Τελευταία Νέα
Στον Παλμό της Επικαιρότητας

Χ.Α.: Προϋποθέσεις επαναπροσέγγισης σημαντικού αριθμού ανενεργών επενδυτών

tags :
Χ.Α.: Προϋποθέσεις επαναπροσέγγισης σημαντικού αριθμού ανενεργών επενδυτών
  • ΕΠΙΤΟΠΙΟ ΤΡΟΧΑΔΗΝ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤHΡΙΟ…


Σκηνικό επιτόπιου τροχάδην
 βιώνει το ελληνικό χρηματιστήριο τις τελευταίες ημέρες. Η συναλλακτική απαξίωση και το περιορισμένο εύρος διακυμάνσεων είναι τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά καθώς η αβεβαιότητα για τη χρονική στιγμή που θα κλείσει η αξιολόγηση συντηρεί πλειάδα σεναρίων.

  • Έτσι, μετά το Eurogroup του Μαρτίου, η προοπτική συμφωνίας κυβέρνησης-θεσμών μετατίθεται για το δίμηνο Απριλίου- Μαΐου, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμη και ενός καλοκαιρινού θρίλερ ανάλογου του 2015, ενόψει των πάνω από 7 δις ευρώ υποχρεώσεων του Ιουλίου.
  • Στο μεταξύ, οι εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη που ξεκινούν από τις σημερινές Ολλανδικές εκλογές και η φιλολογία για Ευρώπη πολλών ταχυτήτων, συνιστούν περιβάλλον που δεν βοηθά στη διαπραγματευτική διαδικασία την ελληνική πλευρά, που ωστόσο επιλέγει την χρονική παράτασή τους.
Τα παραπάνω δεδομένα οδηγούν το ελληνικό χρηματιστήριο σε εγκλωβισμό καθώς αναιρείται καθημερινά η προοπτική μιας χρονιάς επανεκκίνησης της οικονομίας με προοπτική ουσιαστικής αύξησης του ΑΕΠ. Η κίνηση πλέον γίνεται σε στενό εύρος (640 – 650 μονάδων),  ενώ μετά την αποχή επενδυτών μακράς πνοής συρρικνώνεται και η συμμετοχή επενδυτών με βραχυπρόθεσμους επενδυτικούς ορίζοντες εξαιτίας της ελαχιστοποίησης της μεταβλητότητας.

Παράλληλα, η συμπεριφορά της Τουρκίας ενόψει του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου για τη συνταγματική αλλαγή, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο η ένταση στη σχέση της με την Ευρώπη να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες εξελίξεις σε άλλα ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα, όπως την εκ νέου αύξηση του κύματος μεταναστών και προσφύγων προκαλώντας ζημιά στον τουρισμό.



Από την άλλη πλευρά, η έκδοση του ομολόγου του ΟΠΑΠ με ελκυστικά χαρακτηριστικά και χαμηλό επενδυτικό κίνδυνο, δημιουργεί τις προϋποθέσεις επαναπροσέγγισης σημαντικού αριθμού ανενεργών επενδυτών, λαμβάνοντας υπόψη ότι η εισαγωγή του στο Χ.Α. επιτρέπει την άμεση αποεπένδυσή του.

Στο εξωτερικό, επισημοποιείται η διαφορετική νομισματική πολιτική των δύο κορυφαίων Κεντρικών Τραπεζών του πλανήτη: o μεν Ντράγκι ανήγγειλε τη συνέχιση της ποσοτικής χαλάρωσης ενώ στις ΗΠΑ τα εξαιρετικά στοιχεία της αγοράς εργασίας σηματοδοτούν απόφαση ανόδου των αμερικανικών επιτοκίων άμεσα.
  • Ωστόσο, το λογικό συμπέρασμα για περαιτέρω ισχυροποίηση του δολαρίου μπορεί να αναιρεθεί καθώς σειρά άλλων διεργασιών είναι σε εξέλιξη που μπορεί να οδηγήσουν σε επιβράδυνση την παγκόσμια οικονομία, ενώ ουδείς μπορεί να κάνει ασφαλή πρόβλεψη για τη μορφή που θα έχει η Ευρώπη μετά το τρέχον έτος.
  • Έτσι, η προοπτική συνέχισης ανοδικής κίνησης των διεθνών αγορών που έχουν ήδη καταγράψει πολλαπλά ρεκόρ, αδυνατίζει καθημερινά και δίνει τη σκυτάλη στη σύσταση διακράτησης αλεξίπτωτου κατά την προσφυή ρήση του Economist (11/3/2017), που εμφανώς προειδοποιεί  ότι η παρούσα  τιμολόγηση παραπέμπει σε  συνθήκες ανορθόλογης ευφορίας (irrational exuberance) στις διεθνείς αγορές…

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης