Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

ΟΛΠ: Προσβλέπει σε διπλασιασμό εσόδων ετησίως από τη συμφωνία με την Cosco - Eπικυρώθηκε ο φιλικός διακανονισμός - Επιβεβαίωση bankingnews

tags :
ΟΛΠ: Προσβλέπει σε διπλασιασμό εσόδων ετησίως από τη συμφωνία με την Cosco - Eπικυρώθηκε ο φιλικός διακανονισμός - Επιβεβαίωση bankingnews
Ξεκλειδώνει η επένδυση των 230 εκατ. ευρώ στο λιμάνι του Πειραιά
(upd)Ενέκρινε τον φιλικό διακανονισμό με την Cosco το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΛΠ, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του www.bankingnews.gr.
Όπως ανακοίνωσε ο ΟΛΠ, το ΔΣ ενέκρινε το επιχειρηματικό σχέδιο συμφωνίας μέσω φιλικού διακανονισμού ΟΛΠ – ΣΕΠ και αποφάσισε την αποστολή του στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο.
Οι δυο πλευρές έχουν αποφασίσει την κατασκευή του δυτικού Γ΄ Προβλήτα Εμπορευματοκιβωτίων και την ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού δαπάνης 230 εκ. ευρώ, την οποία θα επενδύσει εξ' ολοκλήρου η ΣΕΠ Α.Ε.
Ο ΟΛΠ Α.Ε., ο οποίος αμείβεται για την παραχώρηση αυτή με ποσοστό επί των ενοποιημένων οικονομικών στοιχείων της ΣΕΠ Α.Ε. (21,5% σήμερα και 24,5% από το 2017), αναμένεται να διπλασιάσει σχεδόν τα έσοδα του ετησίως, λόγω της αύξησης του όγκου εμπορευματοκιβωτίων (TEU) από 3,7 εκ. ΤΕU σε 6,2 εκ. TEU τουλάχιστον, συν τις λοιπές υπηρεσίες Logistics.
Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος του ΟΛΠ Α.Ε., κ. Γιώργος Ανωμερίτης: "Για τον Οργανισμό ο Φιλικός Διακανονισμός Β' της Σύμβασης Παραχώρησης είναι μια επικερδής επιχειρηματική δραστηριότητα, στα πλαίσια των πολιτικών των παραχωρήσεων λιμενικών υπηρεσιών, όπως γίνεται σε όλα τα λιμάνια του κόσμου. Πολύ δε περισσότερο που ο παραχωρούμενος χώρος είναι θάλασσα και όχι ενεργά λειτουργών προβλήτας. Το ΔΣ του ΟΛΠ Α.Ε. από την αρχή επέλεξε και ενέταξε στη Συμφωνία αυτή, το μέγιστο της διαδικασίας διαφάνειας: α) να αποσταλεί δηλαδή το Σχέδιο Συμφωνίας στην Ε.Ε., β) να αποσταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο, γ) να εγκριθεί από τη Γενική Συνέλευση και δ) να ψηφισθεί στη Βουλή ".

Τι ανέφερε από το πρωί το www.bankingnews.gr

ΟΛΠ - Προς επικύρωση ο φιλικός διακανονισμός με την Cosco - Ξεκλειδώνει η επένδυση των 230 εκατ. ευρώ

Σήμερα θα τεθεί προς επικύρωση στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΛΠ ο φιλικός διακανονισμός με την Cosco μέσω του οποίου θα ανοίξει ο δρόμος για την επένδυση του κινεζικού ομίλου ύψους 230 εκατ. ευρώ στο λιμάνι.
Εφόσον εγκριθεί, θα τεθεί προς ψήφιση στη γενική συνέλευση του ΟΛΠ και εκεί το ΤΑΙΠΕΔ θα κληθεί να να την επικυρώσει ή μη. Υπέρ του φιλικού διακανονισμού, ο οποίος πήρε το «πράσινο φως» και από την Κομισιόν, τάσσεται τόσο ο ΟΛΠ όσο και η Cosco. Για τον μεν πρώτο, ο λόγος είναι ότι θα μεγιστοποιηθούν τα έσοδά του από το ετήσιο μίσθωμα για τους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ, ενώ η Cosco θα μπορεί να αυξήσει τη δυναμικότητά της στα 6,2 εκατ. εμπορευματοκιβώτια ετησίως.  
Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν, από το καλοκαίρι του 2013, είχε σοβαρές αντιρρήσεις για σημεία της νέας σύμβασης, μέσω της οποίας ο Πειραιάς καθίσταται λιμάνι-κόμβος εξυπηρέτησης πλοίων νέας γενιάς, με τη δυναμικότητά του να αυξάνεται, από 3.700.000, σε 6.200.000 κοντέινερ ετησίως.
Από την άλλη πλευρά εκείνοι που αντιδρούν είναι οι άνθρωποι του ΤΑΙΠΕΔ, οι οποίοι ανησυχούν ότι ενδέχεται να λειτουργήσει αποθαρρυντικά για κάποιους από τους υποψήφιους αγοραστές του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ στο πλαίσιο του σχετικού διαγωνισμού.
Ήδη, ο διαγωνισμός βρίσκεται στη φάση κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών. Στη διαδικασία μετέχουν οι ΑΡΜ Terminals Β.V., Cartesian Capital Group, Cosco, International Container Terminal Services, Ports America Group και Utilico Emerging Markets Limited.
Υπενθυμίζεται ότι ο φιλικός διακανονισμός προβλέπει, μεταξύ άλλων, επενδύσεις ύψους 230 εκατ. ευρώ για την κατασκευή και εκμετάλλευση του Δυτικού Προβλήτα III του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΠ από τη ΣΕΠ την κατασκευή για λογαριασμό του ΟΛΠ του Προβλήτα Πετρελαιοειδών και την αναβάθμιση με νέο μηχανολογικό εξοπλισμό του Προβλήτα II και του Ανατολικού Προβλήτα ΙΙΙ ΣΕΜΠΟ.
Όπως, πάντως, υποστηρίζουν στελέχη της αγοράς ο «φιλικός διακανονισμός» της κυβέρνησης με την Cosco αποτελεί προνομιακή και χαριστική εκχώρηση όλου του λιμανιού του Πειραιά στους Κινέζους, αφού είναι αυτονόητο ότι, μετά και το «φιλικό διακανονισμό», γίνεται σχεδόν ασύμφορη και απαγορευτική η συμμετοχή οποιουδήποτε τρίτου σε διαγωνισμό για την πώληση του λιμανιού του Πειραιά.

(Πρώτη ενημέρωση: Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014, ώρα 08:04)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης