Γιατί το δ’ τρίμηνο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ελπιδοφόρο για τους ισολογισμούς 2016

Γιατί το δ’ τρίμηνο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ελπιδοφόρο για τους ισολογισμούς 2016
Με δύο τρίμηνα θετικών ρυθμών αύξησης του ΑΕΠ προίκα και μακροοικονομικούς δείκτες που δείχνουν σταθερή βελτίωση
ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΙΝΑΛΕ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ 2016 (Δ΄ΤΡΙΜΗΝΟ)

Με δύο τρίμηνα θετικών ρυθμών αύξησης του ΑΕΠ προίκα και μακροοικονομικούς δείκτες που δείχνουν σταθερή βελτίωση σε σχέση με το 2015 το δ’ τρίμηνο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κατ’ αρχάς ελπιδοφόρο για τα νούμερα των ισολογισμών χρήσης των εισηγμένων εταιριών.


  • Στο 2016, μετά από αρκετά χρόνια, η κερδοφορία των εισηγμένων θα ενισχυθεί και από τον τραπεζικό κλάδο καθώς από το εννεάμηνο έχει διαφανεί μια σταθεροποίηση έως και αντιστροφή στην δημιουργία νέων προβλέψεων που ήταν η αχίλλειος πτέρνα της κατάστασης των αποτελεσμάτων του κλάδου.
  • Από εκεί και πέρα η εικόνα δεν θα είναι ομοιόμορφη αφού παρά την σχετικά χαμηλή βάση σύγκρισης σε σχέση με πέρυσι (το δ’ τρίμηνο του 2015 δέχθηκε την μεγάλη επίδραση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων) παράγοντες όπως οι διακυμάνσεις των νομισμάτων
  • ή έκτακτοι παράγοντες επηρέασαν επιμέρους το τελικό αποτέλεσμα όχι μόνο του τριμήνου αλλά του συνόλου της χρήσης.
ΙΣΟΤΙΜΙΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Οι διακυμάνσεις σε δολάριο, Ρούβλι, Αιγυπτιακή λίρα και Τουρκική λίρα αναμένεται να επηρεάσουν με τον τρόπο τους όσες εταιρίες έχουν έκθεση πωλήσεων ή κόστους.

  • Για παράδειγμα η ανατίμηση του Ρωσικού νομίσματος (+29%) θα έχει θετική επίδραση στα νούμερα πωλήσεων της CocaCola, όπως και η ανατίμηση του δολαρίου σε Μυτιληναίο, Τιτάν, FFGroup.
  • Αντιθέτως ζημιές απομείωσης αναμένεται να έχουν όσες εταιρίες έχουν παρουσία σε Αίγυπτο και Τουρκία.
  • Μειωμένα λειτουργικά περιθώρια αναμένεται να έχουν όσες εταιρίες έχουν κόστος πωληθέντων σε δολάριο, κυρίως εισαγωγικές εταιρίες ηλεκτρικών ειδών ή μεταλλουργικές εταιρίες.
Ποιες είναι οι έως τώρα προγραμματισμένες ανακοινώσεις των εισηγμένων εταιριών:

  • 03/02 GrivaliaProperties (οκ)… 16/02 CocaCola (09:00)  23/02 ΕλληνικάΠετρέλαια  02/03 ΟΤΕ (10:30)
  • 08/03 Τράπεζα Πειραιώς  14/03 Φουρλής  23/03 Τιτάν  27/03 ΕΧΑΕ  και 07/04 ΕΥΔΑΠ

Δ.Ν.

BREAKING NEWS