Στοχαστικός δείκτης: Δημιουργεί συνεχώς σημεία αγοράς ή πώλησης και δεν είναι ιδανικός για μακροχρόνιους επενδυτές

Στοχαστικός δείκτης: Δημιουργεί συνεχώς σημεία αγοράς ή πώλησης και δεν είναι ιδανικός για μακροχρόνιους επενδυτές

ΣΤΟΧΑΣΤΙΚΌΣ ΔΕΊΚΤΗΣ (STOCHASTICS – K%D)

Ο στοχαστικός δείκτης επινοήθηκε από τον αναλυτή George Lane ο οποίος βασίστηκε στην ιδέα πως κατά τη διάρκεια μιας ανοδικής τάσης οι τιμές συνήθως κλείνουν κοντά στο μέγιστο του πρόσφατου εύρους τιμών,  υποδηλώνοντας διάθεση να διασπούν διαρκώς ανοδικά αυτό το εύρος τιμών. Όταν όμως η ανοδική τάση πλησιάζει σε επίπεδα ωρίμανσης και εξάντλησης,  τότε οι τιμές απομακρύνονται διαρκώς χαμηλότερα από το μέγιστο του πρόσφατου εύρους τιμών.  Το αντίθετο φαίνεται να συμβαίνει όταν οι τιμές βρίσκονται σε καθοδική τάση.  Ο στοχαστικός δείκτης έγινε αρχικά πολύ δημοφιλής στις διεθνείς αγορές συμβολαίων futures κατά τα μέσα της δεκαετίας του ’80 και αργότερα πέρασε η χρήση του στις χρηματιστηριακές αγορές με μεγάλη επιτυχία.

Ο δείκτης αυτός,  μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο για τον εντοπισμό επικείμενων κορυφών και πυθμένων,  βοηθώντας έτσι το χρονισμό των αγοραπωλησιών κοντά στα σημεία αντιστροφής. Μετράει την τοποθέτηση μιας τρέχουσας τιμής μέσα σε ένα πρόσφατο εύρος διακύμανσης. Αποτελείται από δύο επιμέρους δείκτες τον %D και τον  %Κ.

Ο δείκτης %D  είναι ο πιο σημαντικός καθώς παρέχει τα σήματα αγοραπωλησιών του στοχαστικού δείκτη. Ο τύπος υπολογισμού του %Κ είναι ο ακόλουθος:

 %Κ =  ((C – L5) / (H5 – L5))100

όπου, C  είναι η τιμή κλεισίματος, L5 είναι η χαμηλότερη intraday  τιμή των τελευταίων 5 ημερών και Η5 είναι η υψηλότερη intraday τιμή των τελευταίων 5 ημερών.

Ο δείκτης  %Κ ταλαντώνεται μεταξύ του 100  και του 0  και θεωρείται υπεραγορασμένος όταν βρεθεί πάνω από το 70 και υπερπωλημένος όταν πέσει κάτω από το 30. Δηλαδή εάν η τιμή κινηθεί κοντά στο άνω όριο του πρόσφατου εύρους τιμών, τότε ο %Κ θα πάρει τιμές μεγαλύτερες του 70.  Εάν η τιμή τείνει να πλησιάσει το ελάχιστο του πρόσφατου εύρους τιμών της, τότε ο %Κ θα πάρει τιμές μικρότερες του 30.

Ο δείκτης %D είναι πιο αργός από τον  %Κ και ταλαντώνεται και αυτός μεταξύ του 100 και του μηδενός με τις ίδιες υπεραγορασμένες και υπερπωλημένες περιοχές τιμών. Ο %D είναι μια ομαλοποιημένη έκδοση του %Κ.

Ο τύπος υπολογισμού του %D είναι ο ακόλουθος:

%D = (H3 / L3)100

όπου,  Η3 είναι το άθροισμα του (C – L5)  των 3  τελευταίων ημερών και το  L3  είναι το άθροισμα του (Η3 – L3) των 3 τελευταίων ημερών.

Ο στοχαστικός δείκτης αποτελείται από ένα διάγραμμα στο οποίο τοποθετούνται ο %Κ και ο %D μαζί. Ο %D απεικονίζεται ως μια διακεκομμένη καμπύλη, ενώ ο  %Κ ως μια συνεχής καμπύλη. Επίσης στο διάγραμμα τοποθετούνται δύο οριζόντιες γραμμές, μία στο 70 και μια στο 30, για να υποδεικνύουν την υπεραγορασμένη και την υπερηπωλημένη περιοχή του στοχαστικού δείκτη.  Μεταξύ των γραμμών 70  και 30  υπάρχει η ουδέτερη ζώνη του στοχαστικού δείκτη.

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι ερμηνείας του στοχαστικού δείκτη.

1) Αγοράζουμε όταν ο δείκτης  (ο “%Κ” ή ο “%D”) πέφτει κάτω από κάποιο επίπεδο (20 για παράδειγμα),  και μετά ξεπερνάει αυτό το επίπεδο.  Πουλάμε όταν ο δείκτης ξεπερνάει κάποιο επίπεδο (80 π.χ.) και μετά πέφτει από αυτό το επίπεδο.

 2) Αγοράζουμε όταν η γραμμή “%Κ”  ξεπερνάει την γραμμή “%D”  και πουλάμε όταν συμβαίνει το αντίστροφο.

