Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ευρωπαϊκή Ένωση: Ενισχυμένες παρέμειναν οι αμυντικές δαπάνες και για το σύνολο του 2016, στα 200 δισ. ευρώ

Ευρωπαϊκή Ένωση: Ενισχυμένες παρέμειναν οι αμυντικές δαπάνες και για το σύνολο του 2016, στα 200 δισ. ευρώ
Η Μεγάλη Βρετανία κατείχε σχεδόν το 25% των συνολικών στρατιωτικών δαπανών της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Στα 200 δισ. δολ. ανήλθαν οι αμυντικές δαπάνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το σύνολο του 2016, σύμφωνα με τα σημερινά (18/5) στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat, παραμένοντας αμετάβλητες σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Ειδικότερα, η ανλογία των αμυντικών δαπανών σε σχέση με το ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανήλθε στο 1,3% έναντι 1,4% το 2015, με τη Eurostat να αναφέρει ότι το ποσοστό «είναι κατά πολύ μεικρότερο σε σύγκριση με το ποσό που δαπανήθηκε για την κοινωνική προστασία (19,1% του ΑΕΠ), την υγεία (7,1%) και την εκπαίδευση (4,7%)».
Παράλληλα, οι αμυντικές δπάνες ήταν μεγαλύτερες σε σύγκριση με τις δημόσιες δαπάνες των χωρών για την αναψυχή, τον πολιτισμό και τη θρησκεία (1%), την προστασία του περιβάλλοντος (0,7%) καθώς και τη στέγαση και τις κοινωνικές υπηρεσίες (0,6%).
Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, οι χαμηλότεροι δείκτες αμυντικών δαπανών προς το ΑΕΠ σημειώθηκαν σε Ιρλανδία (0,3%), Λουξεμβούργο (0,4%), Μάλτα και Αυστρία (αμφότερες στο 0,6%), ενώ αντίθετα Εσθονία και Ελλάδα κατέγραψαν τις υψηλότερες αναλογίες, στο 2,4% και 2,1% αντίστοιχα.
Η Μεγάλη Βρετανία κατείχε το 24% των συνολικών στρατιωτικών δαπανών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα 47 δισ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας ανήλθαν συνολικά στα 96 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι οι συνολικές δαπάνες των τεσσάρων μεγαλύτερων οικονομιών της ΕΕ αντιστοιχούσαν στο 71% των συνολικών δαπανών της Ένωσης.




Παράλληλα, σε ξεχωριστά στοιχεία που δημοσίευσε η Παγκόσμια Τράπεζα, η αναλογία των αμυντικών δαπανών σε σχέση με το παγκόσμιο ΑΕΠ ανήλθε στο 2,2% για το σύνολο του 2016, με τις ΗΠΑ να προχωρούν σε δαπάνες ύψους 600 δια. δολ. για τον αμυντικό τους εξοπλισμό.
Στη δεύτερη θέση της σχετικής λίστας βρέθηκε η Κίνα, η οποία προχώρησε σε δαπάνες ύψους 216 δισ. δολ., ενώ οι αμυντικές δαπάνες της Ρωσίας διαμορφώθηκαν στα 69 δισ. δολ.
Οι χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής ξόδεψαν κατά μέσο όρο 5,7% των εσόδων τους στον τομέα της άμυνας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις χώρες του Αραβικού Κόσμου διαμορφώθηκε στο 6,2%.
Σε ότι αφορά την Τουρκία, οι αμυντικές δαπάνες της χώρας σε σχέση με το ΑΕΠ ανήλθαν στο 1,7% ή 17,85 δισ. δολ.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης