Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

ΔΝΤ: Σε επαγρύπνηση, αλλά όχι σε κατάσταση συναγερμού για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητας διεθνώς

ΔΝΤ: Σε επαγρύπνηση, αλλά όχι σε κατάσταση συναγερμού για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητας διεθνώς
Θα πρέπει να βελτιωθεί η μεταφορά της νομισματικής πολιτικής στην πραγματική οικονομία
Tην ανάγκη διαρκούς επαγρύπνησης - διεθνώς - εκφράζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μόλις μια μέρα μετά τη δημοσιοποίηση των αναθεωρημένων προβλέψεών του για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.
"Πρέπει να βρισκόμαστε σε κατάσταση επαγρύπνησης - όχι βέβαια συναγερμού - προκειμένου να παραμένει διασφαλισμένη η χρηματοπιστωτική σταθερότητα διεθνώς", αναφέρει σε σημερινές του δηλώσεις κορυφαίος αξιωματούχος του ΔΝΤ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να βελτιωθεί η μεταφορά της νομισματικής πολιτικής στην πραγματική οικονομία, καθώς και οι τράπεζες διεθνώς να συνεχίσουν στην κατεύθυνση ισχυροποίησης των ισολογισμών τους.
"Oι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αποτελούν κλειδί για τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ιαπωνία", πρόσθεσε.
Στο μεταξύ, όπως ανέφερε από τις 24 Ιουλίου το www.bankingnews.gr, σε καθοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεών του για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας προχώρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ειδικότερα, στο αναθεωρημένο World Economic Outlook, το ΔΝΤ υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη κατά το τρέχον έτος, 2014, ωστόσο διατηρεί την ελαφρώς αισιόδοξη πρόβλεψή του για το επόμενο έτος, 2015.
Πιο συγκεκριμένα, το ΔΝΤ αναμένει στο 3,4% την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το 2014, έναντι της πρότερης πρόβλεψής του για ανάπτυξη 3,7% φέτος, την οποία είχε διατυπώσει τον περασμένο Απρίλιο.
Για το 2015, το ΔΝΤ διατηρεί την πρόβλεψή του πως η παγκόσμια ανάπτυξη θα κινηθεί πέριξ του 4%.
Οι λόγοι της καθοδικής αναθεώρησης των εκτιμήσεων του Ταμείου για φέτος είναι η ραγδαία υποχώρηση του αμερικανικού ΑΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, αλλά και η μείωση της αισιοδοξίας για την πορεία της ανάπτυξης σε ορισμένες αναδυόμενες αγορές.
Στην έκθεσή του το ΔΝΤ προειδοποιεί πως δεν αποκλείεται να υπάρξει νέος γύρος αστάθειας στις αγορές, μόλις η αμερικανική κεντρική τράπεζα, η Fed, αποσύρει το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων. Ωστόσο σπεύδει να διευκρινίσει πως δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Το ΔΝΤ τοποθετεί μόλις στο 1,7% την ανάπτυξη των ΗΠΑ για το 2014, υποβαθμίζοντας τις πρότερες εκτιμήσεις του κατά 1,1%.
Για την Ευρωζώνη αναμένει ανάπτυξη 1,1% για φέτος.
Σε ό,τι αφορά την Ιαπωνία, το Ταμείο αναβάθμισε στο 1,6% τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη κατά το τρέχον έτος.
Για την Κίνα αναμένει ανάπτυξη 7,4% για φέτος.
Το ΔΝΤ υποβάθμισε τις εκτιμήσεις για το σύνολο της ανάπτυξης των αναδυόμενων αγορών, στο 4,6% από 4,8% προηγουμένως για το 2014 και έναντι της ανάπτυξης 4,7% που είχε καταγραφεί το αμέσως προηγούμενο έτος, 2013.
"Υπάρχουν ορισμένες αισιόδοξες ενδείξεις στις αγορές, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να επαναληφθούν τα όσα είχαν σημειωθεί τον Μάιο του 2013", δήλωσε, παρουσιάζοντας τη νέα έκθεση του ΔΝΤ, ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου, Olivier Blanchard.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης