Τελευταία Νέα
Κερδισμένοι και Χαμένοι

Η ώρα της οριστικής κρίσης για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία πλησιάζει

tags :
Η ώρα της οριστικής κρίσης για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία πλησιάζει
  • Αποβιομηχάνιση για τη φαρμακοβιομηχανία – ανεπαρκής κάλυψη των ασθενών που πληρώνουν όλο και περισσότερα από την τσέπη τους
  • Η ώρα της οριστικής κρίσης για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία πλησιάζει, με την τελευταία ανακοστολόγηση που πρόκειται να γίνει εντός Νοεμβρίου.
Είναι η ώρα της εφαρμογής των τελειωτικών μειώσεων των τιμών, που θα φτάσουν τα συμβατικά φάρμακα – εκτός αυτών της νέας τεχνολογίας – στο όριο του ενός ευρώ, δηλαδή θα πωλούνται φθηνότερα και από τις τσίχλες ή θα κοστίζει περισσότερο η συσκευασία τους απ΄ ότι το φάρμακο το ίδιο. Ήδη ο ΕΟΦ περιμένει μέχρι σήμερα τα μεσάνυχτα τα σχόλια των φαρμακευτικών εταιριών επί του καταλόγου που ανήρτησε στην ιστοσελίδα του και σημειώνει ότι στον κατάλογο αυτό περιλαμβάνονται όλα τα φάρμακα που κυκλοφορούν στην αγορά, είτε συμπεριλαμβάνονται στη Θετική λίστα είτε στην αρνητική.

Τα σχόλια λοιπόν θα πρέπει να αφορούν προσθήκες προϊόντων που δεν έχουν συμπεριληφθεί ( θα πρέπει να κατατίθενται παράλληλα και τα σχετικά δικαιολογητικά) ή διαγραφές προϊόντων, εφόσον έχουν αποσυρθεί ή αναμένεται άμεσα η απόσυρσή τους από την αγορά. Ήδη ο νέος κατάλογος που αναρτήθηκε, περιλαμβάνει 7.434 κωδικούς φαρμάκων, που θα ανατιμολογηθούν με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες της 1ης Σεπτεμβρίου. Ο αριθμός όμως των υπό ανατιμολόγηση προϊόντων, δείχνει καθαρά την τάση αποσύρσεων φαρμάκων από την αγορά, αφού ήδη αυτά που κυκλοφορούν σήμερα είναι σχεδόν 1000 λιγότερα από αυτά που κυκλοφορούσαν στη χώρα, μόλις τρεις μήνες πριν.

Αποσύρσεις

Η φθίνουσα πορεία φαίνεται από τα δελτία τιμών φαρμάκων που εκδίδονται τους τελευταίους μήνες, καθώς τον περασμένο Δεκέμβριο 2016 τα φάρμακα που κυκλοφορούσαν στην αγορά ήταν 9.703. Αυτά μειώθηκαν κατά 1316, μέχρι τον Μάιο που ακολούθησε, με αποτέλεσμα μέσα στο πρώτο πεντάμηνο του έτος να κυκλοφορούν στη χώρα 8387 κωδικοί φαρμάκων.

Ο καινούριος κατάλογος, είναι ακόμη πιο περιορισμένος, αφού περιλαμβάνει 953 λιγότερα σκευάσματα, τα οποία συνολικά είναι 7.434 συνολικά. Μέσα σε εννέα μήνες, 2.269 είδη φαρμάκων έχουν αποσυρθεί από την ελληνική αγορά, εξηγώντας έτσι τις φωνές των φαρμακοποιών ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων, με αποτέλεσμα πολλές συνταγές να μην εκτελούνται κανονικά. (Σχετικό ρεπορτάζ Healthmag, εδώ). Αυτός ο ρυθμός απόσυρσης είναι ο ταχύτερος που έχει παρατηρηθεί ποτέ στη χώρα μας τα τελευταία 30 χρόνια, και ο λόγος είναι ότι λόγω μνημονιακών υποχρεώσεων, οι τιμές έχουν συμπιεστεί σε αφόρητο βαθμό με αποτέλεσμα οι παρασκευάστριες εταιρίες να μην έχουν πλέον κανένα ενδιαφέρον να κυκλοφορούν προϊόντα που βρίσκονται “στα κόκκινα”.

Είναι το τελικό σημείο, μιας διαδικασίας μείωσης των τιμών των φαρμάκων που έχει ξεκινήσει από το 2015 και εφαρμόζεται ανά εξάμηνο, οδηγώντας τις τιμές των παλαιών, καταξιωμένων φαρμάκων σε τόσο χαμηλά επίπεδα που να μην μπορούν πλέον να κρατηθούν στην παραγωγή και να βλέπουν την πόρτα εξόδου τους από την αγορά. (Σχετικό ρεπορτάζ Healthmag, εδώ).

Το γεγονός αυτό βέβαια, έχει την γνωστή επίπτωση όχι μόνο της μείωσης της παραγωγικής δυναμικής των ελληνικών μονάδων της φαρμακοβιομηχανίας, αλλά και μείωση της αναπτυξιακής δυναμικής της χώρας, άρα και της εξοδου από την κρίση. Αντίστοιχα όμως, έχει επιφέρει και αλλαγή του μείγματος των φαρμάκων που χρησιμοποιούν οι γιατροί προκειμένου να καλύψουν τους ασθενείς, χρησιμοποιώντας νεώτερα και ακριβότερα φάρμακα, χωρίς απαραίτητα σημαντικά πλεονεκτήματα στη θεραπεία. Μόνο που η αλλαγή αυτή, επιφέρει και τις γνωστές υπέρογκες επιβαρύνσεις των ασθενών, οι οποίοι έχουν πλέον φτάσει να πληρώνουν από την τσέπη τους το ένα τρίτο της φαρμακευτικής δαπάνης μέσω πρόσθετων συμμετοχών γιατί δεν βρίσκουν φθηνό φάρμακο στην αγορά.

Επιπλέον, οι πιέσεις που ασκούν οι τιμές των νέων και ακριβότερων φαρμάκων, οι οποίες ισχύουν μέσα σε έναν κλειστό προϋπολογισμό για τα φάρμακα (ο οποίος σταδιακά από το 2015 μέχρι τώρα μειώθηκε από τα 2 δισ. ευρώ στο 1,945 δισ. ευρώ), έχουν καταστήσει τη φαρμακευτική δαπάνη πλήρως ανεπαρκή για την κάλυψη του πληθυσμού. Ο πίνακας με τα προς ανατιμολόγηση φάρμακα που κατάρτισε ο ΕΟΦ, επισυνάπτεται εδώ.

Πηγή: Healthmag.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης