Τελευταία Νέα
old

Νωρίτερα και στο Παρίσι το νέο «ραντεβού» της κυβέρνησης με την τρόικα για την αξιολόγηση της οικονομίας - Άγνοια δηλώνει η Κομισιόν

Νωρίτερα και στο Παρίσι το νέο «ραντεβού» της κυβέρνησης με την τρόικα για την αξιολόγηση της οικονομίας - Άγνοια δηλώνει η Κομισιόν
Στη Βουλή σήμερα το πολυνομοσχέδιο
(upd2)Εσπευσμένο «ραντεβού» στο Παρίσι έδωσαν κυβέρνηση και τρόικα, που συμφώνησαν να ξεκινήσει νωρίτερα η κρίσιμη φθινοπωρινή αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας στις 3, 4 και 5 Σεπτεμβρίου και μάλιστα εκτός συνόρων.
Να σημειωθεί ότι ο αρχικός προγραμματισμός με βάση την κοινή ανακοίνωση των δανειστών προέβλεπε οι διαπραγματεύσεις να ξεκινήσουν μετά τις 15 Σεπτεμβρίου.
Στόχος είναι να ακολουθήσει, αν χρειαστεί, μια σύντομη επίσκεψη κλιμακίου της τριμερούς στην Αθήνα στα τέλη του ίδιου μήνα, ώστε να αποφευχθεί η ένταση που προκαλούσαν μέχρι πρότινος οι μακράς διαρκείας διαπραγματεύσεις και τα δραματικά «πήγαινε-έλα» των εκπροσώπων των δανειστών μας. Υπενθυμίζεται ότι την αρχή για επαφές στην «πόλη του φωτός» έκανε ο Γιάννης Στουρνάρας με την Κριστίν Λαγκάρντ…
Η μεταφορά των διαπραγματεύσεων στη γαλλική πρωτεύουσα επιβεβαιώθηκε χθες από κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου και του υπουργείου Οικονομικών. Η πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή των συζητήσεων εκτός Αθηνών ανήκει στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος επέμεινε στην ανάγκη αποδραματοποίησης των επαφών των δύο πλευρών, και έγινε δεκτή από την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
Για τις τριήμερες συζητήσεις με τα υψηλόβαθμα στελέχη της τρόικας θα μεταβούν στο Παρίσι οι υπουργοί Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας, Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου, ο οποίος μετέχει σε όλα τα τετ-α-τετ με τους τεχνοκράτες της Ε.Ε., της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το Παρίσι επελέγη για τις συναντήσεις ως «ουδέτερο έδαφος», αντί των Βρυξελλών, όπου εδρεύει ένας από τους τρεις πυλώνες της τρόικας. Το γεγονός αυτό πάντως βολεύει σε πολιτικό πεδίο την κυβέρνηση από τη στιγμή που η χώρα έχει μπει σε «τροχιά» πρόωρων εκλογών.
Αυτός είναι και ο λόγος άλλωστε για τον οποίο στην τελευταία ανακοίνωση της τρόικας απαλείφθηκε η φράση «οι ελεγκτές θα επιστρέψουν στην Αθήνα» μετά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.

Το πολυνομοσχέδιο
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση προχωρά με ταχείς ρυθμούς στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων, ώστε να εκταμιευθεί εντός του Αυγούστου η τελευταία υποδόση του 1 δισ. ευρώ και να διεκδικήσει η Ελλάδα και την επιστροφή κερδών ύψους 1,8 δισ. ευρώ από ελληνικά ομόλογα που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης. Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα αναμένεται να κατατεθεί τελικά στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο που ενσωματώνει τα εκκρεμή προαπαιτούμενα μέτρα και το οποίο θα πρέπει να ψηφιστεί έως τις 8 Αυγούστου.
Στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου περιλαμβάνονται νέα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής, όπως η αφαίρεση του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) από επιχειρήσεις και επαγγελματίες που φοροδιαφεύγουν, η κατάργηση της εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ, η ενίσχυση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων με 400 φοροελεγκτές και η αναμόρφωση του πλαισίου για το «πόθεν έσχες». Επιπλέον, αναμένεται να ενσωματώνονται οι ρυθμίσεις για την ένταξη όλων των επικουρικών ταμείων στο ΕΤΕΑ, την κατάργηση σειράς φόρων υπέρ τρίτων και τη διαδικασία οριοθέτησης του αιγιαλού. Τέλος, θα προβλέπεται η επιχορήγηση φορέων κυρίως του κλάδου Υγείας (νοσοκομεία κ.λπ.) για να αντιμετωπίσουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, τον εκσυγχρονισμό του συστήματος δημοσίων συμβάσεων και τη μείωση των διοικητικών βαρών σε 11 τομείς της οικονομίας.

Άγνοια για τη μεταφορά των διαπραγματεύσεων στο Παρίσι δηλώνει η Κομισιόν
Άγνοια για τη μεταφορά των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα στο Παρίσι δηλώνει η Κομισιόν, αφήνοντας να εννοηθεί πως υπάρχει ρήγμα στους κόλπους της τριμερούς.
Μόλις χθες πηγές του ΔΝΤ άφησαν να διαρρεύσει πως ο επόμενος γύρος διαβουλεύσεων θα ξεκινήσει από τη γαλλική πρωτεύουσα. Η ελληνική πλευρά το επιβεβαιώνει, αλλά η Κομισιόν δηλώνει πως δεν έχει ιδέα για αυτή την εξέλιξη!
Τι πραγματικά συμβαίνει; Το ΔΝΤ έλαβε μια τέτοια απόφαση χωρίς να ενημερώσει τους Ευρωπαίους εταίρους του;
Ερωτηθείς σήμερα για τις χθεσινές πληροφορίες, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Antoine Colobani, ξεκαθάρισε ότι το προσωπικό της Κομισιόν δεν έχει προγραμματίσει να συμμετάσχει σε οτιδήποτε άλλο και δεν γνωρίζει για καμία παράλληλη διαδικασία στο Παρίσι ή κάπου αλλού.
Συγκεκριμένα ανέφερε: «Όπως γνωρίζετε, ο επόμενος έλεγχος από την τρόικα θα γίνει στην Ελλάδα στα μέσα Σεπτεμβρίου».
Ερωτηθείς για τις ανακοινώσεις περί συνάντησης στο Παρίσι, ο ίδιος εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι «η Κομισιόν δεν γνωρίζει για καμία τέτοια συνάντηση».

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης