Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΚΤ: Στον ενιαίο εποπτικό μηχανισμό η Λιθουανία από 1ης Ιανουαρίου 2015 - Η τιμή μετατροπής του λίτας ορίζεται σε 3,45280 ανά ευρώ

ΕΚΤ: Στον ενιαίο εποπτικό μηχανισμό η Λιθουανία από 1ης Ιανουαρίου 2015 - Η τιμή μετατροπής του λίτας ορίζεται σε 3,45280 ανά ευρώ
Οι λιθουανικές τράπεζες θα τεθούν υπό την εποπτεία της ΕΚΤ το 2015
Την ένταξη της Λιθουανίας στην Ευρωζώνη από την 1η Ιανουαρίου 2015 ενέκρινε σήμερα επισήμως το Συμβούλιο της ΕΕ.
Ταυτόχρονα, όρισε την τιμή μετατροπής του λίτας Λιθουανίας σε ευρώ σε 3,45280:1 (τιμή η οποία συμπίπτει με την τρέχουσα κεντρική ισοτιμία του λίτας στον μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών - ΜΣΙ II).
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και η Lietuvos bankas συμφώνησαν να παρακολουθούν την πορεία του λίτας έναντι του ευρώ στην αγορά συναλλάγματος μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2015.
Η ΕΚΤ θα αναλάβει την άμεση εποπτεία των μεγαλύτερων λιθουανικών τραπεζών τον Ιανουάριο του 2015, δεδομένου ότι η Λιθουανία θα ενταχθεί και στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (ΕΕΜ). Από τον Ιανουάριο του 2014, κατόπιν αιτήματος της Lietuvos bankas, η Λιθουανία συμμετέχει στη συνολική αξιολόγηση των ισολογισμών των τραπεζών μαζί με τις 18 χώρες μέλη της ζώνης του ευρώ. Αυτό αφορά τα τρία μεγαλύτερα, από πλευράς στοιχείων ενεργητικού, πιστωτικά ιδρύματα στη Λιθουανία (SEB bankas, Swedbank και DNB bankas).
Η συνολική αξιολόγηση είναι μια ενδελεχής εξέταση των ισολογισμών και της ανθεκτικότητας των μεγαλύτερων τραπεζών η οποία θα ολοκληρωθεί προτού η ΕΚΤ αναλάβει τα εποπτικά της καθήκοντα. Τα αποτελέσματα για τη Λιθουανία θα ανακοινωθούν μαζί με τα αποτελέσματα όλων των τραπεζών τον Οκτώβριο του 2014.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης