Τελευταία Νέα
Δελτία Τύπου

Τζιμέα (ΟΤΕ): Ηθική επιβράβευση η διάκριση του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ από το ICOM

tags :
Τζιμέα (ΟΤΕ): Ηθική επιβράβευση η διάκριση του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ από το ICOM
Τζιμέα (ΟΤΕ): Ηθική επιβράβευση η διάκριση του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ από το ICOM
Τιμώμενο Μουσείο για το 2018 ορίστηκε από το ελληνικό τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM), το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ.
Τι γνωρίζουμε γι αυτό;
Πότε και με ποιο στόχο ιδρύθηκε, ποια είναι τα εκθέματά του και ποιος ο ρόλος της σύγχρονης τεχνολογίας στην προσέλκυση νέων επισκεπτών; Με αφορμή τη σημερινή Διεθνή Ημέρα Μουσείων, η Executive Director Εταιρικής Επικοινωνίας Ομίλου ΟΤΕ, Ντέπη Τζιμέα, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το Μουσείο που ταιριάζει απόλυτα με τη θεματολογία του φετινού εορτασμού, "Μουσεία και (δια)δίκτυα. Νέες προσεγγίσεις, νέο κοινό".

Ακολουθεί η συνέντευξη της κ. Τζιμέα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

Από ποιον(ους), πότε και με ποιο σκοπό δημιουργήθηκε το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ;

Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ιδρύθηκε το 1990, αλλά ουσιαστικά η ανάπτυξή του ξεκίνησε μετά το 2004.
Στόχος του μουσείου ήταν να διασώσει και να παρουσιάσει στο κοινό, την πλούσια συλλογή από αντικείμενα και ιστορικά αρχεία που είχε στη κατοχή του ο Όμιλος και που προέρχονταν από τη δραστηριότητά του. Μέσα από αυτό τον πλούτο περνούσε όλη η ιστορία και η εξέλιξη των τηλεπικοινωνιών στη χώρα μας.

Ποιος είναι σήμερα ο κύριος στόχος του Μουσείου;

Η ολοκληρωμένη βιωματική μουσειακή εμπειρία πάνω σε θέματα σχετικά με την τεχνολογία των τηλεπικοινωνιών.
Η διάρθρωση και ο εμπλουτισμός των συλλογών μας, η ανακαίνιση των εκθεσιακών χώρων του μουσείου, που ήδη ολοκληρώθηκε στον πρώτο όροφο και συνεχίζεται, η αξιοποίηση νέων τεχνολογικών μέσων και όλες μας οι εκπαιδευτικές δράσεις, έχουν αυτόν τον στόχο.

Τι εκθέματα περιλαμβάνει και σε ποιες ενότητες διαρθρώνονται;

Η έκθεση του Μουσείου χωρίζεται σε δύο μεγάλες ιστορικές περιόδους.
Την "προηλεκτρική", που περιλαμβάνει τις τηλεπικοινωνιακές επινοήσεις από την ελληνική αρχαιότητα μέχρι το Βυζάντιο και την "ηλεκτρική" περίοδο, με τις εφευρέσεις από την ανακάλυψη του ηλεκτρισμού έως σήμερα.
Οι θεματικές ενότητες της έκθεσης καλύπτουν όλο το εύρος των τηλεπικοινωνιών, από την τηλεγραφία και τη σταθερή τηλεφωνία, μέχρι τις δορυφορικές επικοινωνίες και τις οπτικές ίνες.
H γρήγορη εξέλιξη των τηλεπικοινωνιών, κάνει πολύ γρήγορη και την εξέλιξη των συλλογών και θεματικών του μουσείου.
Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και αξία έχουν οι αυτοτελείς συλλογές τηλεφωτογραφιών και τηλεγραφημάτων που διαθέτει σήμερα το Μουσείο, πάνω από 13.500 και 6.200 αντίστοιχα. Από αυτά τα σπάνια αρχεία περνά όλη η νεότερη ιστορία της χώρας μας αλλά και του πλανήτη όλου. Μεταξύ άλλων, μπορείτε να βρείτε την πρώτη φωτογραφία που έφτασε στη Γη από τη Σελήνη το 1966, τη φωτογραφία του Αλέξη Μινωτή και της Κατίνας Παξινού στη Νέα Υόρκη το 1952, και πολλές άλλες.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η συλλογή χειροκίνητων τηλεφώνων από τα τέλη του 19ου αιώνα. Επίσης, στο Μουσείο φιλοξενούμε κι ένα από τα πρώτα ελληνικά τηλεοπτικά στούντιο.
Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του Ομίλου ΟΤΕ είναι ένα από τα λίγα Μουσεία στην Ελλάδα που έχουν τεκμηριώσει και ψηφιοποιήσει το σύνολο σχεδόν των συλλογών του.

Πόσα είναι τα εκθέματα αυτά; Ποιο είναι το παλιότερο και ποιο το νεότερο;

Σήμερα, το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών διαθέτει μία συλλογή από 3.400 αντικείμενα και πάνω από 25.000 ιστορικά αρχεία.
Η συλλογή αυτή εμπλουτίζεται συνεχώς, μέσα από αγορές, δάνεια και δωρεές, αλλά και μέσα από την ίδια την εταιρεία και τους εργαζομένους μας. Την τελευταία πενταετία, έχουμε προσθέσει στις συλλογές μας πάνω από 600 νέα αντικείμενα, 2.500 τηλεγραφήματα και έγγραφα.
Το παλαιότερο αντικείμενο που έχουμε, είναι μία τηλεφωνική συσκευή του 1880, ενώ από τα πιο πρόσφατα αποκτήματά μας, είναι ένας σπάνιος τηλεγραφικός χάρτης της Ελλάδας του 1884, από τους λίγους που έχουν απομείνει. Μάλιστα, εκτός από εμάς, τον διεκδικούσαν και άλλα μουσεία, αλλά και Πανεπιστήμια, όπως το Στάνφορντ.

Πόσο πετυχημένες είναι οι εκπαιδευτικές δράσεις που διεξάγονται στο μουσείο; Ποια εκθέματα προκαλούν τη μεγαλύτερη εντύπωση στα παιδιά;Το Μουσείο Τηλεπικοινωνίων είναι σχεδιασμένο και λειτουργεί με εξωστρέφεια, έχοντας στο επίκεντρο τους νέους και τα παιδιά. Συνεπώς, όλα μας τα εκπαιδευτικά προγράμματα και οι μουσειοπαιδαγωγικές δράσεις, που έχουν στόχο να ενισχύσουν τη μάθηση και τη δημιουργικότητα των παιδιών, παρέχονται δωρεάν. Κάθε χρόνο φιλοξενούμε πάνω από 14.000 παιδιά μαζί με τις οικογένειές τους.

Από τα πιο δημοφιλή μας εκθέματα είναι το μοντέλο του πρώτου καλωδιακού πλοίου του Ομίλου ΟΤΕ, του "Θαλή του Μιλήσιου". Το πλοίο αυτό πόντιζε υποβρύχια καλώδια, συνδέοντας τηλεπικοινωνιακά την ηπειρωτική με τη νησιωτική Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη με την Ασία και την Αφρική. Σήμερα, οι επισκέπτες μας μπορούν να περιηγηθούν στους χώρους του, μέσω της τεχνολογίας Virtual Reality.
Εξίσου δημοφιλές είναι το τηλεοπτικό μας στούντιο. Ένα από τα πρώτα στούντιο τηλεόρασης που δημιούργησε ο ΟΤΕ τη δεκαετία '60.

Το ICOM επέλεξε ως τιμώμενο μουσείο για το 2018 το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ. Θέλετε να πείτε κάτι για το γεγονός αυτό;

Είμαστε πολύ περήφανοι για τη διάκριση αυτή, που αναδεικνύει τις συλλογές μας, το πλούσιο εκπαιδευτικό έργο του μουσείου, αλλά και τους νέους ψηφιακούς τρόπους αφήγησης και διάδρασης με το κοινό που έχουμε υιοθετήσει.
Όταν ξεκίνησε τη λειτουργία του το μουσείο, δεν υπήρχε πλάνο δράσης, ούτε εξειδικευμένο προσωπικό. Βάλαμε στόχο να φτιάξουμε ένα σύγχρονο και βιώσιμο μουσείο για την ιστορία των τηλεπικοινωνιών και την εξέλιξη της τεχνολογίας στην Ελλάδα. Όλη η ομάδα του μουσείου δούλεψε με όρεξη, πάθος, επιμονή και εκπαιδεύτηκε ώστε να στηρίξει την εξέλιξή του.
Η σημερινή διάκριση του ICOM, εκτός από τιμητική για το Μουσείο, είναι σίγουρα μία ηθική επιβράβευση για τους ανθρώπους του.

Θέμα του φετινού εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων είναι "Μουσεία και (δια)δίκτυα. Νέες προσεγγίσεις, νέο κοινό". Πόσο κοντά στα μουσεία πιστεύετε ότι είναι σήμερα οι νέοι και πώς η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της επισκεψιμότητας;

Η επίδραση των νέων τεχνολογιών και των ψηφιακών μέσων στην καθημερινότητά μας είναι σαρωτική. Οι πολιτιστικοί οργανισμοί δεν μένουν έξω από τις αλλαγές που συντελούνται γύρω μας λόγω της ψηφιακής επανάστασης.
Δεν είναι τυχαίο ότι το ζήτημα της προσέγγισης νέων κοινών μέσω της τεχνολογίας, ήταν το κεντρικό θέμα της φετινής Διεθνούς Ημέρας Μουσείων.
Για να μπορέσουμε να προσεγγίσουμε τα νέα παιδιά, που έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει μέσα στο ψηφιακό περιβάλλον, αυτούς που σήμερα αποκαλούμε "digital natives", θα πρέπει να τους μιλήσουμε με τρόπο που θα μπορούν να καταλάβουν.
Στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών, το λεγόμενο digitalization είναι βασικός άξονας της στρατηγικής μας. Ήδη έχουμε υιοθετήσει νέες τεχνολογίες όπως το virtual reality και το augmented reality για να ενισχύσουμε την εμπειρία των επισκεπτών μας, και συνεχίζουμε στην ίδια κατεύθυνση. Θέλουμε το μουσείο μας να είναι digital.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης