυτών.
Τα παραπάνω δεδομένα οδήγησαν σε έναν νέο γύρο συζητήσεων για το ενδεχόμενο ανάγκης ενός τρίτου πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα.
Η Goldman εκτιμά ότι αυτή η μεταβλητότητα αντανακλά κυρίως το αρνητικό κλίμα που προκάλεσαν οι διεθνείς εξελίξεις και όχι τόσο την εγχώρια κατάσταση.
Όπως σημειώνουν οι αναλυτές η κυβέρνηση συνεχίζει την υλοποίηση των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ενώ βελτίωση καταγράφουν οι μακροοικονομικοί δείκτες.
Ωστόσο, παρά τη βελτίωση της εικόνας σε εγχώριο επίπεδο, ακόμη και αν αυτή συνεχιστεί, το σημερινό επίπεδο των αποδόσεων, και το ενδεχόμενο συνεπειών από τις αναταραχές στην Ευρωζώνη, δεν ενθαρρύνουν την Ελλάδα να αξιοποιήσει τις παγκόσμιες αγορές ομολόγων.

Γιατί δεν είναι απαραίτητη η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές
Δύο είναι οι λόγοι για τους οποίους η πρόσβαση στην αγορά δεν είναι απαραίτητη για την Ελλάδα:
- Από το 2016 έως το 2020, οι ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας είναι κάτω από τα 10 δισ. ευρώ ετησίως και κατά μέσο όρο.
- Μέχρι το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, υπάρχουν κεφάλαια διαθέσιμα, όπως το «μαξιλάρι» του ΤΧΣ, ύψους 11 δισ. ευρώ, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν (μαζί με περιορισμένες εκδόσεις) για να καλύψουν ενδεχόμενο κενό χρηματοδότησης.
Ένας άλλος παράγοντας που υπογραμμίζει η Goldman Sachs, είναι ότι ενδεχόμενο τρίτο πακέτο διάσωσης θα είναι δυσάρεστο, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ευρώπη.

Η διαχείριση του χρέους το μείζον ζήτημα - Ο πολιτικός κίνδυνος
Σύμφωνα πάντως με την αμερικανική τράπεζα, το κυριότερο ζήτημα για την Ελλάδα, είναι η διαχείριση του χρέους.
Προς το παρόν η εξυπηρέτηση του χρέους είναι σχετικά εύκολη, λόγω των χαμηλών επιτοκίων, ωστόσο προκύπτει το ερώτημα τι θα συμβεί αν μεσοπρόθεσμα η Ελλάδα κληθεί να πληρώσει μεγαλύτερα επιτόκια.
Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει με αποφασιστικότητα τις μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να αποδώσει το σχέδιο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Σε πολιτικό επίπεδο, ελλοχεύει ο κίνδυνος πρόωρων εκλογών τον Φεβρουάριο του 2015, με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, γεγονός που δεν αποκλείεται να επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις για το χρέος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης