Τελευταία Νέα
Κερδισμένοι και Χαμένοι

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ: Καίνε το… χρήμα με την…κάνουλα.

tags :
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ: Καίνε το… χρήμα με την…κάνουλα.
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ: Καίνε το… χρήμα με την…κάνουλα.

Αρνητικές ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες ύψους κατά 436 εκατ. ευρώ και από επενδυτικές δραστηριότητες κατά 81,75 εκατ. ευρώ.

Οπότε οι ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΡΟΕΣ τους ξεπέρασαν στο 9μηνο τα… 517 εκατ. ευρώ.


  • Να μην ξεχνάμε, ότι έχουν να αντιμετωπίσουν ένα δανεισμό της τάξης των 2,9 δισ. ευρώ, αν και διαθέτουν ταμειακά ύψους 1,13 δισ. ευρώ… (εκ των οποίων οι Δεσμευμένες καταθέσεις ανέρχονταν σε 157,5 εκατ. ευρώ). Γιατί έχουν κι άλλες υποχρεώσεις που τρέχουν…
  • ΑΜΟΙΒΕΣ: Εκτελεστικά Μέλη ΔΣ (4 άτομα) 864 χιλ. Μη Εκτελεστικά Μέλη ΔΣ (10 άτομα) 329 χιλ. Γενικοί Διευθυντές (8 άτομα) 1,276 εκατ. ευρώ  Σύνολο 2,47 εκατ. ευρώ.
Τα ΕΛΠΕ στο δελτίο τύπου μας τόνισαν για το ιστορικό ρεκόρ παραγωγής και για τα αυξημένα κέρδη EBITDA στο τρίτο τρίμηνο.

Η ουσία όμως είναι ότι εκεί στα ΕΛΠΕ, η Διοίκησή τoυς είναι προβληματική το ολιγότερο και εξηγούμαστε:-

Στο 9μηνο είχε αρνητικές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες της τάξης των 436 εκατ. ευρώ και αρνητικές ελεύθερες ταμειακές ροές της τάξης των 518 εκατ. ευρώ δηλαδή η εταιρεία καίει λεφτά, πάρα πολλά λεφτά..

Το χειρότερο όμως απ’ όλα είναι ότι στο 9μηνο έχει καθαρό τραπεζικό δανεισμό 1,78 δις ευρώ (με τιμή πετρελαίου στα… 45 δολάρια!!!) και Adj. EBITDA 517 εκατ. ευρώ…

Με την μέση πρόβλεψη για ετήσια Adj. EBITDA στα 660 εκατ. ευρώ, που μας δίνουν για τον δείκτη NET DEBT/EBIDTA το μέγεθος… 2,69..

Πρόκειται για ένα από τα χειρότερα νούμερα, αν όχι το χειρότερο, για τον τόσο ζωτικής σημασίας αυτόν δείκτη και δεν θα είμαστε υπερβολικοί αν το τοποθετούσαμε στο χειρότερο παγκοσμίως!

  • Καταλαβαίνετε λοιπόν, ότι θέλει πολλή δουλειά ακόμα το πράγμα…
Να αναφέρουμε ότι ο μέσος όρος NET DEBT/EBITDA των διυλιστηρίων παγκοσμίως είναι περίπου στο ενάμισι (1,5). Παράλληλα, να μην ξεχνάμε ότι το 2017 θα πουληθεί το 35% των ΕΛΠΕ.

Εδώ, για το 5% που ήταν να πουληθεί του ΟΤΕ προ 2μήνου περίπου και όπου οι Γερμανοί έχουν ήδη πληρώσει για το 40% ένα τίμημα 20+ευρώ ανά μετοχή και τους “έβγαλαν την πίστη” στη μετοχή.

Για φανταστείτε, τι θα κάνουν κάποιοι για το 35% των ΕΛΠΕ…Κι αυτοί οι…κάποιοι, κάθε άλλο παρά…”καλά παιδάκια” είναι…

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης