Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί η Εθνική τράπεζα δεν θέλει συλλογική λύση για τα κόκκινα δάνεια; - Υπάρχει κάποιο μυστικό σχέδιο του Σπ. Λάτση;

Γιατί η Εθνική τράπεζα  δεν θέλει συλλογική λύση για τα κόκκινα δάνεια; - Υπάρχει κάποιο μυστικό σχέδιο του Σπ. Λάτση;
Η Εθνική και Αλ. Τουρκολιάς ο CEO της τράπεζας έχουν ταχθεί κατά της συλλογικής λύσης γιατί;
Γιατί η Εθνική τράπεζα δεν θέλει συλλογική λύση για τα κόκκινα δάνεια;
Προτάθηκε ένα μοντέλο λύση τύπου NAMA δηλαδή μια bad bank όπως στην Ιρλανδία όπου οι τράπεζες μετάφεραν 74 δισεκ. στεγαστικά δάνεια.
Η πρόταση αυτή προσκρούει στο γεγονός ότι οι τράπεζες διαφωνούν με την στρατηγική της συλλογικής λύσης.
Η Εθνική τράπεζα όπως έχει αναφέρει η διοίκηση «πρέπει να αξιοποιήσει τα προβληματικά δάνεια, τα κόκκινα δάνεια μέσω μηχανισμών ανάκτησης κεφαλαίων.
Τα προβληματικά δάνεια είναι περιουσία κάθε τράπεζας και αυτά πρέπει να αξιοποιηθούν ώστε σε περίοδο οικονομικής ανάπτυξης να αποδώσουν μέσω της ανάκτησης κεφαλαίων»
Η ιδέα της ανάκτησης κεφαλαίων μέσω της διαχείρισης των NPLs παγκοσμίως έχει εφαρμοστεί πολλές φορές και η εμπειρία δείχνει ότι ανακτώνται περίπου το 10% και όχι 20% των προβληματικών δανείων σε πολύ βάθος χρόνου.
Αν η Εθνική είχε ως κίνητρο την λύση της ανάκτησης και διαφωνούσε με τις υπόλοιπες τράπεζες λόγω διαφοράς στην στρατηγική αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων ουδείς θα μπορούσε να σχολιάσει την Εθνική.
Κάθε τράπεζα μπορεί να έχει την δική της στρατηγική.
Όμως σύμφωνα με πληροφορίες η Εθνική τράπεζα δεν θέλει την συλλογική λύση γιατί «ακόμη ο Σπύρος Λάτσης δεν έχει ξεχάσει τον μεγάλο του στόχο δηλαδή να αποκτήσει με οποιαδήποτε τρόπο και μέσο την Eurobank.
Μια συλλογική λύση στα κόκκινα δάνεια θα καταστήσει επαρκείς κεφαλαιακά τις τράπεζες, θα περάσουν τα stress tests και προφανώς ο Λάτσης και η Εθνική ακόμη ποντάρουν «στο στραβοπάτημα της Eurobank».
Αν προκύψουν μεγάλες κεφαλαιακές ανάγκες….η ιδέα της συγχώνευσης με την Eurobank θα μπορούσε να αναστηθεί ποντάρουν στο στρατόπεδο της Εθνικής τράπεζας.
Αν και η Eurobank βρίσκεται σε πλεονεκτικότερη θέση από την Εθνική, διαθέτει στρατηγικό επενδυτή το Fairfax και έχει υλοποιήσει έως τώρα μόνο μια αύξηση κεφαλαίου με ιδιωτικά κεφάλαια ενώ η Εθνική έχει υλοποιήσει δύο αυξήσεις κεφαλαίου 2013 και 2014 με ιδιωτικά κεφάλαια, ωστόσο Λάτσης και Εθνική ακόμη εποφθαλμιούν την Eurobank.
Ποντάρουν στο εξής σενάριο όπως αναφέρουν ορισμένες πηγές.
«Τόσο η Εθνική όσο και η Eurobank αλλά και συνολικά και οι 4 συστημικές τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφάλαια λόγω των stress tests.
Η Εθνική και η Eurobank εμφανίζουν ακόμη μεγαλύτερες ανάγκες με βάση ενδείξεις.
Θα μπορούσε λοιπόν ο Σπύρος Λάτσης ο επενδυτής του 1,03% της Εθνικής να προτείνει σχέση ανταλλαγής μετοχών με την Eurobank ώστε να αντιμετωπιστεί η κεφαλαιακή ανεπάρκεια των δύο τραπεζών.
Η σχέση ανταλλαγής θα ευνοεί το Fairfax τον βασικό στρατηγικό επενδυτή της Eurobank ώστε να δελεαστεί»
Το σχέδιο αυτό πάσχει σε πολλά σημεία με κυριότερο ότι το deal Εθνικής και Eurobank έχει απορριφθεί από την Τρόικα και ορθά ενώ το Fairfax έχει δηλώσει ότι είναι διατεθειμένο να στηρίξει και νέα ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank.
Το Fairfax δεν έχει συμφέρον από την συγχώνευση με την Εθνική τράπεζα και λογικά θα αρνηθεί πρόταση αν και εφόσον υπάρξει.
Συν τοις άλλοις κανείς δεν γνωρίζει ποιες θα είναι οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών με ακρίβεια, έχουμε εκτιμήσει 4 με 5 δισεκ. αλλά μένει να αποδειχθεί.
Ο Σπύρος Λάτσης «με τους δικούς του ανθρώπους» όπως ονομάζει τον Τουρκολιά και την υπόλοιπη διοίκηση της Εθνικής δεν έχει εγκαταλείψει το σχέδιο να ελέγξει την Eurobank.
Το σχέδιο αυτό και αυτή την φορά πρέπει να αποτύχει, οι τράπεζες στην Ελλάδα έχει συμφωνηθεί σε κεντρικό επίπεδο Ευρώπης να είναι 4 συστημικές, περαιτέρω συγκέντρωση θα προκαλέσει μεγάλες και επικίνδυνες στρεβλώσεις στο ελληνικό banking.
Ήδη οι 4 ελληνικές τράπεζες ελέγχουν το 95% της αγοράς όταν οι 4 μεγαλύτερες τράπεζες της Γερμανίας ελέγχουν το 55% της τραπεζικής αγοράς.
Η Ελλάδα δεν σηκώνει άλλη συγκέντρωση στο ελληνικό banking, θα ήταν εγκληματικό λάθος μια τέτοια επιλογή.
Η Eurobank απέδειξε ότι μπορεί να παραμείνει αυτόνομη επιτυχώς και δεν είναι τυχαίο ότι είναι η πλέον ιδιωτικοποιημένη τράπεζα στην Ελλάδα….
Το ποιοτικό άλμα της Eurobank τι φέρνει σε πλεονεκτική θέση και κάποιοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι το deal Εθνικής – Eurobank ναυάγησε για λόγους που συνεχίζουν να ισχύουν και η DGCom συνεχίζει να αποδέχεται….
Οπότε….

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης