Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επικρίνει την έκκληση του ΟΗΕ για εκεχειρία ο Netanyahu - Νέες αιματηρές επιθέσεις εναντίον αμάχων στη Γάζα

tags :
Επικρίνει την έκκληση του ΟΗΕ για εκεχειρία ο Netanyahu - Νέες αιματηρές επιθέσεις εναντίον αμάχων στη Γάζα
Τουλάχιστον 1.049 Παλαιστίνιοι κυρίως άμαχοι πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους
(upd6) Νέα προκλητική επίθεση εναντίον αμάχων πραγματοποίησε το Ισραήλ, εκτοξέυοντας πύραυλο με στόχο το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας.
Ο πύραυλος που σύμφωνα  με τις πρώτες πληροφορίες, από το Ισραήλ έπεσε σε προαύλιο χώρο του νοσοκομείου της Γάζας, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν θύματα.
Λίγη ώρα αργότερα, νέα έκρηξη σημειώθηκε σε δημόσιο πάρκο στη βόρεια Γάζα με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους τουλάχιστον 8 παιδιά και δύο ενήλικες και να τραυματιστούν 40 άνθρωποι, σύμφωνα με παλαιστινιακές ιατρικές πηγές.
Οι ισραηλινές βόμβες έπεσαν πάνω σε μια ομάδα παιδιών που έπαιζαν σε παιδική χαρά στον καταυλισμό Σάτι, που βρίσκεται στην παραλία, είπε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο γιατρός του νοσοκομείου Σίφα όπου μεταφέρθηκαν οι σοροί.
Παλαιστίνιοι απέδωσαν την έκρηξη σε αεροπορική επιδρομή που εξαπέλυσε το Ισραήλ, ωστόσο το Ισραήλ αρνείται την ευθύνη και υποστηρίζει ότι πρόκειται για αστοχία ρουκέτας που εκτόξευσαν μαχητές της Χαμάς.
Σημειώνεται ότι τουλάχιστον 1.049 Παλαιστίνιοι στην Γάζα, κυρίως άμαχοι, έχουν σκοτωθεί στις εχθροπραξίες που διαρκούν τρεις εβδομάδες.
Εντωμεταξύ ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Benjamin Netanyahu επέκρινε σήμερα στην έκκληση που απηύθυνε το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την άμεση κήρυξη μιας ανθρωπιστικής εκεχειρίας στη Γάζα, σημειώνοντας ότι ανταποκρίνεται στις ανάγκες των μαχητών της Χαμάς αλλά παραμελεί την ασφάλεια του Ισραήλ.
Η χθεσινή ανακοίνωση από το Συμβούλιο «σχετίζεται με τις ανάγκες μιας δολοφονικής τρομοκρατικής ομάδας που επιτίθεται εναντίον των Ισραηλινών πολιτών και δεν έχει καμία απάντηση για τις ανάγκες ασφαλείας του Ισραήλ» είπε ο ίδιος στο γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, όπως ανέφερε το πρωθυπουργικό του γραφείο.
Νωρίτερα σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ δήλωσε ότι οι δύο αντίπαλες πλευρές στις συγκρούσεις στη Γάζα έχουν «εκφράσει σοβαρό ενδιαφέρον» για την έκκλησή του για την κήρυξη νέας 24ωρης ανθρωπιστικής εκεχειρίας, αλλά «δεν έχουν ακόμα συμφωνήσει στο χρονοδιάγραμμα της εφαρμογής της».
Η έκκληση του ΟΗΕ, η οποία ελήφθη ομόφωνα κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης, απευθύνεται και στις δύο πλευρές, ζητώντας να παρατείνουν την εκεχειρία καθ' όλη τη διάρκεια της μουσουλμανικής γιορτής Eid al Fitr «και πέραν αυτής».
Στην απόφαση υπογραμμίζεται ότι πρέπει να προστατευτούν όλες οι υποδομές που έχουν ανθρωπιστικό χαρακτήρα ενώ ο Riyad Mansour, ο πρεσβευτής των Παλαιστίνιων στον ΟΗΕ, υπογραμμίζοντας πως η απόφαση θα έπρεπε να προβλέπει την αποχώρηση των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων από τη Γάζα.
Σημειώνεται πως χθες συνεχίστηκαν με αμείωτη ένταση οι συγκρούσεις μεταξύ των Ισραηλινών και της Hamas παρά την εκεχειρία που είχε κηρύξει η τελευταία.
«Η ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση Hamas παραβίασε την 24ωρη ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα που πρότεινε η ίδια», διεμήνυσε την Κυριακή ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu.
Ερωτηθείς αν το Ισραήλ θα αποδεχτεί την πρόταση για νέα εκεχειρία, ο Netanyahu δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN: «Η Hamas ούτε καν τηρεί την εκεχειρία που προτείνει η ίδια. Εξακολουθεί να εξαπολύει εναντίον μας επιθέσεις» τόνισε ο Netanyahu, προσθέτοντας ότι  το Ισραήλ «θα λάβει όποια μέτρα είναι απαραίτητα για την προστασία του ισραηλινού λαού».
Πάντως σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε χθες με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama ζήτησε να δεχθεί την «άμεση και άνευ όρων» κατάπαυση του πυρός με τη Hamas.
Σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρεται ότι ο Obama επεσήμανε στον Netanyahu την «επιτακτική ανάγκη να εφαρμοστεί άμεση και άνευ όρων ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός», προκειμένου να επιτραπεί στους Παλαιστίνιους να επιστρέψουν και πάλι στους κανονικούς ρυθμούς της ζωής τους..
Σημειώνεται πως από την αρχή του πολέμου, έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 1.030 Παλαιστίνιοι, 43 Ισραηλινοί στρατιώτες και 2 Ισραηλινοί πολίτες.

Τερματισμό της κατοχής σε Γάζα και Δυτική Όχθη ζητά η Χαμάς – Δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ ο ηγέτης της
Εν τω μεταξύ, τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής σε Γάζα και Δυτική Όχθη ζητά εκ νέου ο ηγέτης της Χαμάς, Καλέντ Μεσαάλ, σε συνέντευξή του στο CBS, στην οποία τόνισε ότι ο κόσμος δεν βλέπει αμερόληπτα τις συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών.
«Δυστυχώς ο κόσμος δεν κατηγορεί τους Ισραηλινούς», ανέφερε χαρακτηριστικά και παραπονέθηκε ότι οι Παλαιστίνιοι γίνονται πολύ συχνά δέκτες εκκλήσεων για την ασφάλεια στο εβραϊκό κράτος.
Ερωτηθείς αν η Χαμάς πιστεύει ότι μόνον στρατιωτικά μπορούν να επιλυθούν οι μακροχρόνιες συγκρούσεις μεταξύ των δύο μερών, ο Μεσαάλ σημείωσε ότι «ως Παλαιστίνιος θέλω να ελευθερωθώ. Θέλω να ζήσω χωρίς κατοχή».
Πρόσθεσε ακόμη ότι «δεν μπορώ να συνυπάρξω με κατοχή. Χωρίς κατοχή μπορεί κάποιος να συνυπάρξει» και ανέφερε ότι «είμαι έτοιμος να συνυπάρξω με Εβραίους, Χριστιανούς, Άραβες και μη Άραβες».
Κληθείς να απαντήσει αν αναγνωρίζει το δικαίωμα ύπαρξης στο Ισραήλ, απάντησε αρνητικά, ενώ αρνήθηκε να απαντήσει αν θα αναγνώριζε το Ισραήλ αν αποσυρόταν από τα κατεχόμενα εδάφη.
Σημείωσε, τέλος, ότι αν υπάρξει παλαιστινιακό κράτος, τότε αυτό θα αποφασίσει για τις πολιτικές που θα ακολουθηθούν.


Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr:

Νωρίτερα την Κυριακή, οι ένοπλοι μαχητές της Χαμάς συμφώνησαν σε νέα 24ωρη ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης, η οποία αρχικά είχε αγνοήσει το σχετικό αίτημα του ΟΗΕ.
Έκκληση για τον τερματισμό των συγκρούσεων στη Λωρίδα της Γάζας έκανε σήμερα ο πάπας Φραγκίσκος απευθυνόμενος στους πιστούς κατά την προσευχή της Κυριακής στο Βατικανό.
«Παρακαλώ σταματήστε, σας το ζητώ από την καρδιά μου, ήρθε η ώρα να σταματήσετε. Σταματήστε, παρακαλώ!», είπε ο πάπας.
Ο πάπας δεν αναφέρθηκε ανοιχτά στην κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά τα σχόλιά του έγιναν μετά τη σημερινή κατάρρευση της εκεχειρίας που είχε συμφωνηθεί μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ.
«Αδελφοί και αδελφές, ποτέ πόλεμο, ποτέ πόλεμο! Πάνω απ΄όλα σκέφτομαι τα παιδιά που στερούνται την ελπίδα για μία ζωή που αξίζει να ζήσεις, για ένα μέλλον. Νεκρά παιδιά, τραυματισμένα παιδιά, ακρωτηριασμένα παιδιά, ορφανά παιδιά, παιδιά των οποίων τα παιχνίδια είναι ό,τι απέμεινε από τον πόλεμο, παιδιά που δεν μπορούν πια να χαμογελάσουν», ανέφερε στο μήνυμά του.
Την ίδια ώρα, η Γαλλία, διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, καταδίκασε την αδιάκοπη βία στη Γάζα και στο Ισραήλ και ζήτησε την επείγουσα και βιώσιμη κατάπαυση του πυρός και την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματύσεων.

Ρουκέτες στο νότιο Ισραήλ
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι τρία βλήματα όλμων εβλήθησαν από τη Λωρίδα της Γάζας στο νότιο Ισραήλ, χωρίς να προκαλέσουν θύματα ούτε υλικές ζημιές, και πρόσθεσε ότι δεν καταγράφηκε κάποια άλλη επίθεση από τον παλαιστινιακό θύλακα έως τις 20:30 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).
«Τρία βλήματα όλμων εβλήθησαν από τη Γάζα στο Ισραήλ», διευκρίνισε αμέσως μετά ο ισραηλινός στρατός.
Σειρήνες ήχησαν σε πολλές κοινότητες του νότιου Ισραήλ κοντά στη Λωρίδα της Γάζας αμέσως μετά τις 20:00, 12 ώρες μετά την έναρξη της ισχύος της κατάπαυσης του πυρός στις 08:00.
Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, τα πυρά αυτά δεν αποτελούν, κατά την άποψη των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, σοβαρή παραβίαση της εκεχειρίας.
Πέντε ρουκέτες έπληξαν το Ισραήλ στις περιοχές του Αστνόν και του Ασκελόν, στον νότο, ενώ δύο ακόμη αναχαιτίστηκαν από το αντιπυραυλικό σύστημα Σιδηρούς Θόλος, σημείωσε η ίδια πηγή.
Επιπλέον περίπου είκοσι ρουκέτες είχαν εκτοξευθεί στη διάρκεια της νύχτας από τη Γάζα εναντίον του Ισραήλ, στις οποίες ο στρατός απάντησε «με στοχευμένα πυρά του πυροβολικού.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι διαδηλώσεις αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους και διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση που επικρατεί στη Λωρίδα της Γάζας όπου οι νεκροί από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ έχουν ξεπεράσει τους 1.000.
Στην Αυστραλία, ακτιβιστές σχημάτισαν με κεριά τη φράση "Save Gaza Now" και η φωτογραφία κάνει το γύρο του διαδικτύου.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης