Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πιθανή η υποψηφιότητα του Φινλανδού κεντρικού τραπεζίτη Erki Liikanen για την προεδρία της ΕΚΤ

Πιθανή η υποψηφιότητα του Φινλανδού κεντρικού τραπεζίτη Erki Liikanen για την προεδρία της ΕΚΤ
Ο 67χρονος Liikanen θεωρείται πιθανός υποψήφιος ως αποτέλεσμα ενός συμβιβασμού για τη διαδοχή του προέδρου της ΕΚΤ, Mario Draghi του οποίου η θητεία λήγει το 2019
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) άφησε ο κεντρικός τραπεζίτης της Φινλανδίας, Erkki Liikanen , αν και δήλωσε πως δεν πρόκειται να πραγματοποιήσει κάποιου είδους εκστρατεία για τη θέση αυτή.  
Ο 67χρονος Liikanen θεωρείται πιθανός υποψήφιος ως αποτέλεσμα ενός συμβιβασμού για τη διαδοχή του προέδρου της ΕΚΤ, Mario Draghi του οποίου η θητεία λήγει το 2019.
«Αυτές οι συζητήσεις πάντοτε ξεκινούν πολύ νωρίς , δεν δίνω μάχη για καμία θέση, αλλά μπορεί να υπάρχουν καταστάσεις όπου θα πρέπει να εξεταστεί η εκπλήρωση ενός καθήκοντος», σημείωσε ο Liikanen στη φινλανδική δημόσια τηλεόραση YLE.
Ο Liikanen μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ θεωρείται πιστός στον  Draghi ενώ το όλο θέμα διχάζει τα μέλη της ΕΕ, καθώς τα κράτη – μέλη της νότιας Ευρώπης υποστηρίζεται, πως είναι μετριοπαθέστερα, αναφέρει το Reuters.
Ο πρόεδρος της Bundesbank, Jens Weidmann, δήλωσε ήδη έτοιμος να διεκδικήσει την προεδρία της ΕΚΤ.
Ο Liikanen αν και βόρειος μπορεί να θεωρηθεί ως λιγότερο διχαστικός από τις νότιες ευρωπαϊκές χώρες σε σχέση με τον Weidmann.
Αποχωρεί από την ηγεσία της φινλανδικής κεντρικής τράπεζας τον Ιούλιο μετά από 14 χρόνια στη θέση αυτή και θα αντικατασταθεί από τον πρώην επίτροπο Οικονομικών της ΕΕ, Olli Rehn.
Στη συνέντευξή του, δήλωσε ότι η στάση του σχετικά με τη σταθερότητα των τιμών έχει παραμείνει αμετάβλητη:
«Όταν ο πληθωρισμός αυξάνεται πάνω από 2% , ζητώ αύξηση των επιτοκίων. Όταν παραμείνει πολύ κάτω από αυτό το επίπεδο, πρέπει να τονώσουμε την οικονομία.
Η στάση μου είναι συμμετρική, ανεξάρτητα από το αν είμαστε πάνω ή κάτω από τον στόχο μας».

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης