Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τι προέτρεψε τον WL. Ross να επενδύσει με άλλα funds 400 εκατ στην ΑΜΚ της Κύπρου όταν στην καλύτερη Eurobank επένδυσε μόλις 37,5 εκατ;

tags :
Τι προέτρεψε τον WL. Ross να επενδύσει με άλλα funds 400 εκατ στην ΑΜΚ της Κύπρου όταν στην καλύτερη Eurobank επένδυσε μόλις 37,5 εκατ;
Οι έλληνες μέτοχοι καταστράφηκαν και θα πρέπει να υπάρξει ριζική επαναξιολόγηση των επενδύσεων των παλαιών μετόχων συνολικά....
Η αύξηση κεφαλαίου του 1 δισεκ. ευρώ της Τράπεζας Κύπρου καλύφθηκε.
Στην τιμή των 0,24 ευρώ επενδύθηκαν 400 εκατ από σχήμα μετόχων κυρίως αμερικανικών funds υπό τον WL Ross, 200 εκατ θα καταβάλλουν οι υφιστάμενοι μέτοχοι ενώ μεταξύ 100 και 200 εκατ έχει καταβάλλει η EBRD και αποτελεί παράδοξο καθώς η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης EBRD συμμετέχει κυρίως σε τράπεζες της Ανατολικής Ευρώπης.
Το 1 δισεκ. συγκεντρώθηκε κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες και γεννάται και το ερώτημα αν ο Ross εξυπηρετεί και πολιτικά συμφέροντα θέλοντας να ελέγξει την τράπεζα Κύπρου εις βάρος των ρώσων καταθετών.
Η τράπεζα Κύπρου στοχεύει εντός του 2014 να έχει ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των μετοχών στα χρηματιστήρια της Κύπρου και της Αθήνας.
Ένα θέμα που προφανώς πρέπει να εξεταστεί είναι τι θα απογίνουν οι παλαιοί έλληνες και κύπριοι μέτοχοι πριν την διακοπή της διαπραγμάτευσης της μετοχής.
Με δεδομένες τις δομικές αλλαγές στην τράπεζα Κύπρου οι μετοχές αυτές δεν υφίστανται.
Ωστόσο μπορεί να υπήρξε μια βίαιη μετοχική ανατροπή στην τράπεζα Κύπρου αλλά ακόμη και τώρα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για τους παλαιούς μετόχους και ειδικά τους έλληνες.

Ο ρόλος του Ross

Ένα ενδιαφέρον θέμα είναι προφανώς γιατί ο Ross επένδυσε στο σχήμα του Fairfax στην Eurobank μόλις 37,5 εκατ και στην Κύπρου αποφασίζει με άλλους επενδυτές να καλύψει τα 400 εκατ.
Ο Ross δεν επένδυσε 400 εκατ αλλά σχήμα μετόχων με επικεφαλής τον WL. Ross.
Οι επενδυτές αυτοί προφανώς και ποντάρουν στο σενάριο της Bank of Ireland όπου αγόρασαν στα 0,10 ευρώ και πούλησαν μέρος των μετοχών στα 0,33 ευρώ, αλλά η ουσία παραμένει γιατί επένδυσε περισσότερα στην Κύπρου από ότι στην Eurobank;
Η απόφαση πρέπει να συσχετίζεται με πολιτικούς λόγους ήθελε ο αμερικανικός παράγοντας να έχει πρόσβαση στην τράπεζα Κύπρου μέσου του Ross, με τραπεζικούς λόγους άπαξ και στα 0,24 ευρώ η τιμή είναι ρεαλιστική και στρατηγικούς λόγους λόγω της εμπλοκής της EBRD.
Επίσης η WLR του ιδρυτή Wilbur L. Ross εξειδικεύεται σε εξαγορές τραπεζών και εταιριών που εισέρχονται σε φάση ανάκαμψης και η τράπεζα Κύπρου βρίσκεται σε αυτή την φάση.
H WLR Ross επανέλαβε το σενάριο της Eurobank και στην τράπεζα Κύπρου.
Την αγόρασε χαμηλά για να αποκομίσει υπεραξίες στο μέλλον.
Να σημειωθεί ότι το 46% της έκδοσης ή 1,33 δισεκ. της αμκ της Eurobank καλύφθηκε  από μεγάλα επενδυτικά funds.
Συγκεκριμένα το Καναδικό Fairfax  κατέβαλλε  400 εκατ.
Η WLR του ιδρυτή Wilbur L. Ross αμερικανικό fund που εξειδικεύεται σε εξαγορές τραπεζών και εταιριών που εισέρχονται σε φάση ανάκαμψης, κατέβαλλε 37,5 εκατ ευρώ.
Capital Research and Management Funds ανήκει στον όμιλο Capital Group από τα μεγαλύτερα fund του κόσμου με έδρα τις ΗΠΑ κατέβαλλε  556.801.260 ευρώ δηλαδή 556,8 εκατ ευρώ στην αμκ της Eurobank.
Το Mackenzie Funds ένα από τα μεγαλύτερα funds του Καναδά με 65 δισεκ. δολ υπό διαχείριση συμμετείχε  στην αμκ της Eurobank με 172 εκατ ευρώ.
Το Fidelity Funds ένα από τα μεγαλύτερα αμερικανικά funds με 1,9 τρισεκ. δολάρια υπό διαχείριση κατέβαλλε στην αμκ της Eurobank 115,5 εκατ ευρώ.
Το Brookfield ένα από τα μεγαλύτερα καναδικά funds με υπό διαχείριση κεφάλαια 181 δισεκ. συμμετείχε  στην αμκ της Eurobank με 50 εκατ ευρώ.

Πρώτη ενημέρωση: 08:14, Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης