Το θετικό της αποψίλωσης,τα ΝΟΜΕ, η πραγματικότητα και η Οριακή Τιμή του Συστήματος

Το θετικό της αποψίλωσης,τα ΝΟΜΕ, η πραγματικότητα και η Οριακή Τιμή του Συστήματος
ΑΓΟΡΑ : Το μόνο θετικό της αποψίλωσης του ταμπλό είναι ότι όταν θα έρθει η ώρα της ανάκαμψης όσοι μείνουν εισηγμένοι θα μοιραστούν πολύ μεγαλύτερο τζίρο. Αλλιώς προβάλλεται και αναδεικνύεται ένα καλό αποτέλεσμα σε 180 εισηγμένες και αλλιώς φαίνεται σε ένα πλήθος 360 εταιριών.

  • Προς το παρόν η διαγραφή του μουντζούρη φαίνεται ότι θα συνεχιστεί αφού τα συναλλακτικά δεδομένα της αγοράς παραμένουν αδύναμα.Την εποχή που οι μετοχές ήταν σε χαρτί λόγω του επαναλαμβανόμενου μοτίβου, του υδατογραφήματος και τον μερισματαποδείξεων γινόντουσαν πολύ όμορφες ταπετσαρίες. Τώρα, στην εποχή του άυλου χρήματος ακόμα και αυτή η δυνατότητα δεν υπάρχει.
ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ Chartist Trader ‏@ApoManthΓενικός Δείκτης …δεν πρέπει να “φαγωθεί” καθοδικά το ανοδικό candlestick της Τετάρτης (648 μονάδες)__________

EΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Οι εταιρείες (ή τουλάχιστον αρκετές από αυτές), στην προσπάθειά τους να αποσπάσουν μερίδια, είχαν κατά το προηγούμενο διάστημα «χτυπήσει» τα τιμολόγια και κλείσει συμβόλαια με πελάτες, ειδικά στη Μέση Τάση, τα οποία δεν θα μπορούν πλέον να υπηρετήσουν παρά μόνον με ζημιές.

ΖΗΤΗΜΑ: Το ότι σε μια τέτοια επιθετική πολιτική ωθήθηκαν, επιπλέον, οι εταιρείες (κυρίως οι μικρές) λόγω του ότι πήραν Μεγαβάτ ενέργειας από την πρώτη δημοπρασία NOME** και δεν είχαν αρκετούς υφιστάμενους πελάτες για να τα απορροφήσουν. Βγήκαν λοιπόν στην αγορά με χαμηλά τιμολόγια για να εξασφαλίσουν την απορρόφηση των ποσοτήτων του NOME**

  • **Τα ΝΟΜΕ είναι οικονομικά προϊόντα ενέργειας μέσω των οποίων επιχειρείται να μεταφερθεί η «υπεραξία» που αποκτά η ΔΕΗ (κάτι που δεν υφίσταται) από την αξιοποίηση του λιγνίτη σε τρίτους προμηθευτές.
  • Ο μηχανισμός για να επιτευχθεί αυτή η απαίτηση, περιλαμβάνει την πώληση ενέργειας από τη ΔΕΗ σε φθηνότερη τιμή απ’ αυτήν που μπορούν να αγοράσουν από τη χονδρεμπορική αγορά.
  • Η τιμή θα προκύπτει από δημοπρασίες με κατώτατη τιμή από τις οποίες θα αποκλείεται η ΔΕΗ και η οποία, θα βασίζεται στο μεταβλητό και μόνο κόστος!!!
Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: «Όμως το να αγοράζεις ακριβά λόγω υψηλής ΟΤΣ** και να πουλάς φθηνά είναι συνταγή χρεοκοπίας» παρατηρεί παράγοντας του κλάδου… Ακόμα εντονότερο γίνεται το πρόβλημα μετά την αποτρεπτική πολιτική εκπτώσεων που εφαρμόζει η ΔΕΗ, πολιτική που είναι βεβαίως κόντρα στους δεσμευτικούς στόχους του μνημονίου, φαίνεται όμως να αποδίδει, όπως τουλάχιστον δείχνουν τα στοιχεία.

  • **Η Οριακή Τιμή του Συστήματος είναι η τιμή στην οποία εκκαθαρίζεται η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και είναι η τιμή που εισπράττουν όλοι οι όσοι εγχέουν ενέργεια στο Σύστημα και πληρώνουν όλοι όσοι ζητούν ενέργεια από το Σύστημα.
  • Συγκεκριμένα, η Οριακή Τιμή του Συστήματος διαμορφώνεται από τον συνδυασμό των προσφορών τιμών και ποσοτήτων που υποβάλλουν κάθε μέρα οι διαθέσιμες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, και του ωριαίου φορτίου ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, που διαμορφώνεται σε καθημερινή βάση από τους καταναλωτές.
  • Επιχειρώντας μια απλή περιγραφή του τρόπου υπολογισμού της Οριακής Τιμής του Συστήματος, σύμφωνα με τις βασικές αρχές της μικροοικονομικής θεωρίας, μπορεί να αναφερθεί ότι οι μονάδες παραγωγής κατατάσσονται αναλόγως των προσφορών τους σε αύξουσα σειρά, ξεκινώντας από την χαμηλότερη προσφερόμενη τιμή για ορισμένη ποσότητα ενέργειας και καταλήγοντας στην υψηλότερη προσφερόμενη τιμή.
  • Στο σημείο, όπου οι προσφερόμενες ποσότητες ενέργειας εξυπηρετούν το ζητούμενο φορτίο, καθορίζεται και η Οριακή Τιμή του Συστήματος. Στην ουσία, η Οριακή τιμή του Συστήματος συμπίπτει με την προσφορά της τελευταίας μονάδας που πρέπει να λειτουργήσει για να καλυφθεί η ζήτηση.
ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ φυσικά να επισημανθεί ότι η κατάσταση που διαμορφώνεται στη λιανική του ρεύματος είναι βεβαίως προβληματική για το σύνολο των εταιρειών, μεγάλων και μικρών, καθετοποιημένων ή όχι. Ωστόσο είναι εντελώς διαφορετικές οι δυνατότητες που έχει κάθε εταιρεία να αντιδράσει στα νέα δεδομένα, ανάλογα με το «βάθος» αλλά και την κεφαλαιακή ισχύ που διαθέτει.

ΙΣΩΣ ή μάλλον τώρα θα φανεί ποιος έχει δύναμη και ποιος όχι. Ποιος είδε απλώς “φως και μπήκε” και ποιος έχει κεφάλαια και μακροπρόθεσμη στρατηγική για το χώρο» με τις μεγάλες εταιρείες να έχουν σε αυτή τη φάση πλεονέκτημα. Και δεν αποκλείεται να υπάρξουν σύντομα αλλαγές στον εγχώριο χάρτη των εταιρειών προμήθειας.

ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ με την λογική που διαμορφώνουν τον FTSE25 οι επιστήμονες, θα μπορούσαμε και εμείς να διαμορφώσουμε κάποιον άλλο με λοκομοτίβες τις JUMBO, COCA COLA HBC, ΚΑΡΕΛΙΑΣ, FOLLI FOLLIE και να ψάχναμε το μέγεθός του στην στρατόσφαιρα…

ΟΜΟΛΟΓΑ: Στο υψηλότερο επίπεδο ενός έτους κινούνται οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών με τους επενδυτές να στρέφονται στις μετοχές λόγω των ενδείξεων βελτίωσης της παγκόσμιας οικονομίας και των προσδοκιών για υιοθέτηση από τον Ντόναλντ Τραμπ πολιτικών που θα δίνουν ώθηση σε πληθωρισμό και ανάπτυξη. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund ενισχύεται στο 0,49%, του αντίστοιχου ιταλικού τίτλου στο 2,18%, του ισπανικού στο 1,55% και του πορτογαλικού στο 4,05%. Την ίδια ώρα, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου κινείται στο 6,92%, του 5ετούς στο 6,82% και του 3ετούς στο 6,39%.


Δ.Ν.

BREAKING NEWS