 3) Ψάχνουμε για αποκλίσεις. Για παράδειγμα, όταν η μετοχή κάνει καινούρια ρεκόρ και ο Στοχαστικός δείκτης δεν ξεπερνάει προηγούμενα ύψη του.

Στο παρακάτω διάγραμμα τα σημεία Α,  Β,  Γ,  Δ,  Ε,  Ζ,  Η αντιπροσωπεύουν σημεία αγοράς και πώλησης σύμφωνα με τις ερμηνείες α και β που δίνονται παραπάνω. Σύμφωνα με την ερμηνεία β στα Α,  Γ,  Ε,  Η πρέπει να πουλήσουμε,  ενώ στα Β,  Δ,  Ζ πρέπει να αγοράσουμε.  Στα Β και Γ όχι μόνο οι πράξεις μας είναι σύμφωνες με τα κριτήρια της ερμηνείας β,  αλλά και με αυτό της ερμηνείας α.

Είναι προφανές ότι ο Στοχαστικός δείκτης  δημιουργεί συνεχώς σημεία αγοράς ή πώλησης και δεν είναι ο ιδανικός δείκτης για επενδυτές με μακροχρόνιους στόχους.(ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ-ΟΤΑΝ ΟΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ!)


 ΩΣ ΕΔΩ ΕΞΕΤΑΣΑΜΕ ΤΗΝ ΒΑΣΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟΧΑΣΤΙΚΟΥ

Ας παμε και σε ΜΤ4 τωρα μια διαφορετικη προσεγγιση ποιο αναλυτικα με ρυθμισεις και παραμετρους προσαρμοσμενες στο φορεξ.Ειμαστε σε τετραωρο γραφημα ευρω δολλαριο και κανουμε χρηση των παραμετρων οπως αυτες περιγραφονται στο γραφημα του ταλαντωτη -εχοντας αλλαξει τις βασικες ρυθμισεις μετατρεψαμε τον κατα τα αλλα γρηγορο στοχαστικο σε ενα δεικτη ποιο “αργο” με ποιο αξιοπιστα σηματα!

οι ρυθμισεις του δεικτη ειναι k% d% slow(επιβραδυνση) ειδος μεσου κινητου

αν τις ιδιες ρυθμισεις εφαρμοσουμε σε ημερισιο τοτε ο δεικτης θα ειναι πολυ αργος!

σε ημερησιο θεστε 10,6,6 με παλι linear moving average!

μπορειτε να πειραματιστειτε με διαφορες ρυθμισεις επανω σε διαφορετικα χρονικα πλαισια ωστε να δειτε και στην πραξη τ' αποτελεσματα.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ 1ο

Στο παραπανω παραδειγμα εκτελεστηκαν τα σηματα που πληρουσαν 2 προυποθεσεις

διασταυρωση των γραμμων k% d% με ταυτοχρονη εξοδο απο υπεραγορασμενα και υπερπωλημενα επιπεδα θετοντας ομως στα επιπεδα αυτα τιμες 80 &  20 (οχι τις κλασικες τιμες 70-30!)

επιπεδο ισορροπιας του δεικτη ειναι το 50.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ 2η  - ΣΥΝΟΨΙΖΟΝΤΑΣ...

Είναι προφανές ότι ο Στοχαστικός δείκτης δημιουργεί συνεχώς σημεία αγοράς ή πώλησης και δεν είναι ο ιδανικός δείκτης για επενδυτές με μακροχρόνιους στόχους. 

ΟΜΩΣ ΣΕ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ D1 W1 ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΕΩΡΗΘΕΙ ΠΟΙΟ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟ ΣΗΜΑ ΜΕ 10,6,3 (Η ΑΡΧΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΕΙΝΑΙ 5,3,3)

ΕΑΝ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΥΣ ΣΕ Η1 Η4 5,3,3 ΣΕ 27,15,9 ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΣΗΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ Η1 Η4 ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΙΣ ΤΟΣΟ "ΘΟΡΥΒΟ".

Η ΧΡΗΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΤΟΥ ΣΤΟΧΑΣΤΙΚΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΩΣ ΚΥΡΙΟΣ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣ.

ειναι ενας καλος ταλαντωτης αν ομως πρωτα δουμε απο το μοντελο αναγνωρισης τασης(link) αν εχουμε "ζωνη" (πλευρικοτητα). Σε τασικες αγορες η χρηση του θα ειναι "ζημιογονα"  δείτε την κρίσιμη διαφορά!(link)
ειναι αρκετα ευαισθητος στον θορυβο της αγορας(μικρομεταβολες) και τα υπεραγορασμενα υπερπωλημενα επιπεδα να λαμβανονται παντα υπ οψη με οδηγο την κυρια φορα της τασης. Οι αλλαγες των παραμετρων οπως τις εδωσα "εξομαλυνουν"τις καμπυλες και τα συνεχομενα σηματα του.

Ο στοχαστικος δεικτης ειναι αριστος ταλαντωτης και σηματοδοτης εισοδου ταυτοχρονα αρκει να κατανοηθει πληρως και να ρυθμιστει “καταλληλα”!

Ακριβος Γιωργος.

Δ.Ν.

BREAKING NEWS