Τελευταία Νέα
Επί του Πιεστηρίου

7 στους 10 Ευρωπαίους θεωρούν ότι η παροχή βοήθειας στις αναπτυσσόμενες χώρες ωφελεί και τους ίδιους

tags :
7 στους 10 Ευρωπαίους θεωρούν ότι η παροχή βοήθειας στις αναπτυσσόμενες χώρες ωφελεί και τους ίδιους

Η αντιμετώπιση της φτώχειας στις αναπτυσσόμενες χώρες πρέπει να είναι μια από τις σημαντικότερες προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το 66% των Ευρωπαίων. Επτά στους δέκα (69%) θεωρούν ότι η βοήθεια προς τις χώρες αυτές είναι ωφέλιμη και για την ΕΕ και τους πολίτες της.

Αυτά είναι μερικά από τα σημαντικότερα αποτελέσματα έρευνας του Ευρωβαρόμετρου που δημοσιεύθηκε πρόσφατα επ’ ευκαιρία των Ευρωπαϊκών Ημερών Ανάπτυξης που διοργανώνονται στις Βρυξέλλες (26-27 Νοεμβρίου).

Παρά τις οικονομικές δυσκολίες, περισσότεροι Ευρωπαίοι από πέρυσι είναι σήμερα πρόθυμοι να πληρώσουν παραπάνω για τρόφιμα και προϊόντα προκειμένου να στηρίξουν τις αναπτυσσόμενες χώρες (48% των ερωτηθέντων, δηλαδή 4% επιπλέον σε σχέση με το 2012).

Παράλληλα, το 83% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι είναι σημαντικό να παρέχεται βοήθεια στους πληθυσμούς των αναπτυσσόμενων χωρών, ενώ το 61% ότι η βοήθεια αυτή πρέπει να αυξηθεί.

Ο επίτροπος Ανάπτυξης της ΕΕ Αντρίς Πίμπαλγκς δήλωσε σχετικά: «Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ότι οι πολίτες της ΕΕ τάσσονται υπέρ της παγκόσμιας αλληλεγγύης και πιστεύουν ότι όλοι μαζί μπορούμε πραγματικά να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση της φτώχειας. Βρισκόμαστε μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις: να επιτύχουμε τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας και να κάνουμε τη φτώχεια να ανήκει στο παρελθόν.

Για να το καταφέρουμε αυτό, πρέπει όλοι μας να συνεργαστούμε. Η παγκόσμια κοινότητα θα πρέπει να συμφωνήσει σε μια φιλόδοξη κοινή ατζέντα για την εξάλειψη της φτώχειας και τη διατηρήσιμη ανάπτυξη. Η σημερινή έρευνα στέλνει ένα σαφές μήνυμα: οι Ευρωπαίοι είναι έτοιμοι να αναλάβουν το μερίδιο που τους αναλογεί στην προσπάθεια αυτή.»

Οι πολίτες της ΕΕ θεωρούν ότι η μελλοντική αναπτυξιακή πολιτική πρέπει να επικεντρωθεί στην απασχόληση (44% των ερωτηθέντων), στην υγεία (33%), στην οικονομική ανάπτυξη (31%) και στην εκπαίδευση (30%).

Το Ειδικό Ευρωβαρόμετρο με τίτλο «Η Αναπτυξιακή Βοήθεια της ΕΕ και οι Αναπτυξιακοί Στόχοι της Χιλιετίας» θα παρουσιαστεί από τον επίτροπο Πίμπαλγκς στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Ανάπτυξης.

Η εκδήλωση αυτή συγκεντρώνει αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Αφρικής, εκπροσώπους των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, υπουργούς των κρατών μελών, καθώς και εκπροσώπους του ΟΗΕ, της κοινωνίας των πολιτών, της πανεπιστημιακής κοινότητας και του ιδιωτικού τομέα.

Οι συζητήσεις που θα διεξαχθούν θα εστιάσουν στους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας (ΑΣΧ) και στην ανάγκη για μια ισχυρή ευρωπαϊκή θέση όσον αφορά την αντιμετώπιση της παγκόσμιας φτώχειας και την προώθηση της διατηρήσιμης ανάπτυξης μετά το 2015. 

Η εκδήλωση προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία στους ενδιαφερομένους, τους χορηγούς βοήθειας και τους βασικούς παράγοντες στα θέματα ανάπτυξης να έρθουν σε επαφή και να συμβάλουν στην υλοποίηση του αναπτυξιακού οράματος της ΕΕ για μετά το 2015.
 

Οι κυριότερες τάσεις στην ΕΕ

Η προσωπική δέσμευση στο θέμα της ανάπτυξης παρατηρείται ολοένα περισσότερο. Το 48% των Ευρωπαίων είναι πρόθυμοι να πληρώσουν παραπάνω για τρόφιμα και προϊόντα τα οποία στηρίζουν τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Το ποσοστό αυτό είναι κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες μεγαλύτερο σε σχέση με το 2012. Μεγάλες αυξήσεις παρατηρούνται σε ορισμένες χώρες που δέχτηκαν ισχυρό πλήγμα από την οικονομική κρίση: στην Ιρλανδία (47%, +12), τη Λετονία (27%, +8) και την Ισπανία (+7).


Η ανάπτυξη και η παροχή βοήθειας εξακολουθούν να τυγχάνουν μεγάλης στήριξης. Το 83% των Ευρωπαίων πιστεύει ότι είναι σημαντικό να παρέχεται βοήθεια στους πληθυσμούς των αναπτυσσόμενων χωρών (το ποσοστό αυτό πέρυσι ήταν 85%). Αντίθετα, το ποσοστό των ατόμων που είναι υπέρ του να αυξήσει η ΕΕ την παροχή βοήθειας παραμένει σταθερό, στο 61%.

Οι νέοι προβληματίζονται ιδιαίτερα για τα θέματα της ανάπτυξης και είναι πρόθυμοι να συμβάλουν στην επίλυσή τους.

Πιστεύουν μάλιστα ότι μπορούν να συμβάλουν ατομικά στην αντιμετώπιση της φτώχειας στις αναπτυσσόμενες χώρες. Παρόλο που τη γνώμη αυτή ασπάζεται το 61% των νέων ηλικίας 15-24 ετών, μόνον το 45% των ατόμων ηλικίας 55 ετών και άνω συμφωνούν με αυτήν την άποψη.

Το 53% των νέων ηλικίας 15-24 ετών, έναντι 45% των ερωτηθέντων ηλικίας 55 ετών και άνω, είναι πρόθυμο να πληρώσει παραπάνω για προϊόντα, εφόσον αυτό βοηθά τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Οι νεαροί ερωτηθέντες έτειναν επίσης περισσότερο να πιστεύουν ότι η αντιμετώπιση της φτώχειας στις αναπτυσσόμενες χώρες πρέπει να είναι μια από τις κύριες προτεραιότητες τόσο για την ΕΕ όσο και για τις εθνικές κυβερνήσεις.


Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Ανάπτυξης θα δώσουν την ευκαιρία σε πολυάριθμους εκπροσώπους της νεολαίας χωρών από κάθε γωνιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κόσμου να εκφράσουν τις απόψεις τους, καθώς και να θέσουν ερωτήσεις απευθείας στους ομιλητές των πάνελ.

Άλλα αποτελέσματα του Ειδικού Ευρωβαρόμετρου για την ανάπτυξη 

Ενώ οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες (66%) θεωρούν ότι η αντιμετώπιση της φτώχειας στις αναπτυσσόμενες χώρες πρέπει να αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μόνον το 48% θεωρεί ότι πρέπει να είναι μια από τις κύριες προτεραιότητες της εθνικής κυβέρνησης της χώρας τους.

Μόνον ένας μικρός αριθμός ερωτηθέντων (6%) έχει ακούσει ή διαβάσει κάτι σχετικό με τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας ή γνωρίζει περί τίνος πρόκειται.

Από τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας, οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι οι πιο δύσκολοι να επιτευχθούν την επόμενη δεκαετία είναι οι στόχοι για την εξάλειψη της φτώχειας, την ισότητα των φύλων και την ανάσχεση της εξάπλωσης του HIV/AIDS.


Ένας στους δέκα περίπου ερωτηθέντες (12%) εκτίμησε σωστά τον αριθμό των ανθρώπων σε όλον τον κόσμο που ζουν με λιγότερο από 1 δολάριο την ημέρα (500 εκατομμύρια - 1 δισεκατομμύριο άτομα).

Περισσότερες πληροφορίες

Το Ειδικό Ευρωβαρόμετρο, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών ενημερωτικών δελτίων ανά κράτος μέλος διατίθεται στη διεύθυνση:

http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/eb_special_419_400_en.htm#405

Ιστότοπος του επιτρόπου Ανάπτυξης της ΕΕ Αντρίς Πίμπαλγκς:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/piebalgs/index_en.htm
Ιστότοπος της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Συνεργασίας EuropeAid:
http://ec.europa.eu/europeaid/index_en.htm

Ιστότοπος των Ευρωπαϊκών Ημερών Ανάπτυξης:
http://eudevdays.eu/

SPEECH/13/980: A vision for the post-2015 Agenda

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης