Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να υπονομεύσει την ανάκαμψη της χώρας – Για ΠΓΔΜ: Λύση που δεν θα είναι εύθραυστη

Τσίπρας: Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να υπονομεύσει την ανάκαμψη της χώρας – Για ΠΓΔΜ: Λύση που δεν θα είναι εύθραυστη
Ο Α. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην πορεία των διαπραγματεύσεων στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, λέγοντας ότι "διαπραγματευόμαστε για μια λύση που δεν θα είναι εύθραυστη"
«Θα τηρήσουμε τις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει και δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να υπονομεύσει την ανάκαμψη της χώρας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Α. Τσίπρας, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.
Τόνισε ότι μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος και την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια μετά από 8 χρόνια, συνεχίζουμε με υπεύθυνη στάση και αποφασιστικότητα, σημειώνοντας πως «προσπαθούμε να βάλουμε ένα τέλος σε μια οικονομική καταστροφή και τώρα μπορούμε να πούμε καθαρά οτι αυτός ο αγώνας δεν πήγε στράφι».
"Η δική μας κυβέρνηση κατάφερε να φέρει τη χώρα σε ανάκαμψη και πρωτογενή πλεονάσματα", είπε χαρακτηριστικά και μεταξύ άλλων, συμπλήρωσε ότι "αυτοί που θέλουν την παραμονή μας σε εποπτεία είναι αυτοί που θα συνδέσουν τα ονόματά τους στην καταστροφή της πενταετίας 2010-2015".
Σύμφωνα με τον κ.Τσίπρα, οι εταίροι μας έχουν εκπλαγεί θετικά με τα αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας.
Μεταξύ άλλων, σημείωσε πως «έχουν περάσει τριάμισι χρόνια από τον καιρό που η Αριστερά κλήθηκε από τον ελληνικό λαό, να αναλάβει μια πολύ δύσκολη αποστολή.
Για να μπει ένα τέλος σε μια περίοδο οικονομικής καταστροφής και κοινωνικής ερήμωσης.
Αναλάβαμε την ευθύνη, δεσμευόμενοι ολόψυχα στον σκοπό να δώσουμε αυτήν τη μάχη», ενώ άφησε αιχμές για τα μέτρα που επέβαλαν οι δανειστές οι οποίοι «μας είπαν δεν τα επιβάλλαμε εμείς αλλά εσείς» και επιτέθηκε και στις κυβερνήσεις που ευθύνονται για τη χρεοκοπία της χώρας.
Ακόμη, υπογράμμισε πως "πρέπει  να συνεχίσουμε με στοχοπροσήλωση να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση χωρίς να ξεχνάμε ποιους εκπροσωπούμε, δηλαδή τους φτωχούς και τις λαϊκές τάξεις", "να έχουμε το βλέμμα συνεχώς στραμμένος στην κοινωνία και τις ανάγκες της".
"Δεν θα το κρύψουμε, το γνωρίζουμε καλά, οτι η κοινωνική πλειοψηφία -παρά την έξοδο απ΄τα μνημόνια- αντιμετωπίζει δυσκολίες", σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Για ΠΓΔΜ

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην πορεία των διαπραγματεύσεων στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, λέγοντας ότι «διαπραγματευόμαστε για μια λύση που δεν θα είναι εύθραυστη. Σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό».
«Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια έχοντας την ελπίδα οτι μπορούμε να καταλήξουμε σε μια βιώσιμη συμφωνία για το Μακεδονικό», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θα είναι αρωγός για την οικονομική ανάπτυξη των Σκοπίων, αλλά και πως «δεν θέλουμε μια εύθραυστη λύση στο ονοματολογικό, αλλά μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό.
Μάλιστα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις επαφές που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ απευθυνόμενος στους γείτονες της Ελλάδας είπε «ας μη χάσουμε αυτή την ευκαιρία ας μην κάνουμε άτσαλα βήματα, ας διανύσουμε με προσοχή και τα τελευταία μέτρα, η Ελλάδα θα είναι αρωγός στην προσπάθειά τους να πραγματοποιήσουν το μεγάλο βήμα προς την ευρωπαϊκή τους προοπτική».
 «Δεν υπάρχει αμφιβολία, είμαστε σε κρίσιμη καμπή της διαπραγμάτευσης που αναλάβαμε με μεγάλη ευθύνη εδώ και πέντε μήνες, με προσεκτικά και υπεύθυνα βήματα, υπερασπιζόμαστε την εθνική γραμμή» είπε και συμπλήρωσε ότι όταν έχεις αυτή την ευθύνη είσαι υποχρεωμένος να διαπραγματεύεσαι για λογαριασμό όλων των Ελληνίδων και Ελλήνων, λαμβάνοντας υπόψη και τις ευαισθησίες.

Τοπική Αυτοδιοίκηση

Αναφερόμενος στο θέμα της συνεδρίασης, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο κ. Τσίπρας αφού σημείωσε ότι "η Τοπική Αυτοδιοίκηση έπεσε θύμα των προηγούμενων κυβερνήσεων", πρόσθεσε  πως "στην τοπική αυτοδιοίκηση, φτιάχτηκε μια μικρογραφία της κεντρικής πολιτικής σκηνής, διαπλεκόμενα συμφέροντα, βαρόνοι, κομματάρχες.
Δημόσιο χρήμα χάθηκε, ευρωπαϊκοί πόροι κατασπαταλήθηκαν, ενώ παράλληλα ολόκληρες περιοχές της χώρας στερήθηκαν στοιχειωδών έργων και υποδομών".
Ανέφερε ότι αυτό το καθεστώς στην Τοπική  Αυτοδιοίκηση της διαπλοκής και των εξαρτήσεων κρατά εγκλωβισμένους τους πολίτες και παραπέμπει στην Τουρκοκρατία των Μπέηδων και για το λόγο αυτό "προωθούμε τη μεγάλη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με την ονομασία Κλεισθένης 1 γιατί θα υπάρξει συνέχεια", προωθούμε την απλή αναλογική στις Δημοτικές εκλογές.
"Η απλή αναλογική δεν είναι μόνο ζήτημα αρχής για εμάς αλλά αποτελεί όρο για την συνέχιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης", ανέφερε χαρακτηριστικά, λέγοντας πως  "είναι όρος για την ύπαρξη των αναγκαίων συνεργασιών και προγραμματικών συγκλίσεων».
«Νομίζω ότι είναι σαφής, η μεγάλη σημασία που δίνουμε στην όσο το δυνατόν αυθεντικότερη αποτύπωση της λαϊκής ψήφου. Αυτό που αποδείξαμε με την ψήφιση της απλής αναλογικής για μεθεπόμενες τις εθνικές εκλογές» είπε χαρακτηριστικά.
Για το σχέδιο Κλεισθένης, έκανε αναφορά στα  κυριότερα σημεία του και τόνισε ότι η θέσπιση της απλής αναλογικής ως εκλογικού συστήματος διενέργειας των αυτοδιοικητικών εκλογών, αντικαθιστά ένα παραμορφωτικό και καλπονοθευτικό σύστημα που δεν αποτυπώνει επ΄ουδενί τους πραγματικούς συσχετισμούς.
Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι οι αντιπεριφερειάρχες και αντιδήμαρχοι θα ορίζονται στη βάση της νέας πλειοψηφίας που θα προκύπτει στα αντίστοιχα συμβούλια, αλλά και ότι ενεργοποιείται ο θεσμός των δημοψηφισμάτων
Ακόμη, σημείωσε ότι "στις εκλογές του 2014 κάναμε λάθη και πρέπει να βγάλουμε συμπεράσματα από αυτά τα λάθη ώστε να τα αποφύγουμε το 2019", αναφερόμενος στις μεγαλύτερες δυνατότητες που έχει ο χώρος της Αριστεράς ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Όπως είπε, «είμαι λοιπόν πεπεισμένος ότι στην επερχόμενη αυτοδιοικητική μάχη πρέπει να βρούμε μια νέα πολιτική ισορροπία.
Χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις από τις βασικές ιδεολογικές αρχές και τις πολιτικές μας τοποθετήσεις, χωρίς να εμπιστευτούμε φθαρμένες πολιτικές προσωπικότητες που δήθεν έχουν αυθεντικές σχέσεις με τις τοπικές κοινωνίες πρέπει την ίδια στιγμή να διευρύνουμε τις συμμαχίες μας, να ανοίξουμε τις παρατάξεις και τα ψηφοδέλτιά μας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης