Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κέρδη +1,3% για Dow Jones, καθώς οι υποχωρούν οι ανησυχίες για εμπορικό πόλεμο - Στο -1,52% ο FTSE MIB στο Μιλάνο

Κέρδη +1,3% για Dow Jones, καθώς οι υποχωρούν οι ανησυχίες για εμπορικό πόλεμο - Στο -1,52% ο FTSE MIB στο Μιλάνο
Στο επίκεντρο η αποκλιμάκωση της έντασης στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας
(upd) Ισχυρά κέρδη καταγράφει σήμερα (21/5/2018) η Wall Street, καθώς αποκλιμακώνεται η ένταση στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας.
Περί τις 21:00, ο Dow Jones Industrial average ενισχυόταν κατά 1,3% στις 25.036 μονάδες, ο S&P 500 σημείωνε άνοδο 0,8% στις 2.735 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείτο κατά 0,6% υψηλότερα στις 7.396 μονάδες.
Οι ΗΠΑ και η Κίνα κατέληξαν το σαββατοκύριακο σε συμφωνία, βάσει της οποίας η Κίνα θα αγοράζει περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες από τις ΗΠΑ προκειμένου να μειωθεί το ετήσιο εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ.
Κρατικά κινέζικα ΜΜΕ διατυπώνουν σήμερα τη θέση πως η Κίνα δεν υποχώρησε στην εμπορική διαμάχη με τις ΗΠΑ, ενώ τονίζουν πως στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και κατάφερε να καταλήξει σε μια συμφωνία που έχει τεράστιες δυνατότητες για κερδοφόρα επιχειρηματική συνεργασία και των δύο κρατών.
Η εξέλιξη αυτή βάζει τέλος στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας, με τα δύο κράτη να συνεχίζουν τις συνομιλίες σχετικά με τις εξαγωγές αγροτικών και ενεργειακών εμπορευμάτων από τις ΗΠΑ στην Κίνα.
Σχόλια του αμερικανού υπουργού Οικονομικών, Steven Mnuchin, βοήθησαν να μετριαστούν περαιτέρω οι φόβοι για έναν εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.
Ο Mnuchin ανακοίνωσε το σαββατοκύριακο πως οι ΗΠΑ «παγώνουν» προς το παρόν τους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα, τονίζοντας πως ένας εμπορικός πόλεμος μπαίνει σε «αναμονή», καθώς οι δύο χώρες προσπαθούν να καταλήξουν σε συμβιβασμό.
Σήμερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, δήλωσε πως η Κίνα δεσμεύτηκε να αγοράσει «τεράστιες ποσότητες» αμερικανικών γεωργικών προϊόντων, χωρίς, ωστόσο, να δώσει άλλες λεπτομέρειες.
«Το Δίκαιο Εμπόριο με την Κίνα θα γίνει πραγματικότητα!», έγραψε σε Tweet του ο αμερικανός πρόεδρος.
Ο Mnuchin επεσήμανε σήμερα ότι οι εμπορικές συνομιλίες με την Κίνα έχουν ήδη αποφέρει απτά οφέλη.
«Νομίζω ότι έχουμε σημειώσει πολύ σημαντική πρόοδο», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, ενώ τόνισε ότι οι επενδυτές πρέπει να δουν τις συνομιλίες ως μια νίκη για την αμερικανική πλευρά.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η συμφωνία με την Κίνα θα βοηθήσει πολύ την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ.
Εν τω μεταξύ, στήριξη στο επενδυτικό κλίμα προσφέρει και η αυξημένη δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών.
Η μετοχή της General Electric ενισχύεται κατά 2,8%, καθώς η αμερικανική εταιρεία θα συγχωνεύσει τις δραστηριότητες μεταφορών με την εταιρεία κατασκευής σιδηροδρομικού εξοπλισμού Wabtec - σε ένα deal η αξία του οποίου ανέρχεται στα 20 δισ. δολ.
Η μετοχή της Fifth Third Bancorp υποχωρεί κατά 8%, καθώς η εταιρεία συμφώνησε να αγοράσει την MB Financial έναντι 4,7 δισ. δολ. σε μετρητά και μετοχές.
Η μετοχή της MB Financial σημειώνει «άλμα» άνω του 13%.
Το ελληνικό ETF GREK υποχωρεί κατά 0,1%, στα 9,38 δολ. 

Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές, αργία στη Φρανκφούρτη - Πιέσεις στο Μιλάνο

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με την αγορά του Μιλάνου να δέχεται εκ νέου ισχυρές πιέσεις, ενώ η αγορά της Φρανκφούρτης παρέμεινε κλειστή λόγω αργίας.
O FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε κατά 1,03% στις 7.859,17 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε κατά 0,41% υψηλότερα στις 5.637,51 μονάδες.
Στο επίκεντρο παραμένει η αβεβαιότητα εν όψει του σχηματισμού της νέας κυβέρνησης στην Ιταλία, με τον δείκτη FTSE MIB στο Μιλάνο να υποχωρεί κατά 1,52%, στις 23.092,38 μονάδες, με την πτώση να έχει ξεπεράσει προηγουμένως το 2%.


Με μεικτά έκλεισαν τα πρόσημα στις μετοχές των ιταλικών τραπεζών.
Η Intesa Sanpaolo διολίσθησε κατά 7,3%, η Unicredit ενισχύθηκε κατά 0,4%, ενώ η Monte dei Paschi σημείωσε άνοδο +0,5%.
Ο Ewald Nowotny, αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), δήλωσε πως το ενδεχόμενο η νέα κυβέρνηση στην Ιταλία να προχωρήσει σε αλλαγές πολιτικής προκαλεί νευρικότητα, αν και τόνισε ότι θα ήταν καλό να τηρηθεί στάση αναμονής.
Επισημαίνεται ότι οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων ενισχύθηκαν εκ νέου σήμερα, με αποτέλεσμα τη διεύρυνση του spread έναντι των ισπανικών, καθώς επικρατούν οι φόβοι σχετικά με τις προτάσεις της νέας κυβέρνησης για αύξηση των δαπανών.
Περί τις 19:00, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας σημείωνε άνοδο στο 2,40% - το υψηλότερο επίπεδο των δέκα τελευταίων μηνών - με το spread με το αντίστοιχο ισπανικό να ξεπερνά τις 81 μονάδες βάσης - το υψηλότερο επίπεδο από το 2012.


Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου της Ιταλίας ενισχύεται στο 0,261%, ενώ μόλις πριν από μια εβδομάδα βρισκόταν στο -0,11%.
Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της Ryanair ενισχύθηκε περισσότερο από 5%, καθώς η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους ανέφερε μια αύξηση 10% στα ετήσια της κέρδη.

Κέρδη στην Ασία, αποκλιμακώνεται η εμπορική ένταση ΗΠΑ - Κίνας

Με κέρδη έκλεισαν σήμερα οι περισσότερες αγορές στην Ασία, καθώς οι ανησυχίες των επενδυτών για έναν εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας φείνεται ότι σταδιακά υποχωρούν.
Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομικών παγκοσμίως βρίσκεται «σε αναμονή», καθώς οι δύο πλευρές συμφώνησαν να αποσύρουν τις εμπορικές απειλές τους, δουλεύοντας παράλληλα από κοινού σε μία ευρύτερη εμπορική συμφωνία, όπως ανέφερε χθες (20/5) ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Steven Mnuchin.
Μάλιστα, η Κίνα συμφώνησε να προχωρήσει στην αγορά περισσότερων αμερικανικών προϊόντων, χωρίς ωστόσο να γίνεται γνωστό το ποσό που θα «αγγίξουν» οι σχετικές αγορές.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με κέρδη 0,31% στις 23.002,37 μονάδες, καθώς οι εξαγωγές της χώρας ενισχύθηκαν σημαντικά τον Απρίλιο του 2018, δεχόμενες ώθηση κυρίως από την ισχυρή πώληση οχημάτων στην αγορά των ΗΠΑ.
Σε ότι αφορά την ευρύτερη περιοχή της Κίνας, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με κέρδη 0,64% στις 3.213,84 μονάδες, ενώ ο δείκτης SZSE Component ενισχύθηκε κατά 0,87% κλείνοντας στις 10.765,35 μονάδες.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε άνοδο 0,60% στις 31.234,35 μονάδες, με τον τεχνολογικό και χρηματοοικονομικό κλάδο να σημειώνουν τα μεγαλύτερα κέρδη, ενώ ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε στο +1,25% και στις 10.966,20 μονάδες, με τη μετοχή της Taiwan Semiconductor Manufacturing να ενισχύεται κατά 2,46%.
Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 έκλεισε με οριακές απώλειες 0,05% στις 6.084,50 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης KOSPI στη Νότια Κορέα ενισχύθηκε κατά 0,20% στις 2.465,57 μονάδες.

Πετρέλαιο

Μεικτές τάσεις καταγράφει σήμερα το πετρέλαιο, με τις τιμές του να παραμένουν κοντά στα υψηλά 3,5 ετών, καθώς η αποκλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας παρέχει στήριξη προς τις τιμές του «μαύρου χρυσού».
Συγκεκριμένα, το Brent υποχωρεί κατά 0,2% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 78,4 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το αμερικανικό αργό καταγράφει άνοδο της τάξεως του 0,1% στα 71,4 δολ. ανά βαρέλι.
Το Brent παραμένει κοντά στη ζώνη των 80 δολ. ανά βαρέλι, το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2014, καθώς η παροχή πετρελαίου υποχωρεί, και η ζήτηση παραμένει ενισχυμένη.
Παράλληλα, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι εξακολουθούν να παρέχουν στήριξη στις τιμές, καθώς οι επενδυτές αναμένουν τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν, οι οποίες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν έλλειμμα άνω των 500 χιλ. βαρελιών ημερησίως μακροπρόθεσμα.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης