Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Πως η καθυστέρηση της ΕΕΤΤ για την εξαγορά της Cyta από τη Vodafone επηρεάζει τη Forthnet

tags :
Πως η καθυστέρηση της ΕΕΤΤ για την εξαγορά της Cyta από τη Vodafone επηρεάζει τη Forthnet
Aν δεν μπορεί η ΕΕΤ να δώσει την έγκριση της για την εξαγορά της Cyta από τη Vodafone τι θα γίνει με την περίπτωση της Forthnet,
Η απόφαση της ΕΕΤΤ να μην δώσει το πράσινο φως ακόμη για την εξαγορά της Cyta από τη Vodafone αλλά να απευθύνει επιπλέον ερωτήματα, προκειμένου να αποφασίσει αν η συγχώνευση των δύο εταιρειών επηρεάζει ουσιωδώς τον ανταγωνισμό στην τηλεφωνία, δημιουργεί προβληματισμό στην αγορά.
Και αυτό γιατί όπως επισημαίνουν στελέχη της αγοράς, αν δεν μπορεί η ΕΕΤ να δώσει την έγκριση της για την εξαγορά της Cyta από τη Vodafone τι θα γίνει με την περίπτωση της Forthnet, για την οποία όπως ακούγεται έχε προκριθεί (ή έχει μεγάλες πιθανότητες πρόκρισης) η ενιαία προσφορά των Vodafone – Wind.
Πως θα δοθεί η έγκριση από την ΕΕΤΤ την στιγμή που για την εξαγορά της Forthnet από Vodafone – Wind τίθεται ξεκάθαρα θέμα ανταγωνισμού μέσω της συρρίκνωσης των παρόχων στην ελληνική αγορά;
Είναι αυτός ο λόγος που υπάρχει καθυστέρηση στην ολοκλήρωσης της διαδικασίας από τις πιστώτριες τράπεζες;
Προ ημερών αναφερόμενος στη Forthnet, ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, είπε πως παρά το γεγονός πως πρόκειται  για  μια «εταιρεία με σοβαρά προβλήματα, το ενδιαφέρον είναι μεγάλο αλλά και κρίσιμο», συμπληρώνοντας πως «oι διαδικασίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν γρήγορα. Δεν νοείται, όμως, διαδικασία, η οποία θα εξυπηρετεί κάποιους και θα δίνει εικόνα πισωγυρίσματος. Μoνοπωλιακές καταστάσεις θα υπονομεύσουν την προσπάθεια της χώρας για πέρασμα στις νέες τεχνολογίες» υπογράμμισε.
Ο ίδιος σε παλαιότερη τοποθέτηση του ανέφερε ότι η συγκέντρωση της αγοράς έχει επιπτώσεις τόσο στην ποιότητα όσο και στις τιμές των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς,  «η Ελλάδα, δυστυχώς, είναι μια αγορά μονοπωλιακή, ολιγοπωλιακή θα το έλεγα κατ’ επίφαση, στις τηλεπικοινωνίες και εάν κανείς παρακολουθήσει την πορεία της αγοράς τηλεπικοινωνιών από τότε που άνοιξε, από τότε δηλαδή που είχαμε και το άνοιγμα της αγοράς και μετέπειτα την πώληση του ΟΤΕ, είναι μια πορεία ραγδαίας συγκέντρωσης της αγοράς. Και αυτό δυστυχώς έχει επιπτώσεις και στην ποιότητα των υπηρεσιών, αλλά και στις τιμές».
Οι παραδοχές όμως του Υπουργού για την αγορά τηλεπικοινωνιών η οποία όντως οδηγείται σε δραματική συρρίκνωση με άμεσες επιπτώσεις για τους καταναλωτές, δεν σταματούν εδώ.
Οπως είπε, «η Ελλάδα είναι η αγορά με την περισσότερη συγκέντρωση στο επίπεδο του δικτύου των τηλεπικοινωνιών και η χώρα η οποία έχει μηδενική συνδεσιμότητα, η οποία αφορά συνδέσεις 100 Mbps και πάνω. Τα 100 Mbps και πάνω μπορεί να ακούγεται αυτήν τη στιγμή πολύ μεγάλος αριθμός, αλλά είναι ο πήχης ο οποίος έχει βάλει η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τους στόχους της συνδεσιμότητας για το 2025. Δηλαδή, το 2025 η Ελλάδα πρέπει να έχει, όπως και όλες οι άλλες χώρες, τουλάχιστον 50% των νοικοκυριών με αυτήν τη συνδεσιμότητα».
Ο στόχος όμως αυτός είναι αδύνατον να πιαστεί όπως παραδέχτηκε ο Υπουργός, την ίδια στιγμή, έχουμε το πιο αργό και το πιο ακριβό ίντερνετ στην Ευρώπη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης