Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2017
S&P 500
2.496,84
0,01%
FTSE 100
7.285,74
-0,21%
DAX
12.605,20
0,08%
Nikkei 225
20.330,19
-0,33%
ATHEN
740,37
-0,29%
  • 23:47 - Phoenix Capital: Η Fed απλά δεν ενδιαφέρεται πλέον για το επίπεδο του πληθωρισμού
  • 23:44 - Διαψεύδει η ΤτΕ τα περί υποκλοπής και διαρροής βάσεων δεδομένων από τους Anonymous
  • 23:43 - Der Spiegel: Οι μεταρρυθμίσεις που ζήτησε ο Macron για την ΕΕ ισοδυναμούν με επανάσταση
  • 23:43 - Μπόνους 18 εκατ. δολαρίων για τον παραιτηθέντα CEO της καταρρέουσας Equifax
  • 23:43 - FΑΖ: Οι Φιλελεύθεροι του FDP βάζουν φρένο στα σχέδια Macron για την ΕΕ
 

Θα αποδειχθούν άγονοι και ως συνήθως ζημιογόνοι οι πολιτικοί λεονταρισμοί τους

  • Η ανάπαυλα του καλοκαιριού δεν φαίνεται να άμβλυνε τις αντιθέσεις, ούτε να εξημέρωσε τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Αντιθέτως, ηγεσίες και κόμματα επανήλθαν το φθινόπωρο με διαθέσεις εξουσιαστικές και άκρως επιθετικές. Πρώτη και καλύτερη η κυβέρνηση, του Πρωθυπουργού προεξάρχοντος, ο οποίος αντιμετωπίζει τη νέα περίοδο ως οιονεί προεκλογική.
Κυριαρχείται ο Πρωθυπουργός από εξουσιαστικό σύνδρομο και δείχνει να αντιμετωπίζει το προσεχές δωδεκάμηνο ως απολύτως προπαρασκευαστικό της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης, ανεξαρτήτως τού πότε αυτή θα γίνει. Οι περισσότερες των κινήσεών του στοχεύουν στο εκλογικό σώμα, η ρητορική είναι αντίστοιχη και η επιχειρηματολογία επίσης.

Εγκαίνια, κορδέλες, επισκέψεις, υποσχέσεις και δημόσιες εμφανίσεις, όλες με επικοινωνιακό πρόσημο και με διάθεση επανάκαμψης ή επικράτησης κατά πάντων. Ακόμη και η πρόσφατη αρθρογραφία του διεκδικητική ήταν, τις διεργασίες στην Κεντροαριστερά θέλησε να προκαταλάβει και να δηλώσει αυθεντικός ερμηνευτής και διάδοχος του πολιτικού χώρου που δημιούργησε ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Και από τη στιγμή που πρώτος ανοίγει τον χορό ο Πρωθυπουργός, προσαρμόζονται άπαντες αναλόγως.

Η αγωνία επανάκαμψης της κυβερνητικής παράταξης παρασύρει σε αντίστοιχες πολωτικές διεκδικήσεις το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για να μη μιλήσουμε για τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, ο οποίος έτσι κι αλλιώς βρίσκεται σε διαδικασία ανασυγκρότησης, η οποία εκ των πραγμάτων τον οδηγεί σε επιθετική στάση και ρητορική.\

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι η διαμόρφωση κλίματος έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης στη χώρα. Το οποίο αν μη τι άλλο είναι επικίνδυνο στις παρούσες εύθραυστες οικονομικές συνθήκες. Κακά τα ψέματα, η χώρα δεν έχει ακόμη ορθοποδήσει, ούτε έχει ξεφύγει από τη θηλιά της κρίσης, για να αποδυθεί σε πολυτελείς αγώνες άγονους, σαν κι αυτούς που προπαρασκευάζει το πολιτικό μας σύστημα.

Εκκρεμεί ακόμη η τρίτη αξιολόγηση, επιβάλλεται η ανασύνταξη του τραπεζικού τομέα ώστε να επαναχρηματοδοτηθεί υποτυπωδώς ο ιδιωτικός τομέας, να εξασφαλιστούν επιπλέον συνθήκες δημοσιονομικής  σταθερότητας που θα επιβάλουν σε εταίρους και δανειστές την επαναρύθμιση του χρέους και βεβαίως να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη που θα επιτρέψει την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και την εισροή διεθνών κεφαλαίων, των μόνων ικανών να εγγυηθούν την ανάκαμψη και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Με αυτές τις τόσο κρίσιμες και θεμελιακές για την έξοδο της χώρας εκκρεμότητες όντως φαντάζουν πολυτελείς οι προετοιμαζόμενοι πολιτικοί αγώνες. Οι οποίοι κατά πάσα βεβαιότητα θα αποδειχθούν άγονοι και πιθανότατα ζημιογόνοι αν τελικώς επικρατήσουν των πραγματικών προτεραιοτήτων της χώρας.
(ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ)

Για να μπορείτε να σχολιάζετε πρέπει να είστε εγγεγραμένος χρήστης και να κάνετε Login
Κάντε κλικ εδώ για να κάνετε login Δημιουργία λογαριασμού

BREAKING NEWS