Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου 2017
S&P 500
2.559,36
0,07%
FTSE 100
7.516,17
-0,14%
DAX
12.995,06
-0,07%
Nikkei 225
21.336,12
0,38%
ATHEN
761,76
-0,52%
  • 23:48 - Οριακή υποχώρηση 2% στα κέρδη της ΙΒΜ το γ' 3μηνο 2017, στα 3,1 δισ. δολάρια – Στα 19,2 δισ. τα έσοδα
  • 23:48 - Καταλονία: Στους δρόμους 200.000 διαδηλωτές στην Βαρκελώνη ενάντια στη σύλληψη δύο αυτονομιστών ηγετών
  • 23:48 - Βραδυφλεγής βόμβα στον ενεργειακό κλάδο - Στα ύψη το χρέος των 7 μεγαλύτερων πετρελαϊκών εταιριών
  • 23:47 - Goldman Sachs: Στις 2.400 μονάδες ο S&P 500 το τέλος του 2017 – Στις 2.650 αν περάσει η φορολογική μεταρρύθμιση
  • 23:14 - Οριακές μεταβολές στη Wall Street - Σε νέα ιστορικά υψηλά Dow Jones και S&P 500
 

TEXNIKH ANAΛΥΣΗ: Οι γραμμές Αντίστασης και Στήριξης αντιπροσωπεύουν επίπεδα προσφοράς και ζήτησης

ΣΤΗΡΙΞΗ και ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ: Η βάση των περισσότερων εργαλείων της τεχνικής ανάλυσης έχει τις ρίζες της στις έννοιες της προσφοράς και ζήτησης. Οι γραμμές Αντίστασης και Στήριξης αντιπροσωπεύουν επίπεδα προσφοράς και ζήτησης.

Η γραμμή Αντίστασης είναι ουσιαστικά μια γραμμή προσφοράς. Οταν οι τιμές ανεβαίνουν, ο αριθμός των επενδυτών που πουλάνε τις μετοχές τους επίσης ανεβαίνει, μιας και οι ψηλές τιμές είναι το δέλεαρ για να πουλήσουν. Οταν ο αριθμός αυτών που πουλάνε γίνει υπερβολικά μεγάλος, η τιμή της μετοχής πέφτει. Οταν αυτό το φαινόμενο επαναληφθεί μερικές φορές, μια γραμμή Αντίστασης σχηματίζεται σ’ αυτό το επίπεδο τιμών.

Μια γραμμή Στήριξης είναι ουσιαστικά μια γραμμή ζήτησης. Οταν οι τιμές πέφτουν, ο αριθμός αυτών που αγοράζουν τη μετοχή μεγαλώνει, γιατί οι χαμηλές τιμές είναι τώρα το δέλεαρ. Οταν ο αριθμός αυτών που αγοράζουν γίνει υπερβολικά μεγάλος, η τιμή της μετοχής ανεβαίνει. Οταν αυτό το φαινόμενο επαναληφθεί μερικές φορές, μια γραμμή Στήριξης σχηματίζεται σε αυτό το επίπεδο.

Σε περίπτωση που οι γραμμές Στήριξης ή Αντίστασης παραβιαστούν, οι επενδυτές αρχίζουν να προβληματίζονται. Για παράδειγμα, όταν η τιμή της μετοχής ξεπερνάει μια γραμμή Αντίστασης, και αυτοί που πουλάνε και αυτοί που αγοράζουν αρχίζουν να αναρωτιούνται για το πόσο δικαιολογημένη είναι αυτή η εξέλιξη, και πιθανά να αποφασίσουν να πουλήσουν.

  • Αυτό δημιουργεί ένα φαινόμενο γνωστό ως “οι τύψεις των επενδυτών”, το οποίο δεν είναι τίποτα άλλο από το προσωρινό ξεπέρασμα ενός επιπέδου Αντίστασης που ακολουθείται από τη μετέπειτα καθοδική πορεία της μετοχής σε επίπεδα χαμηλότερα του επιπέδου Αντίστασης.
  • Οι μέρες που ακολουθούν μετά το προσωρινό ξεπέρασμα της γραμμής Αντίστασης είναι πολύ κρίσιμες για την παραπέρα πορεία της μετοχής.
  • Δύο πράγματα θα συμβούν βασικά: ή οι επενδυτές θα συμφωνήσουν ότι αυτό το σπάσιμο της γραμμής Αντίστασης είναι επιφανειακό, οπότε η μετοχή θα γυρίσει σύντομα σε επίπεδα χαμηλότερα της Αντίστασης,
  • ή θα δεχθούν τις νέες τιμές της μετοχής σαν ρεαλιστικές και η κίνηση της μετοχής σε ψηλότερα επίπεδα θα συνεχιστεί.Οταν μια γραμμή Αντίστασης παραβιαστεί μετατρέπεται σε γραμμή Στήριξης. Παρόμοια όταν μια γραμμή Στήριξης παραβιαστεί μετατρέπεται σε γραμμή Αντίστασης.  

Στο παραπάνω διάγραμμα έχουν χαραχτεί δύο γραμμές στήριξης και αντίστασης. Η μικρότερη από τις δύο είναι γραμμή στήριξης. Τρεις φορές η μετοχή κινδύνευσε να πέσει κάτω από το επίπεδο στήριξης και τις τρεις φορές επανήλθε σε ψηλότερες τιμές.


Η πάνω γραμμή όσο καιρό η μετοχή βρισκόταν πριν το σημείο Α ήταν γραμμή αντίστασης. Στο Α αυτή η γραμμή αντίστασης ξεπεράστηκε. Και όχι μόνο για μία μέρα. Λίγο μετά το Α μπορούσε να αγοράσει κανείς. Η μετοχή ανέβηκε γρήγορα αλλά οι “τύψεις των επενδυτών” (ή η δυσπιστία τους) σύντομα την επανέφεραν σε πιο γνωστά επίπεδα.

Παρατηρήστε τώρα ότι στην κατηφόρα της βρήκε στήριξη σε αυτό που ήταν πριν επίπεδο αντίστασης. Αυτό το επίπεδο στήριξης το αντιμετώπισε με επιτυχία και ξαναπήρε την ανηφόρα. Ενα καινούριο επίπεδο αντίστασης είναι τώρα η προηγούμενη μέγιστη τιμή της. 

ΙΝ.GR


Για να μπορείτε να σχολιάζετε πρέπει να είστε εγγεγραμένος χρήστης και να κάνετε Login
Κάντε κλικ εδώ για να κάνετε login Δημιουργία λογαριασμού

BREAKING NEWS