Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Συνεχίζεται το τραπεζικό θρίλερ - Banco Espirito Santo: «Όχι» στην πρόωρη αποπληρωμή των ομολόγων της Espirito Santo Financial Group

Συνεχίζεται το τραπεζικό θρίλερ - Banco Espirito Santo: «Όχι» στην πρόωρη αποπληρωμή των ομολόγων της Espirito Santo Financial Group
Aφορά ομόλογα, αξίας 212 εκ. ευρώ και λήξεως το 2015 - 2019
Το ενδεχόμενο πρόωρης αποπληρωμής των ομολόγων της Espirito Santo Financial Group απορρίπτει η Banco Espirito Santo.
Με την αυτοκρατορία της Εspirito Santo να τελεί υπό πλήρη διάλυση - μετά την αδυναμία εξυπηρέτησης του χρέους τριών βραχιόνων - η Banco Espirito εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία καθιστά σαφές πως δεν εξετάζει το ενδεχόμενο αποζημίωσης όσων πελατών κατέχουν ομόλογα της Espirito Santo Financial Group.
Τα συγκεκριμένα ομόλογα ανέρχονται σε 212 εκ. ευρώ και λήγουν το 2015 και το 2019.
Σημειώνεται πως η Banco Espirito αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Πορτογαλίας.
Υπενθυμίζεται πως η Espirto Santo Financial κατέχει το 20% της πορτογαλικής τράπεζας.

Τι μετέδιδε χθες, Πέμπτη, το bankingnews.gr
Σε πλήρη αποσύνθεση οδηγείται η πάλαι ποτέ κραταιά αυτοκρατορία Εspirito Santo στην Πορτογαλία.
Σήμερα η Espirito Santo Financial Group ζήτησε προστασία από τους πιστωτές, λόγω αδυναμίας εξυπηρέτησης του χρέους της.
Η Espirito Santo Financial Group κατέχει το 20% της τράπεζας και αποτελεί τον τρίτο κατά σειρά βραχίονα του ομίλου - μετά τις Rioforte και Espirito Santo International - που ζητά προστασία από τους πιστωτές.
Στο μεταξύ, ενώπιον των πορτογαλικών δικαστικών αρχών θα βρεθεί ο ιδρυτής του χρηματοπιστωτικού ομίλου Espirito Santo, ο Ricardo Espirito Santo Salgado, ο οποίος συνελήφθη το μεσημέρι της Πέμπτης.
Ο ιδρυτής και πρώην διευθύνων σύμβουλος της Banco Espirito Santo κατηγορείται για ξέπλυμα χρήματος και φοροδιαφυγή, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει ταύτιση του με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο όμιλος και τα οποία λίγο έλειψε να οδηγήσουν σε κατάρρευση το πορτογαλικό τραπεζικό σύστημα.
Ο 70χρονος Salgado, ο οποίος για 23 χρόνια διοικούσε τον όμιλο BES, αναγκάστηκε σε παραίτηση στις 20 Ιουνίου, υπό την πίεση των ισχυρισμών περί λογιστικών ατασθαλιών σε ορισμένες από τις εταιρείες του ομίλου.
Η ίδια η τράπεζα είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα στην Πορτογαλία, όπου έχει συμφέροντα σε πολλούς τομείς της οικονομίας, ενώ θεωρείται στη χώρα ως επιχειρηματικό κολοσσός.  
Στις 22/7, η Rioforte, θυγατρική της Espirito Santo, ανακοίνωσε πως ζητά προστασία από τους πιστωτές της στο Λουξεμβούργο, καθώς αδυνατούσε να εξοφλήσει δανειακές της υποχρεώσεις, που εκκρεμούσαν από τις 9 Ιουλίου.
Η Rioforte προσανατολίζεται σε αναδιάρθρωση, με στόχο τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της εταιρείας.
Ήδη όμως από την Παρασκευή 18 Ιουλίου το www.bankingnews.gr, η Espirito Santo International - εκ των μετόχων της Banco Espirito Santo - δήλωσε επίσης αδυναμία εξυπηρέτησης του χρέους της.
Ειδικότερα, η Espirito Santo International δήλωσε αδυναμία αποπληρωμής του χρέους της, καταθέτοντας αίτημα για προστασία από τους πιστωτές της. H αίτηση κατατέθηκε στο Λουξεμβούργο, όπου η εταιρεία διαθέτει την έδρα της.
Σημειώνεται πως η Espirito Santo International είναι μια από τους μεγαλύτερους μετόχους της Banco Espirito Santo.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης