Τελευταία Νέα
Στη Ροή των Τερματικών του Χ.Α.

Πως κύλησε η σημερινή συνεδρίαση στο ταμπλό Χ.Α.- Σχόλια, παρατηρήσεις...(12/5/2017)

tags :
Πως κύλησε η σημερινή συνεδρίαση στο ταμπλό Χ.Α.- Σχόλια, παρατηρήσεις...(12/5/2017)
ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ - εξυπακούεται - να σας κουράσουμε με τα γνωστά και τετριμμένα... Με λίγα λόγια, η αγορά συμπεριφέρεται ώριμα και συγκροτημένα. 'Αλλες μετοχές θα ανεβαίνουν, άλλες θα πέφτουν, πάντα θα υπάρχουν υποτιμημένες και υπερτιμημένες μετοχές και πάντα η αγορά θα κάνει το δικό της χωρίς να ρωτάει τους υπόλοιπους... Μας αρέσει, δεν μας αρέσει, σκασίλα της...

ΑΝΟΔΙΚΕΣ - ΠΤΩΤΙΚΕΣ 60 - 54 και ΣΤΑΘΕΡΕΣ 22... Η αξία των συναλλαγών σε 74,19 εκατ. ευρώ,  με τα πακέτα** στα 7,9 εκατ. ευρώ.    


** Να προσέχετε ιδιαίτερα τα πακέτα σε μετοχές ... Μεσολαβούν "δωράκια" και μάλιστα όχι ευκαταφρόνητα... Κι αργότερα ή και αμέσως τα αδειάζουν!!!

ΠΡΩΤΕΣ ΣΕ ΤΖΙΡΟ: ΕΤΕ 13,27 εκατ. ΑΛΦΑ 12,42 εκατ., ΠΕΙΡ 8,13 εκατ., ΜΟΗ 5,68 εκατ. και ΕΥΡΩΒ 5,4 εκατ. Ακολούθησαν ΟΤΕ με 4,86 εκατ. και ΦΦΓΚΡΠ με 3,05 εκατ. ευρώ.

ΠΡΩΤΕΣ ΣΕ ΑΝΟΔΟ (με τζίρο τουλάχιστον 5 χιλ. ευρώ): ΑΤΤΙΚΗΣ +10,14% ΚΟΡΡΕΣ +9,9% (και οι δυό τους κερδίζουν όλες τις εντυπώσεις του 48ΩΡΟΥ), ΜΟΥΖΚ +8,94% ΚΛΜ +7,1% (εξαιρετική εικόνα) ΝΗΡΕΑΣ +5,2% ΑΝΕΜΟΣ +4,9% ΟΤΟΕΛ +4,2%.

ΠΡΩΤΕΣ ΣΕ ΠΤΩΣΗ: ΑΒΕ -8,5% ΙΝΤΕΚ -5% ΑΣΚΟ -4% ΕΠΙΛΚ -3,8% και ΠΕΙΡ -3,3%...

ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ: Στο +30% ο ΚΥΡΙΟ με 194 ευρώ με τον πρώτο αγοραστή στο -28,5% ( Η ντροπή στο ταμπλό η συγκεκριμένη, μαζί με μερικές ακόμη )

ΞΕΧΩΡΙΣΑΝ: Και οι ΟΛΠ (3η ημέρα ανόδου στα 14,5200 ευρώ με 0,49 εκατ. ευρώ τζίρο), ΜΙΓ, ΕΥΠΙΚ, ΣΕΛΟ, ΕΛΙΝ, ΕΛΑΣΤΡΟΝ, ΚΕΚΡΟΠΑΣ, ΧΑΙΔΕΜΕΝΟΣ (και οι δύο στο πλαφόν), ΙΑΣΩ, ΙΝΚΑΤ

ΥΣΤΕΡΗΣΑΝ:ΙΝΤΕΑΛ -5,4% ΠΡΟΦ -5% ΕΠΙΛΚ -4,8% ΠΑΙΡ -4,4% ΠΕΙΡ -4,08%, ΚΑΡΤΖ -4,06% ΓΡΙΒ -3,53% και απότομη προσγείωση ( έτσι εξηγούνται και τα πακέτα...)

ΔΙΟΡΘΩΝΟΥΝ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ: ΔΕΗ. ΕΧΑΕ, ΠΕΤΡΟ, ΑΡΑΙΓ, ΚΡΙ, ΜΕΤΚΑ...

ΔΙΟΡΘΩΝΟΥΝ ΑΓΑΡΜΠΑ: ΓΡΙΒΑΛΙΑ, ΛΑΜΔΑ, ΠΕΙΡΑΙΩΣ

_________

790,32

Εβδομάδα: +4,82%

Έτος: +22,79%

Min (Εβδ.): 753,50

Max (Εβδ.): 799,16

Min 2017: 602,46 (08 Φεβ.)

Max 2017: 799,16 (11 Μαι.)

____________

Συνολική Κεφ/ση της Αγοράς: 52,6 δισ. ευρώ

Μέση ημερήσια αξία συναλλαγών (εβδομάδα): 119,2 εκατ. ευρώ

Δ(%) εβδομάδα: -1,6%

Εισροές/ Εκροές Μετοχ. Αμοιβαία Εσωτερικού εβδ.: +0,1 εκατ. ευρώ

Εισροές/ Εκροές Μετοχ. Αμοιβαία Εσωτερικού έτος: -10,9 εκατ. ευρώ

____________

Δείκτης Κλείσιμο Δ(%) 2017

FTSE25:  2096,67      +3,94%     +20,44%

FTSEM40: 1004,68  +9,66%     +33,30%

Τράπεζες:  1046,59   +5,35%      +24,90%
____________

Μάνος Χατζηδάκης: Ήταν το ράλι των πιο «μισητών» χαρτιών της αγοράς


Τα ρεκόρ είναι για να σπάνε και από αυτόν τον κανόνα δεν μπορούν να εξαιρεθούν και οι χρηματιστηριακές αγορές.

Το κοντέρ της Ελληνικής Αγοράς σταμάτησε στις 13 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, ένα ρεκόρ το οποίο είχε να δει το ΧΑ από τον καιρό της δραχμής και της οδού Σοφοκλέους (Μάιος 1997). Σε αυτό το κρεσέντο ανόδου η Ελληνική αγορά είδε την απόδοση του δείκτη αναφοράς να κερδίζει σχεδόν 19%.

Το ράλι ήταν «πλούσιο» για όλους αλλά πλουσιότερο για όσες μετοχές ήταν στην «μαύρη λίστα» των επενδυτών:

  • Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες και η ΔΕΗ εμφάνισαν αποδόσεις από 30% έως 50%. Ήταν το ράλι των πιο «μισητών» χαρτιών της αγοράς δείχνοντας για μια ακόμη φορά ότι η ψυχολογία αποτελεί την σημαντικότερη παράμετρο στα χρηματιστήρια κόντρα σε ότι μέχρι πρότινος συνιστούσε αρνητική δημοσιότητα.
Κινητήριος δύναμη της αγοράς ήταν η γρήγορη αποκλιμάκωση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων, η φημολογία γύρω από την συζήτηση για το χρέος και η προσδοκία αναχρηματοδότησης της ελληνικής τριετίας από τις Αγορές μέσα στο καλοκαίρι.

  • Επι του παρόντος η ολοκλήρωση των 100 εκκρεμοτήτων που αφορούν τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της συμφωνίας έρχονται στο προσκήνιο καθώς την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται να κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο προς ψήφιση στην Βουλή.
  • Θετικά ακούσματα υπήρξαν και από τις πρώτες ανακοινώσεις αποτελεσμάτων τριμήνου (ΟΤΕ, Τιτάν, Coca Cola, Σαράντης) τις δημοπρασίες εντόκων γραμματίων (συμμετοχή ξένων), τις αποκρατικοποιήσεις (ΔΕΗ, ΔΕΠΑ) αλλά και από τον τραπεζικό κλάδο όπου δηλώσεις στελεχών δείχνουν ένα πιο ήπιο α’ τρίμηνο στην τελική γραμμή.
Τα τεχνικά δεδομένα του Γενικού Δείκτη παρουσιάζουν μεγάλες διαφοροποιήσεις σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Οι υπερτιμήσεις έχουν φθάσει σε ιστορικά υψηλά, όχι μόνο σε ημερήσιο επίπεδο αλλά και σε εβδομαδιαία διαγράμματα καθώς οι ταλαντωτές ξεπέρασαν πλέον και την ζώνη των 80 μονάδων με όριο το 100.

  • Εικόνα ανοδικής υπερβολής δείχνει σε ημερήσια και εβδομαδιαία διαγράμματα και ο MACD. Την τελευταία φορά που οι δείκτες  παρουσίαζαν παρόμοια εικόνα ήταν τον Ιανουάριο του 2007 όταν ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύονταν πάνω από τις 4.500 μονάδες.
  • Η ανοδική τάση έδειξε σημάδια κόπωσης την Παρασκευή σε τζίρο και πρόσημο που πιθανόν να αποτελούν την αρχή μιας διόρθωσης.
  • Για τα δεδομένα της ανόδου που έχει προηγηθεί οι 740 μονάδες εμφανίζονται ως ένα ισορροπημένο επίπεδο ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης της διόρθωσης. Το αν θα υπάρχει συνέχεια θα κριθεί από την δομή και τους τζίρους που θα συνοδεύσουν την καθοδική κίνηση.
ATZENTA: Ενδιαφέρουσα αναμένεται η ερχόμενη εβδομάδα από πλευράς προγραμματισμένων οικονομικών γεγονότων.

  • Την Δευτέρα 15/5 αναμένεται η ανακοίνωση για τις εξαμηνιαίες αλλαγές στον δείκτη της Morgan Stanley οι οποίες θα ισχύσουν από το κλείσιμο της 31ης Μαΐου με πολύ πιθανή την προσθήκη της Motor oil στην σύνθεση του δείκτη.
  • Στις 12 το μεσημέρι της ίδια ημέρας η Ελληνική στατιστική αρχή θα ανακοινώσει τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις για το ΑΕΠ του α’ τριμήνου.
  • Την Τετάρτη είναι προγραμματισμένη η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Ελληνικών Πετρελαίων μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης.
  • Την Πέμπτη λήγει η περίοδος άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης της Νίκας (38,3 νέες για κάθε 1 παλιά).
  • Στο τέλος της εβδομάδας (19/5) θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου η Eurobank με την τηλεδιάσκεψη να ακολουθεί το απόγευμα της ίδιας ημέρας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - Η ΕΚΘΕΣΗ: Παρά το γεγονός ότι εφαρμόσθηκε η πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης στο πλαίσιο της προσπάθειας βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδος, δεν κατέστη δυνατή η άνοδος του μεριδίου εξαγωγών της χώρας μας.

Αυτό αναφέρει η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο της, τονίζοντας ότι η εκτίμηση της δημοσιονομικής προσαρμογής, διορθωμένη προς τον οικονομικό κύκλο, που ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνδυασμό με την πορεία των εξωτερικών συναλλαγών της χώρας επιβεβαιώνουν ότι στην περίοδο 2009-2016 επετεύχθη σταδιακά η άρση των δύο δομικών ανισορροπιών της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή η ελλειμματική δημοσιονομική διαχείριση και το ελλειμματικό ισοζύγιο των τρεχουσών συναλλαγών με την αλλοδαπή.



..............

ΤΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΑ: Σε τροχιά αναβάθμισης βρίσκεται η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος από τους οίκους αξιολόγησης. Ο καναδικός οίκος DBRS  θα επαναξιολογήσει σήμερα την ελληνική οικονομία με πιθανότητα αναβάθμισης από την κλίμακα CCC High της τρέχουσας περιόδου και ίσως και του outlook της προοπτικής της ελληνικής οικονομίας που είναι ουδέτερη.
  • Το πιθανό σενάριο είναι ότι η DBRS θα αναγνωρίσει την σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις και ότι είναι θετικό βήμα η τεχνική συμφωνία που επιτεύχθηκε ωστόσο υπάρχουν πιθανότητες αναβάθμισης κατά 1 κλίμακα στην κατηγορία Β-
  • O καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS στις 12 Μαΐου θα επαναξιολογήσει την ελληνική οικονομία και υπάρχει κάποια πιθανότητα να αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα από την κατηγορία CCC high.
  • Με όρους συγκρισιμότητας η κλίμακα CCC high της DBRS αντιστοιχεί στην κλίμακα CCC+ ή Caa1 των οίκων Standard and Poor’s, Fitch και Moody’s.
ΕΠΙΣΗΣ - ως γνωρίζετε - στις 23 Ιουνίου του 2017 αναμένεται η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody's με αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος κατά 1 κλίμακα ή 2 κλίμακες  από Caa3 σε Caa2  ή Caa1.
  • Με βάση εκτιμήσεις σε διάστημα 3 μηνών η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος θα έχει αναβαθμιστεί κατά 2 κλίμακες με το ενδιαφέρον προφανώς να επικεντρώνεται στην Standard and Poor's καθώς βαθμολογεί την Ελλάδα στην υψηλότερη κλίμακα B-
  • Ως γνωστό για την ΕΚΤ και τους διεθνείς επενδυτές λαμβάνεται υπόψη η υψηλότερη βαθμολογία και της Standard and Poor's είναι Β- η υψηλότερη.
  • Η Moody's βαθμολογεί την Ελλάδα Caa3 και το μέγιστο μέσα στο 2017 είναι το Caa1 κάτω από την τωρινή βαθμολογία της S&P.
  • O οίκος Fitch βαθμολογεί την Ελλάδα στην κλίμακα CCC.
.
Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ - προσέγγιση από τον Απόστολο Μάνθο ( @bankingnews.gr ): Η ανοδική δραπέτευση του Γενικού Δείκτη πάνω από το όριο βραχυχρόνιας αντίστασης των 760 μονάδων έφερε νέες «αναγκαστικές» εισροές  σπρώχνοντας αρκετούς ενεργούς επενδυτές να επανατοποθετηθούν κυνηγώντας το διαγραμματικό κομμάτι των 45 μονάδων ή ποσοστιαία +6% έως την επόμενη αντίσταση των 805 μονάδων, σημειώνει ο Απόστολος Μάνθος, υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης στη Δυναμική Χρηματιστηριακή, στο εβδομαδιαίο του τεχνικό σχόλιο για την αγορά.

Η κίνηση αυτή έδωσε βίαιη παράταση στο σενάριο ενεργοποίησης μιας υγιής «εξαέρωσης» ανεβάζοντας ακόμα πιο πολύ τους διάφορους τεχνικούς ταλαντωτές προς το ταβάνι της overbought κατάστασης, σημειώνει ο αναλυτής.
..
Χαρακτηριστικό στοιχείο της αγοραστικής υπερθέρμανσης είναι η ένδειξη, που λαμβάνει ο πολύ αργός Δείκτης Σχετικής Δύναμης  (RSI) στο εβδομαδιαίο HeikinAshi διάγραμμα του Γενικού Δείκτη, καθώς έχει πλέον προσεγγίσει επίπεδα, που είχε να γράψει εδώ και σχεδόν 1500 συνεδριάσεις.
..
Στατιστικά μπορεί η ένδειξη αυτή να δείχνει μια κοντινή καθοδική εκτόνωση αλλά μεσομακροπρόθεσμα σημαίνει και την αλλαγή σελίδας στη υπάρχουσα τάση από καθοδική σε ανοδική ανεβάζοντας για το επόμενο 8μηνο τον πήχη προς το διορθωτικό 50%  Fibonacci Retracement της μεγάλης πτώσης (1380 με  420 μονάδες), στις 900 με 910 μονάδες τονίζει ο κ.Μάνθος.
..
Πάνω από τη μέχρι πρότινος αντίσταση των 2075 μονάδων αναπνέει ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE 25 καίγοντας πιθανότατα τα τελευταία αποθέματα των βραχυχρόνιων ανοδικών καυσίμων.
..
Σημείο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε ένα ενδεχόμενο pullback της αγοράς είναι οι 2025 μονάδες, όπου αναμένεται να δηλώσουν εν νέου το παρόν τους οι “Bulls”.
..
Στη διαγραμματική «στρατόσφαιρα» έχει φτάσει σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα ο Τραπεζικός Δείκτης αφήνοντας πίσω με σχεδόν εκκωφαντικό τρόπο τα όποια  προβλήματα ταλανίζουν ακόμα και σήμερα τα τραπεζικά ιδρύματα.
..
Τεχνικά, ενώ η σοβαρότερη αντίσταση εντοπίζεται στις 1120 μονάδες οι ανάλογες στηρίξεις στο ημερήσιο διάγραμμα τιμών έχουν ήδη τοποθετηθεί πάνω στο ψυχολογικό όριο των 1000 μονάδων, καταλήγει ο κ.Μάνθος.
..
ΕΛΣΤΑΤ:  Αύξηση 8,6% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία τον Μάρτιο εφέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη Μαρτίου 2016, έναντι μείωσης 7,8% που σημειώθηκε κατά την σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών το 2016 με το 2015.
  • Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η συγκεκριμένη εξέλιξη στον λεγόμενο εισαγόμενο πληθωρισμό οφείλεται:
  • α. Στην αύξηση του δείκτη τιμών εισαγωγών από χώρες ευρωζώνης κατά 1%, και
  • β. Στην αύξηση του δείκτη τιμών εισαγωγών από χώρες εκτός ευρωζώνης κατά 16,7%.
Ο γενικός δείκτης τον Μάρτιο 2017 σε σύγκριση με τον δείκτη του Φεβρουαρίου 2017 παρουσίασε μείωση 1,1%, έναντι αύξησης 1,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2016.

ΟΤΕ - ΤΡΙΜΗΝΟ - ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ: Θετικά είδαν οι αναλυτές τα αποτελέσματα του ΟΤΕ για το πρώτο τρίμηνο του έτους, με την Deutsche Bank και τη Eurobank Equities να συστήνουν αγορά (buy), ενώ η JP Morgan θεωρεί ότι οι επενδυτές θα πρέπει να μείνουν "ουδέτεροι" (neutral).
  • Η Deutsche Bank δίνει τιμή στόχο στα 12,90 ευρώ και  η Eurobank Eq. στα 11,10 ευρώ.
  • Η JP Morgan, από την μεριά της, επισημαίνει τις αρνητικές ταμειακές ροές, της τάξεως των 38 εκατ. ευρώ, καθώς και τα χαμηλότερα EBITDA.
  • Η Eurobank Equities επισημαίνει ότι η μετοχή του OTE διαπραγματεύεται με discount μεγαλύτερο του 30% σε όρους EV/EBITDA.
  • Και οι τρεις αναλυτές επισημαίνουν ότι οι επιδόσεις στην Ρουμανία και την Αλβανία εξακολουθούν να παρουσιάζουν προκλήσεις.
ALPHA BANK: Την Τετάρτη 31 Μαΐου θα ανακοινώσει τα αποτελέσματά της για το πρώτο τρίμηνο του 2017. Όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 17:20, ενώ στις 17:50 θα ακολουθήσει η ενημέρωση αναλυτών και θεσμικών επενδυτών μέσω τηλεφωνικής συνδιάσκεψης.
........................ 
________________________




Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης