Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Για 5 λόγους η Ελλάδα με την χειρότερη εικόνα μεταξύ των PIIGS – Με αποδόσεις 4,54% - 5,22% κλείνει η πόρτα για έξοδο στις αγορές

Για 5 λόγους η Ελλάδα με την χειρότερη εικόνα μεταξύ των PIIGS  – Με αποδόσεις 4,54% - 5,22% κλείνει η πόρτα για έξοδο στις αγορές
Η επιδείνωση που καταγράφεται στα ομόλογα εκτινάσσοντας τις αποδόσεις στο 4,51% στην 10ετία αρχίζει να κλείνει η πόρτα για την έξοδο της Ελλάδος στις αγορές.
Γιατί η Ελλάδα δείχνει την χειρότερη εικόνα μεταξύ των χωρών PIIGS δηλαδή Πορτογαλία, Ιταλία, Ιρλανδία, Ελλάδα και Ισπανία;
Το ακόμη σημαντικότερο είναι ότι αυτή η επιδείνωση που καταγράφεται στα ομόλογα εκτινάσσοντας τις αποδόσεις στο 4,54% στην 10ετία ή στο 5,22% στην 25ετία αρχίζει να κλείνει η πόρτα για την έξοδο της Ελλάδος στις αγορές. 
Να σημειωθεί ότι υπήρχαν σχέδια για νέο swap στα ομόλογα που είχαν απομείνει από το PSI+ περίπου 3,5 με 4 δισεκ καθώς και έκδοση ομολόγου 10ετούς διάρκειας από την Ελλάδα.

Με το ξέσπασμα της ιταλικής πολιτικής κρίσης και των ανησυχιών στις αγορές για την νέα οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Lega με Κίνημα 5 Αστέρων παρατηρείται επιδείνωση στις αποδόσεις των ομολόγων και των CDS.
Το παράδοξο είναι ότι ενώ η Ιταλία είναι στο επίκεντρο η επιδείνωση στα ομόλογα είναι λελογισμένη με το 10ετές Ιταλικό ομόλογο στο 2,20% από 1,96% προ της κρίσης.
Αντιθέτως στα ελληνικά ομόλογα η επιδείνωση είναι μεγαλύτερη από 3,96% το 10ετές ομόλογο εκτινάχθηκε στο 4,54% ενώ στα μακροπρόθεσμα ομόλογα οι αποδόσεις έχουν εκτιναχθεί στο 5,22%.
Γιατί η Ελλάδα ξανά έχει την χειρότερη εικόνα;

Οι βασικοί λόγοι είναι πέντε και είναι εσωτερικοί και διεθνούς φύσεως.

1)Η Ελλάδα βγαίνει από τα μνημόνια χωρίς επί της ουσίας να έχει επιλύσει το χρέος της.
Το ΔΝΤ και ο εκπρόσωπος του Ταμείου στην Ευρώπη Thomsen ξεκινάει ένα γύρο επαφών στην Ευρώπη ως ύστατη προσπάθεια να βρεθεί μια φόρμουλα – λύση για το ελληνικό χρέος.
Η πρόταση του ΔΝΤ για δημιουργία αυτόματου μηχανισμού ενεργοποίησης των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους έχει απορριφθεί.
Η αγορά αντιλαμβάνεται ότι το ΔΝΤ θα αποχωρήσει.
Αυτό σημαίνει ότι ο βασικός υποστηρικτής της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους θα αποχωρήσει.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι η αποχώρηση του ΔΝΤ θα δημιουργήσει ένα risk premium στα ελληνικά ομόλογα 0,30% επί της απόδοσης δηλαδή εάν το 10ετές έχει με ΔΝΤ απόδοση 4,30% χωρίς ΔΝΤ θα έχει 4,60% ή και υψηλότερα.

2)Ως συνηθίζεται στην Ελλάδα, η αγορά ομολόγων χρησιμοποιείται ως μέσο πίεσης ώστε η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει και να αποδειχθεί τις προτάσεις των δανειστών.
Η Ελλάδα θέλει υψηλές τιμές στα ομόλογα και χαμηλές αποδόσεις.
Όταν αυξάνονται οι αποδόσεις στα ομόλογα κλείνει η πόρτα στα σχέδια εξόδου εκ νέου στις αγορές.

3) Η Ελλάδα είναι emerging market δηλαδή αναδυόμενη αγορά.
Στα PIIGS όλες οι χώρες πλην της Ελλάδος είναι ώριμες και η Ελλάδα αναδυόμενη.
Το τελευταίο διάστημα οι αναδυόμενες αγορές βρίσκονται σε αναβρασμό και πολλά funds αποχωρούν ειδικά index funds.
Π.χ. οι μεγάλες πιέσεις στην λίρα Τουρκίας ή στο Pesos της Αργεντινής θα πρέπει να συνδεθεί με την ευρύτερη αναστάτωση στις αναδυόμενες αγορές.
Έτσι λοιπόν και η Ελλάδα ως αναδυόμενη αγορά υποχωρεί ακολουθεί την τάση.

4)Στην Ιταλία προφανώς υπάρχει ανησυχία για το ακολουθούμενο οικονομικό πρόγραμμα το οποίο κρίνεται αρκετά ενδιαφέρον με φορολογικούς συντελεστές 15% για τις επιχειρήσεις και 20% για τα νοικοκυριά – φυσικά πρόσωπα.
Οι επενδυτές όμως είναι ανήσυχοι και έτσι εξηγείται γιατί το 10ετές Ιταλικό ομόλογο έχει φθάσει στο 2,23% απόδοση.

5)Η άνοδος των αποδόσεων στις ΗΠΑ στο 3,10% επίσης έχει επιδράσει αρνητικά στις διεθνείς αγορές ομολόγων.
Μπορεί η ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ να κρατάει χαμηλά τις αποδόσεις ωστόσο η κύρια τάση στα ομόλογα είναι…άνοδος αποδόσεων….

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης