Τελευταία Νέα
Στον Παλμό της Επικαιρότητας

''Μήπως ήρθε η ώρα για μια δημόσια εγγραφή;''. Από τον Μάνο Χατζηδάκη.

tags :
''Μήπως ήρθε η ώρα για μια δημόσια εγγραφή;''. Από τον Μάνο Χατζηδάκη.

Η ΑΠΟΨΗ και το εξ αυτής άρθρο με τίτλο ''Μήπως ήρθε η ώρα για μια δημόσια εγγραφή;''. Από τον Μάνο Χατζηδάκη.

Η βελτίωση της ρευστότητας και το κυνήγι αποδόσεων δημιουργούν παράθυρο ευκαιρίας για νέες εκδόσεις...

Ένα εύλογο ερώτημα διατύπωσε ένα καλός συνάδελφος αυτή την εβδομάδα με το οποίο ταυτίζομαι απόλυτα:

  • «Αν σε ένα τέτοιο οικονομικό περιβάλλον μετοχές και warrants αξίας 500 εκ. ευρώ μιας εγχώριας τράπεζας μπορούν να αλλάζουν χέρια μέσω της αγοράς μεταξύ ξένων επενδυτών τότε ίσως υπάρχει η ευκαιρία για να εισρεύσει φρέσκο χρήμα σε νέες ιδέες». 

Η αλήθεια είναι ότι η αρχή έχει γίνει μέσω των ομολογιακών εκδόσεων «ευρωομολόγων» ή ομολόγων «υψηλού ρίσκου» τα οποία εξέδωσαν εταιρίες της μεγάλης κεφαλαιοποίησης ή οι νέοι μέτοχοι του ΟΠΑΠ.

Ωστόσο αυτό το χρήμα δεν πέρασε στην οικονομία, ήταν περισσότερο ένεση αναχρηματοδότησης υφιστάμενων δανείων ή  κεφάλαιο εξαγοράς στην περίπτωση του ΟΠΑΠ.

Οι τελευταίες δημόσιες εγγραφές που έγιναν στην κύρια αγορά του χρηματιστηρίου αφορούσαν την MIG Real Estate (2009) και την Pasal (2008), ενώ σημαντικού μεγέθους εισαγωγή για τα κεφάλαια που άντλησε αποτελούσε η Τερνα Ενεργειακή στα τέλη του 2007. 

Έκτοτε η τύχη τέτοιων εγχειρημάτων δεν έφτανε μέχρι την πηγή (την μαρκέτα) είτε επειδή το κλίμα δεν ήταν το κατάλληλο είτε επειδή υπήρχαν διαφωνίες μεταξύ συμβούλων, χρηματιστηρίου και εταιρίας ως προς την τιμή εισαγωγής

  • είτε επειδή οι αυξήσεις φαίνονταν ότι δεν είχαν προϋποθέσεις κάλυψης από το αρχικό ενδιαφέρον που εκδηλώνονταν στις παρουσιάσεις σε επενδυτές. 

Παρόλα αυτά - πριν την άνυδρη τετραετία που ακολούθησε μετά το 2009 - η ελληνική αγορά είχε μια αξιοπρεπέστατη παρουσία νέων εισαγωγών: από το 1998 είχαν εισαχθεί περί τις 181 νέες εταιρίες και είχαν διενεργηθεί 430 αυξήσεις κεφαλαίου.

Ορθώς η περίοδος του 1999 θα πρέπει να εξαιρεθεί ως μια σπάνια επενδυτική συγκυρία, ωστόσο μεταξύ 2003 και 2009 πραγματοποιήθηκαν 38 νέες εισαγωγές.

Στο εξωτερικό το κλίμα έχει βελτιωθεί αισθητά σε αυτό τον τομέα και ήδη έχουν πραγματοποιηθεί πολλές πετυχημένες προσπάθειες δημόσιων εγγραφών.

Ήδη στην Αμερική το πλήθος των νέων εισαγωγών είναι το υψηλότερο σε αριθμό (168) από το 2007 (213) ενώ η απόδοση των νέων εταιριών (48,4%) είναι υπερδιπλάσια της απόδοσης του S&P (20,5%). 

Πέρα από το τερπνόν δηλαδή των αμοιβών των επενδυτικών τραπεζών υπήρξε και ωφέλιμο για όσους συμμετείχαν στην αρχική έκδοση σε επίπεδο απόδοσης, γεγονός το οποίο δημιούργησε ένα επαναλαμβανόμενο ρεύμα εισόδου σε αρχικές δημόσιες εγγραφές.

Η επανενεργοποίηση των νέων εισαγωγών στο Χρηματιστήριο θα βοηθήσει πολλές καλές εταιρίες να βρουν φθηνά κεφάλαια έξω από την κλασσική τραπεζική διαδικασία ή την αναζήτηση μέσω ομολογιακών εκδόσεων. 

Τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων υποχωρούν, τα εταιρικά ομόλογα έχουν συμπιέσει τις αρχικές υψηλές αποδόσεις τους και οι ξένοι φαίνονται διατεθειμένοι να αγοράσουν «χαρτί» σε χώρα που το ρίσκο της παραμένει θεωρητικά υψηλό. 

Ενδεχομένως ο κανονισμός αναδοχών να έχρηζε και κάποιων βελτιώσεων που θα συμπίεζαν το χρόνο ή τις διαδικασίες που απαιτούνται για να φθάσει μια εταιρία σε δημόσια διαπραγμάτευση. 

Το επενδυτικό κοινό με την σειρά του θα έβλεπε με θετικό μάτι μια νέα ιδέα που θα είχε σαν διαπιστευτήριο την αντοχή στις δύσκολες χρονιές που πέρασαν και ένα επενδυτικό πλάνο που θα δημιουργούσε προσδοκίες ανάπτυξης. 

Ο καιρός έχει ωριμάσει, η ιστορία έχει διδάξει πολλά και από την καλή και από την ανάποδη, το χρηματιστήριο έχει αυξήσει τους τζίρους και περιμένει. Αρκεί να γίνει η αρχή.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης