Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Σε σπιράλ νέων κεφαλαιακών αναγκών 4-5 δισ παγιδεύονται οι ελληνικές τράπεζες - Το ΤΧΣ δεν πρέπει να υποστεί νέο dilution

Σε σπιράλ νέων κεφαλαιακών αναγκών 4-5 δισ παγιδεύονται οι ελληνικές τράπεζες - Το ΤΧΣ δεν πρέπει να υποστεί νέο dilution
….ενώ οι ξένοι οίκοι αναβαθμίζουν το χρηματιστήριο για να διασώσουν τις επενδύσεις των πελατών τους στις τράπεζες
Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παγιδεύεται σε ένα επικίνδυνο σπιράλ νέων κεφαλαιακών αναγκών 4-5 δισεκ. στα stress tests της ΕΚΤ ενώ την ίδια στιγμή….διοικήσεις και θεσμικοί φορείς αντιμετωπίζουν το θέμα….χαλαρά.
Αισιοδοξούν ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες δεν θα είναι μεγάλης κλίμακας «θα είναι απόλυτα διαχειρίσιμες οι κεφαλαιακές ανάγκες» υποστηρίζουν ορισμένοι τραπεζίτες.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι θεσμικοί φορείς τόσο η ΤτΕ όσο και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Ταυτόχρονα μέρος των τραπεζιτών ενημερώνει την διεθνή επενδυτική κοινότητα ότι «οι κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν δεν θα φέρουν την καταστροφή δεν θα χρειαστεί οι ξένοι θεσμικοί να συμμετάσχουν σε νέες αυξήσεις κεφαλαίου».
Η εικόνα, η επιχειρηματολογία και η ενημέρωση των διεθνών επενδυτών από το εσωτερικό μέτωπο, η εικόνα που βγάζει η Ελλάδα προ τα έξω είναι ότι όλα είναι διαχειρίσιμα.
Στο πλαίσιο αυτό θεσμικοί φορείς έχουν εκτιμήσει ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών από τα stress tests της ΕΚΤ θα είναι 1,8 με 2 δισεκ.
Συγκεκριμένα
για την Εθνική προσδιορίζει 750 εκατ
για την Alpha 200 εκατ
για την Πειραιώς 250 εκατ και
για την Eurobank 750 εκατ ευρώ.
Η εικόνα που θέλουν να ορισμένοι να παρουσιάσουν είναι ότι «δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί».
Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ διαφορετική.
Σύμφωνα με πολύ έγκυρες πληροφορίες, οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών θα είναι τέτοιας κλίμακας που θα χρειαστεί να προσφύγουν πάλι στις αγορές.
Οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών θα ανέλθουν στα 4 με 5 δισεκ. χωρίς να αποκλείονται και τα 6 δισεκ. και όχι τα 1,8 με 2 δισεκ. που αναφέρεται ως «το καλό σενάριο».
Τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι τράπεζες είναι 4 ειδών και όσες διοικήσεις τα υποτιμήσουν θα βρεθούν προ τετελεσμένων γεγονότων.
1)Αν οι τράπεζες χρειαστούν 4 με 5 δισεκ. νέα κεφάλαια πως θα προσφύγουν στους ιδιώτες μετόχους τους όταν πριν 4-5 μήνες μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου του 2014 επένδυσαν 8,3 δισεκ. στο ελληνικό banking και 3 δισεκ. το 2013.
Θα υπάρξουν προφανώς τεράστιες αντιδράσεις απογοήτευσης από ορισμένους – όχι από όλους – τους ξένους επενδυτές.
2)Αν υλοποιηθούν νέες ΑΜΚ στις ελληνικές τράπεζες το ΤΧΣ θα ήταν θεσμικά, ηθικά, νομικά και πρακτικά λάθος να δεχθεί νέο dilution.
Αν το ΤΧΣ δεχθεί νέο dilution είναι βέβαιο ότι δεν θα πάρει ποτέ πίσω τα κεφάλαια που επένδυσε στις ελληνικές τράπεζες και αν το ΤΧΣ ψηφίσει μια τέτοια απόφαση θα είναι 100% παράνομη και καταδικαστέα.
Μέχρι τώρα το ΤΧΣ έχει λειτουργήσει με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον δεν θα υποπέσει σε λάθος σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία.
3)Η Eurobank έχει διττό πλεονέκτημα έναντι των άλλων τραπεζών.
Η Eurobank διαθέτει στρατηγικό επενδυτή την ομάδα επενδυτών υπό το Fairfax που έχει επενδύσει μόνο μια φορά στην Eurobank.
Το Fairfax έχει δηλώσει ανεπίσημα ότι θα μπορούσε να καλύψει με την ομάδα μετόχων του περίπου 1 δισεκ. ευρώ στην Eurobank.
Συν τοις άλλοις η Eurobank διαθέτει ισχυρό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας και θα μετριάσει τον κίνδυνο υψηλών κεφαλαιακών αναγκών.
Οι άλλες τράπεζες Εθνική, Πειραιώς και Alpha bank εφόσον υλοποιήσουν νέες αυξήσεις κεφαλαίου λόγω των stress tests της ΕΚΤ που θα ανακοινωθούν τέλη Οκτωβρίου του 2014 θα πρέπει να αιτιολογήσουν στους μετόχους γιατί χρειάζονται για τρίτη φορά νέα κεφάλαια.
4)Ένα θέμα που δεν έχει αποτιμηθεί δεόντως είναι ότι ενώ η Alpha και η Πειραιώς αποπλήρωσαν τις προνομιούχες μετοχές συνολικά 1,8 δισεκ. ευρώ περίπου η Εθνική με 1,35 δισεκ +50 εκατ της FBBank και η Eurobank 950 εκατ + 225 εκατ του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και 80 εκατ από την Proton bank δεν έχουν αποπληρώσει τις προνομιούχες μετοχές.
Βέβαια έχουν την δυνατότητα της αποπληρωμής έως το 2016 Μάιο και Ιούλιο καθώς υπήρξε διετής παράταση της αποπληρωμής των προνομιούχων μετοχών.
Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά οι εκθέσεις των ξένων για το ελληνικό χρηματιστήριο και τις τράπεζες αυξάνονται παρουσιάζοντας την θετική πλευρά του νομίσματος και αποσιωπώντας την αρνητική πλευρά του νομίσματος.
Οι ξένοι οίκοι με τις θετικές τους εκθέσεις προσπαθούν να προστατεύσουν τις επενδύσεις των πελατών τους hedge funds και άλλους επενδυτές αποσιωπώντας το σπιράλ θανάτου που δημιουργείται γύρω από τις τράπεζες.
Ο Σεπτέμβριος και ειδικά ο Οκτώβριος θα είναι πολύ κρίσιμοι για την Ελλάδα.
Οι τραπεζικές εξελίξεις θα πυροδοτήσουν και ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις έχουμε πολύ έγκαιρα προειδοποιήσει.

Τιμές αυξήσεων κεφαλαίου ελληνικών τραπεζών

Ποσά σε ευρώ
Τράπεζες

ΑΜΚ 2013

ΑΜΚ 2014

Πιθανές ΑΜΚ 2014

Εθνική

4,29

2,2

1,5

Πειραιώς

1,71

1,70

1,1

Alpha

0,44

0,65

0,44

Eurobank

1,54

0,31

0,31 ή RS

Επεξεργασία στοιχείων www.bankingnews.gr

                                        
Τράπεζες - Κεφαλαιακές ανάγκες με βάση τα stress tests της ΕΚΤ

(πρώτες εκτιμήσεις)
Ποσά σε δισεκ.

Τράπεζες

Βασικό σενάριο ΤτΕ

Δυσμενές σενάριο ΤτΕ

Σενάριο ΕΚΤ με 2,5 δισ

Σενάριο ΕΚΤ με 5,5 δισ.

Σενάριο ΕΚΤ με 6-7 δισ

Εθνική

2,183

2,502

0,900

1,8

2

Πειραιώς

0,425

0,757

0,400

1

1,3

Eurobank

2,945

4,980

1

1,9

2,1

Alpha

0,262

0,560

0,200

0,8

1,2

Σύνολο

5,816

8,798

2,5

5,5

6,6

Επεξεργασία στοιχείων www.bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης