Τρίτη, 25 Ιουλίου 2017
S&P 500
2.469,91
-0,11%
FTSE 100
7.377,73
-1,01%
DAX
12.208,95
-0,25%
Nikkei 225
19.989,08
0,07%
ATHEN
849,07
0,37%
  • 23:57 - Πως το δημόσιο χάρισε 144 εκατ στους επενδυτές και 30 εκατ στις ελληνικές τράπεζες με την αγορά του 5ετούς 2019 στο 3,15%;
  • 23:56 - Η General Electric οδήγησε σε πτώση 0,26% τον Dow – Νέο ιστορικό υψηλό για τον Nasdaq
  • 23:55 - Την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα ζητά ο σύλλογος εργαζομένων ΟΤΑ στη Θεσσαλονίκη
  • 23:54 - Η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές ομολόγων μετά από απομόνωση 3 ετών - Τί λέει ο διεθνής Τύπος
  • 23:53 - Πτώση 28,5% στα κέρδη της Alphabet το β΄ 3μηνο 2017, στα 3,5 δισ. δολάρια – Στα 26 δισ. τα έσοδα
 

Το πιο κρίσιμο σημείο για την ερμηνεία του δείκτη “Κινητός Μέσος Ορος”

Κινητός Μέσος Όρος

Γενικά 
Ο Κινητός Μέσος Ορος είναι ένας δείκτης που μας δείχνει τη μέση τιμή μιας μετοχής για κάποια χρονική περίοδο. Βασική παράμετρος του δείκτη αυτού είναι η περίοδος υπολογισμού του. Αν η περίοδος αυτή είναι δέκα μέρες π.χ., ο Κινητός Μέσος Ορος δείχνει τη μέση τιμή της μετοχής τις δέκα τελευταίες μέρες. Ετσι κάθε σημείο του δείκτη αυτού ουσιαστικά δείχνει τη μέση τιμή της μετοχής τις δέκα προηγούμενες μέρες. Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας υπολογισμού είναι μια γραμμή πολύ περισσότερο ομαλή από την πορεία της μετοχής. Εκτός από τους απλούς Κινητούς Μέσους Ορους υπάρχουν και οι εκθετικοί Κινητοί Μέσοι Οροι, όπου περισσότερο βάρος δίνεται στις πιο πρόσφατες τιμές (“ζυγίζονται” διαφορετικά στη διαδικασία υπολογισμού).

Ερμηνεία
Η πιο δημοφιλής μέθοδος ερμηνείας του δείκτη αυτού είναι η σύγκριση του Κινητού Μέσου Ορου με την τιμή της μετοχής. Οταν η τιμή της μετοχής ξεπερνάει την τιμή του Κινητού Μέσου Ορου της, αγοράζουμε. Οταν η τιμή πέφτει κάτω από το μέσο όρο, πουλάμε.
Ακολουθώντας αυτό το σύστημα δεν πρόκειται ποτέ να αγοράσετε στη χαμηλότερη δυνατή τιμή ή να πουλήσετε στην πιο ψηλή. Απλά, σας υποδεικνύει σημεία για να αγοράσετε μόλις ξεκινάει η μετοχή να ανεβαίνει ή να πουλήσετε όταν η μετοχή αρχίζει να πέφτει.

Το πιο κρίσιμο σημείο για την ερμηνεία του δείκτη αυτού είναι η περίοδος υπολογισμού του. Εκ των υστέρων μπορούμε να βρούμε για κάθε μετοχή κάποια περίοδο τέτοια ώστε ακολουθώντας τις υποδείξεις του δείκτη αυτού να έχουμε κέρδος. Πώς διαλέγουμε όμως την περίοδο αυτή; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό έχει σίγουρα να κάνει με το χρονικό ορίζοντα για τον οποίο περιμένουμε από τις επενδύσεις μας να αποδώσουν. Ο πιο συνηθισμένος Κινητός Μέσος Ορος είναι αυτός των 200 ημερών, μόνο όμως αν επενδύετε για το πολύ μακρινό μέλλον. Αν αγοράζεται και πουλάτε μετοχές καθημερινά, τότε ο Μέσος Ορος των 15 ή 25 ημερών σάς είναι πιο χρήσιμος.


Στο παραπάνω διάγραμμα έχουν τοποθετηθεί γράμματα στα σημεία που σύμφωνα με την ερμηνεία του δείκτη αυτού πρέπει να αγοράσουμε ή να πουλήσουμε. Τα σημεία Α,Γ,Ε,Η είναι σημεία αγοράς, ενώ τα Β,Δ,Ζ,Θ σημεία πώλησης. Αν αγοράζαμε στο Α και πουλάγαμε στο Β, το κέρδος μας θα ήταν σημαντικό. Σε όλες τις άλλες αγοραπωλησίες που ακολουθούν ο χρηματιστής μας θα ήταν μάλλον πιο ωφελημένος από εμάς (λόγω προμήθειας). Να σημειωθεί εδώ ότι η περίοδος που χρησιμοποιήθηκε για τον κινητό μέσο όρο του γραφήματος ήταν 15 μέρες. Γι’ αυτόν το λόγο έχουμε σε τόσο σύντομο διάστημα τόσες πολλές αγοραπωλησίες.


Να σημειωθεί επίσης ότι όσο πιο πολλές μέρες εν συνεχεία η μετοχή παίζει πάνω από τον κινητό μέσο όρο της, τόσο πιο υγιής θεωρείται η κατεύθυνση της. Προσέξτε ότι στο διάστημα ΑΒ που η μετοχή ανεβαίνει συνεχώς, η τιμή της μετοχής δεν ακουμπάει ούτε μια φορά τον κινητό μέσο όρο της, ενώ στα άλλα διαστήματα (με εξαίρεση το ΗΘ) έχουμε ταλάντωση ουσιαστικά γύρω από το μέσο όρο.
Για να μπορείτε να σχολιάζετε πρέπει να είστε εγγεγραμένος χρήστης και να κάνετε Login
Κάντε κλικ εδώ για να κάνετε login Δημιουργία λογαριασμού

BREAKING NEWS