Τελευταία Νέα
Στον Παλμό της Επικαιρότητας

Ο Δεκέμβριος των Warrants - Μ. Χατζηδάκης - Εβδομαδιαίο Δελτίο - Beta Χρηματιστηριακή

tags :
Ο Δεκέμβριος των Warrants - Μ. Χατζηδάκης -  Εβδομαδιαίο Δελτίο - Beta Χρηματιστηριακή

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖ.
Εβδομαδιαίο Δελτίο - Beta Χρηματιστηριακή



Από τις πλέον πλούσιες σε εξελίξεις και νέα ήταν η εβδομάδα που πέρασε στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον ήταν στραμμένο στην συνεδρίαση της Τρίτης καθώς από τον Ιούνιο ήταν γνωστή η αλλαγή στην κατάταξη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στους δείκτες της Morgan Stanley.

Η ιστορική ημέρα μετάβασης της αγοράς από τις ώριμες στις αναδυόμενες αγορές δικαίωσε τον
χαρακτηρισμό «συνεδρίαση της δεκαετίας» αφού τα είχε όλα: Μεγάλο τζίρο (974 εκ. ευρώ), εντονότατη μεταβλητότητα και πολλές ευκαιρίες βραχυπρόθεσμων κινήσεων σε ημερήσιο και διημερήσιο χρονικό ορίζοντα σε εταιρίες της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Μέσα σε τρεις συνεδριάσεις η υποκείμενη αγορά
έκανε τζίρο μεγαλύτερο από όσο όλος ο φετινός Αύγουστος ενώ οι αποδόσεις που καταγράφηκαν ήταν σε διψήφιο ποσοστό για πλήθος μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης ενεργοποιώντας αντίστοιχα υψηλό αριθμό χρηματιστηριακών κωδικών.

Οι επόμενες συνεδριάσεις κινήθηκαν περισσότερο στην λογική των
αποτελεσμάτων του γ’ τριμήνου τα οποία σταδιακά μπαίνουν στο προσκήνιο ενόψει και της τιμολόγησης των προοπτικών της νέας χρονιάς.

Η μετατόπιση του ενδιαφέροντος αναμένεται να συνεχιστεί και την
ερχόμενη εβδομάδα καθώς οι επενδυτές φαίνεται να κινούνται περισσότερο με βάση τα θεμελιώδη και λιγότερο με άλλους συστημικούς παράγοντες (εισροές, συμμετοχή σε δείκτες κλπ) ενώ σε δεύτερο χρόνο φαίνεται να μπαίνουν στην εικόνα τα warrants των τραπεζικών μετοχών και η στάση που θα κρατήσουν οι επενδυτές μετά την εξάσκηση τους.

Οι λίγες συνεδριάσεις του Δεκεμβρίου (18 συν μια ημιαργία)
πιθανόν να διαπνέονται από αυτή την λογική καθώς άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν πιο αποφασιστικά (διαπραγμάτευση με την Τρόικα, διαγνωστικός έλεγχος Blackrock) φαίνεται ότι θα καθυστερήσουν.


Τεχνικά ο Γενικός δείκτης δεν κατάφερε να σημειώσει νεότερο φετινό υψηλό αφού στην συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας έφθασε 1,5 μονάδα χαμηλότερα από την κορυφή του 2013 στερώντας από τον Γενικό δείκτη ένα φρέσκο σήμα αγορών από τον MACD ο οποίος παραμένει πουλημένος από τις 29 Οκτωβρίου.


Η μέση ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα (~300 εκ. ευρώ) αυτή την εβδομάδα ήταν
σαφώς επηρεασμένη από την αναδιάρθρωση των δεικτών ενώ πλέον η αγορά έχει συμπληρώσει 27 συνεδριάσεις σε ένα ιδιαίτερα σφιχτό εύρος διαπραγμάτευσης (80 μονάδες), η εκτόνωση του οποίου θα «πληρώσει πολύ» προς την κατεύθυνση της διάσπασης των ορίων.


Αν και ο Δεκέμβριος είθισται να είναι
μήνας σταθεροποίησης λόγω των πολλών αργιών που μεσολαβούν ανάμεσα στις συνεδριάσεις η ανοδική έξοδος από το οριζόντιο κανάλι διακύμανσης ενδεχομένως θα έβαζε εκ νέου επενδυτικά κεφάλαια που ακολουθούν το momentum και τηρούν στάση αναμονής στην αγορά ενισχύοντας την τάση.


Προς το
παρόν η οριζόντια αντίσταση των 1202 μονάδων θα χρειαστεί περισσότερα νέα και πιθανόνσταθεροποίηση των συναλλαγών άνω των 120 εκ. ευρώ προκειμένου να υπάρξει και απορρόφηση της προσφοράς που ενδεχομένως να προέλθει από εγκλωβισμένους κωδικούς.


Συμπερασματικά οι τάσεις
συσσώρευσης αποτελούν το κυρίαρχο σενάριο για την πρώτη εβδομάδα του εκεμβρίου δεδομένου του ότι μοναδικό γεγονός οικονομικής σημασίας την ερχόμενη εβδομάδα είναι η συζήτηση και η ψήφιση του προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς ενώ η αποτίμηση των αποτελεσμάτων του γ’ τριμήνου ενδέχεται να έχει και αρνητικές αναγνώσεις για πολλές δεικτοβαρείς εταιρίες.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης