Τελευταία Νέα
Οικονομία

Επίδομα στέγασης για να «ισοσκελιστεί» το μαχαίρι στις συντάξεις - Ποια θέματα έκλεισαν στα εργασιακά

Επίδομα στέγασης για να «ισοσκελιστεί» το μαχαίρι στις συντάξεις - Ποια θέματα έκλεισαν στα εργασιακά
Το αντίμετρο του επιδόματος στέγασης  70 έως 210 ευρώ το μήνα για την κάλυψη μέρους του ενοικίου ή της δόσης του στεγαστικού δανείου θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2019
Με τη χορήγηση επιδόματος στέγασης σε περίπου  1,3 εκατομμύρια ωφελούμενους, θα προσπαθήσει να «ισοσκελίσει» η κυβέρνηση το «μαχαίρι» σε 1.1 εκ συντάξεις το 2019. Εξετάζει επίσης και το ενδεχόμενο χορήγησης 13ης σύνταξης όπως είχε γίνει και στο παρελθόν.
Το αντίμετρο του επιδόματος στέγασης  70 έως 210 ευρώ το μήνα για την κάλυψη μέρους του ενοικίου ή της δόσης του στεγαστικού δανείου θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2019.
 Η νέα παροχή “κλείδωσε” στην διαπραγμάτευση της περασμένης εβδομάδας και προβλέπει επίδομα με εισοδηματικά κριτήρια σε ενοικιαστές και ιδιοκτήτες σπιτιών με στεγαστικά, που όμως δεν έχουν ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη. Το ανώτατο ατομικό εισοδηματικό όριο κλείδωσε στις 8.000 ευρώ και προσαυξάνεται κατά 50% για κάθε προστατευόμενο μέλος, δηλαδή για τον / την σύζυγο όπως και για κάθε ανήλικο παιδί ή σπουδαστή έως 24 ετών. Αντίστοιχα το ανώτατο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα για να δικαιωθεί κάποιος την επιδότηση τέθηκε στις 24.000 ευρώ.
Το κατώφλι του μηνιαίου επιδόματος για μονοπρόσωπο νοικοκυριό τέθηκε στα 70 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 50% για κάθε προστατευόμενο μέλος, ενώ το ανώτατο πλαφόν της ενίσχυσης έκλεισε στα 210 ευρώ.
 Όπως διευκρίνισε η αν. υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, το Επίδομα Στέγασης θα καλύψει με το προστατευτικό του πλαίσιο το διπλάσιο πληθυσμό από το ΚΕΑ.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως η υλοποίηση του ΚΕΑ κρίθηκε απολύτως επιτυχημένη από τους θεσμούς και παύει να αποτελεί αντικείμενο παρακολούθησης.
Το πιλοτικό πρόγραμμα του ηλεκτρονικού φακέλου αναπηρίας θεωρήθηκε επίσης επιτυχημένο και επεκτείνεται σε τουλάχιστον δύο ακόμη περιοχές (Θεσσαλονίκη, Πάτρα) για να υπάρξει επαρκές δείγμα προς τελική αξιολόγηση, ενώ σταδιακά επεκτείνεται σε όλη τη χώρα.
Στο μέτωπο των εργασιακών, κλείδωσε η επαναφορά της επεκτασιμότητας, καθώς συμφωνήθηκε ο μηχανισμός μέτρησης της κάλυψης των κλαδικών συμβάσεων.
Οι κλαδικές θα επεκτείνονται εφόσον οι επιχειρήσεις που υπογράφουν τη συλλογική σύμβαση απασχολούν το 51% των εργαζομένων του κλάδου, μέγεθος το οποίο θα πιστοποιείται μέσω της αξιοποίησης των στοιχείων του πληροφοριακού συστήματος “ΕΡΓΑΝΗ”.
Ομοίως θα επεκτείνονται και οι διαιτητικές αποφάσεις που ισοδυναμούν με κλαδικές συλλογικές συμβάσεις.
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, η συμφωνία αυτή επισφραγίζει την επαναφορά από τον Αύγουστο της αρχής της επεκτασιμότητας, η οποία θα επανισχύσει από κοινού με αυτήν την ευνοϊκότερης ρύθμισης.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης