Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Οι αρνητικές ειδήσεις πλήττουν το ΧΑ – Κίνδυνος για περαιτέρω πτώση – Ζητούνται τολμηροί αγοραστές

Οι αρνητικές ειδήσεις πλήττουν το ΧΑ – Κίνδυνος για περαιτέρω πτώση – Ζητούνται τολμηροί αγοραστές
Μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις το ΧΑ έχει χάσει 4,40% - Άσχημη η τεχνική εικόνα πολλών μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης
Ζητούνται αγοραστές να βάλουν πλάτη και να βελτιώσουν την κακή εικόνα που παρουσιάζει το ΧΑ στις τελευταίες συνεδριάσεις.
Η συγκυρία πάντως δεν είναι καλή σημειώνουν παράγοντες της αγοράς και υπάρχουν πολλές ανησυχίες, οι οποίες έχουν κάνει τους επενδυτές επιφυλακτικούς.
Από τη μία το θέμα με τη Folli Follie με την τελευταία εξέλιξη να έχει να κάνει με τη Fosun, η οποία ζητάει εξηγήσεις από τη διοίκηση της εισηγμένης.
Από την άλλη η πορεία της αγοράς ομολόγων δείχνει πως μία έξοδος από τα μνημόνια χωρίς κάποια προληπτική γραμμή, μπορεί να κρύβει δυσάρεστες εξελίξεις.
Η Εθνική Πανγαία ήδη είδε τις διαθέσεις των ξένων και έκανε πίσω σε μία μεγάλη έκδοση που ετοίμαζε.
Τα ελληνικά κρατικά ομόλογα έχουν δεχθεί πιέσεις στις τελευταίες μέρες και κάποιοι αναλυτές είναι ιδιαιτέρως επιφυλακτικοί και σημειώνουν ξανά και ξανά τον παράγοντα ΗΠΑ, όπου εκεί το 10ετές βρίσκεται σε επίπεδα που βρίσκονται πολλά ελληνικά εταιρικά.
Η τεχνική εικόνα επίσης του ΧΑ έχει δεχθεί πλήγμα και αν δεν αντιδράσει άμεσα ίσως δούμε και χαμηλότερα επίπεδα.
Κάποια στελέχη της αγοράς που τονίζουν πως οι επενδυτικές ευκαιρίες στα βαριά χαρτιά είναι ελάχιστες έως μηδενικές και εντοπίζουν ελκυστικές αποτιμήσεις μόνο στα μικρομεσαία.
Όμως με τα μικρομεσαία δεν μπορεί να κινηθεί η αγορά υψηλότερα, αφού το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου γίνεται από ξένους επενδυτές, οι οποίοι δεν δραστηριοποιούνται σε εταιρείες της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης.
Ο γενικός δείκτης βρίσκεται κάτω από τον κινητό μέσο των 200 ημερών και φλερτάρει με την περιοχή των 770-767 μονάδων.
Αρνητική όμως είναι και η διαγραμματική εικόνα πολλών μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης.
Η ΔΕΗ βρίσκεται σημαντικά χαμηλότερα από τον κινητό των 200 ημερών, εν μέσω αρνητικής ειδησεογραφίας αναφορικά με τον ισολογισμό της και το κατά πόσο μπορεί να μειώσει το δανεισμό της.
Κάτω από τον ίδιο κινητό μέσο διαπραγματεύεται και ο ΟΠΑΠ αλλά και ο ΟΤΕ.
Τα ΕΛΠΕ βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο, καθώς διαπραγματεύονται λίγο υψηλότερα από τον 200άρη, με το βλέμμα τις αγοράς να είναι στραμμένο στα τέλη του μήνα, όπου θα ανακοινωθούν αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, θα λήξει η παράταση που έχει δοθεί για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για το 50,1% της εισηγμένης και θα αφαιρεθεί η μετοχή από τον δείκτη MSCI με τις εκροές να υπολογίζονται περί τις 550 χιλ. μετοχές.
Η Motor Oil πιέστηκε στη χθεσινή (17/5) συνεδρίαση με αποτέλεσμα να μεγαλώσει την απόσταση που την χωρίζει από τον 200άρη.
Η Τιτάν είναι μία ακόμη μετοχή που διαπραγματεύεται κάτω από τον κινητό των 200 ημερών, και εσχάτως στην ίδια θέση βρέθηκε και η Jumbo.
Αποκτά λοιπόν ιδιαίτερη σημασία η πορεία της αγοράς τόσο στη σημερινή συνεδρίαση (18/5) όσο και στις αμέσως επόμενες, αφού πρέπει να ανακοπεί η αρνητική εικόνα που έχουν πολλές μετοχές.
Σημειώνεται πως το ΧΑ έχει συμπληρώσει τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις με συνολικές απώλειες 4,40%.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com  
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης