Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε πλήρη αποσύνθεση η αυτοκρατορία Εspirito Santo - Tρίτος βραχίονας ζητά προστασία από τους πιστωτές - Συνελήφθη ο ιδρυτής

Σε πλήρη αποσύνθεση η αυτοκρατορία Εspirito Santo - Tρίτος βραχίονας ζητά προστασία από τους πιστωτές - Συνελήφθη ο ιδρυτής
Μόλις λίγες ημέρες μετά τους τριγμούς που προκλήθηκαν από τη μη πληρωμή ομολόγου
(upd2)Σε πλήρη αποσύνθεση οδηγείται η πάλαι ποτέ κραταιά αυτοκρατορία Εspirito Santo στην Πορτογαλία.
Σήμερα η Espirito Santo Financial Group ζήτησε προστασία από τους πιστωτές, λόγω αδυναμίας εξυπηρέτησης του χρέους της.
Η Espirito Santo Financial Group κατέχει το 20% της τράπεζας και αποτελεί τον τρίτο κατά σειρά βραχίονα του ομίλου - μετά τις Rioforte και Espirito Santo International - που ζητά προστασία από τους πιστωτές.
Στο μεταξύ, ενώπιον των πορτογαλικών δικαστικών αρχών θα βρεθεί ο ιδρυτής του χρηματοπιστωτικού ομίλου Espirito Santo, ο Ricardo Espirito Santo Salgado, ο οποίος συνελήφθη το μεσημέρι της Πέμπτης.
Ο ιδρυτής και πρώην διευθύνων σύμβουλος της Banco Espirito Santo κατηγορείται για ξέπλυμα χρήματος και φοροδιαφυγή, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει ταύτιση του με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο όμιλος και τα οποία λίγο έλειψε να οδηγήσουν σε κατάρρευση το πορτογαλικό τραπεζικό σύστημα.
Ο 70χρονος Salgado, ο οποίος για 23 χρόνια διοικούσε τον όμιλο BES, αναγκάστηκε σε παραίτηση στις 20 Ιουνίου, υπό την πίεση των ισχυρισμών περί λογιστικών ατασθαλιών σε ορισμένες από τις εταιρείες του ομίλου.
Η ίδια η τράπεζα είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα στην Πορτογαλία, όπου έχει συμφέροντα σε πολλούς τομείς της οικονομίας, ενώ θεωρείται στη χώρα ως επιχειρηματικό κολοσσός.  
Στις 22/7, η Rioforte, θυγατρική της Espirito Santo, ανακοίνωσε πως ζητά προστασία από τους πιστωτές της στο Λουξεμβούργο, καθώς αδυνατούσε να εξοφλήσει δανειακές της υποχρεώσεις, που εκκρεμούσαν από τις 9 Ιουλίου.
Η Rioforte προσανατολίζεται σε αναδιάρθρωση, με στόχο τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της εταιρείας.
Ήδη όμως από την Παρασκευή 18 Ιουλίου το www.bankingnews.gr, η Espirito Santo International - εκ των μετόχων της Banco Espirito Santo - δήλωσε επίσης αδυναμία εξυπηρέτησης του χρέους της.
Ειδικότερα, η Espirito Santo International δήλωσε αδυναμία αποπληρωμής του χρέους της, καταθέτοντας αίτημα για προστασία από τους πιστωτές της. H αίτηση κατατέθηκε στο Λουξεμβούργο, όπου η εταιρεία διαθέτει την έδρα της.
Σημειώνεται πως η Espirito Santo International είναι μια από τους μεγαλύτερους μετόχους της Banco Espirito Santo.

(Πρώτη ενημέρωση: Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014, ώρα 14:23)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης