Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ψήφος εμπιστοσύνης από την DGCom στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών – Δεν έλαβαν μεγάλα ρίσκα

Ψήφος εμπιστοσύνης από την DGCom στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών – Δεν έλαβαν μεγάλα ρίσκα
Οι διοικήσεις των τραπεζών ήταν θύματα της αποτυχίας της οικονομικής πολιτικής και όχι θύτες...
Ψήφο εμπιστοσύνης δίνει η DGCom η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών καθώς όπως και στις αξιολογήσεις του 2012 έτσι και στις τρέχουσες του 2014 αναφέρει ότι «οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών δεν έλαβαν υπέρμετρα ρίσκα» ενώ αναγνωρίζεται ότι η πηγή του κακού για το ελληνικό banking ήταν το PSI+.
Δεν είναι τυχαίο ότι με εξαίρεση τις αλλαγές στην διοίκηση της Eurobank που πραγματοποιήθηκαν στην λογική της κρατικοποίησης της τράπεζας σε όλες τις υπόλοιπες τράπεζες δεν υπήρξαν διοικητικές αλλαγές εν γνώσει της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Το γεγονός ότι η DGCom αναγνωρίζει ή κατά το ορθότερο επαναλαμβάνει κάτι που σταθερά υποστηρίζει ότι οι διοικήσεις των τραπεζών δεν προκάλεσαν την κρίση αλλά υπέστησαν τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα έρχεται να καταρρίψει ένα μύθο που σκόπιμα κατά καιρούς προβάλλεται ότι οι «κακοί τραπεζίτες οδήγησαν σε κατάρρευση το ελληνικό banking»
Έγκαιρα έχουμε επισημάνει ότι το 2007 με 214 δισεκ. δάνεια τα NPLs ήταν μόλις 12-14 δισεκ. και το 2014 με 214 δισεκ. δάνεια τα NPLs έφθασαν στα 84 δισεκ. σε επίπεδο ομίλων μαζί με το εξωτερικό.
Άρα δεν ευθύνονται οι τράπεζες και τα συστήματα παρακολούθησης κινδύνου αλλά οι εξωγενείς παράγοντες που επέδρασαν άκρως αρνητικά στην πιστωτική συμπεριφορά επιχειρήσεων και νοικοκυριών εκτοξεύοντας τα NPLs τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κατά καιρούς έχουν υπάρξει ενδοιασμοί για ορισμένες διοικήσεις τραπεζών από την Τρόικα, όπως π.χ. της Εθνικής, ωστόσο το τελευταίο διάστημα όλες αυτές οι ενστάσεις έχουν περιοριστεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης