Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Συνεχίζεται το κύμα φυγής πολιτών από τη Βενεζουέλα και εν μέσω εκλογών, αφού όλοι θεωρούν σίγουρο νικητή τον Maduro

Reuters: Συνεχίζεται το κύμα φυγής πολιτών από τη Βενεζουέλα και εν μέσω εκλογών, αφού όλοι θεωρούν σίγουρο νικητή τον Maduro
Ο Maduro επιμένει ότι οι εκλογές είναι ελεύθερες και προειδοποίησε τους μετανάστες ότι θα αντιμετωπίσουν δύσκολες καταστάσεις στο εξωτερικό
Ούτε τα αποτελέσματα των εκλογών δεν μένουν για να ακούσουν αρκετοί κάτοικοι της Βενεζουέλας, που συνωστίζονταν στα σύνορα με την Κολομβία, περιμένοντας να τους σφραγίσουν τα διαβατήρια, καθώς είναι σίγουροι για τη νίκη του Maduro στις σημερινές εκλογές, όπως μεταδίδει το Reuters.
Aνήμποροι οι πολίτες της Βενεζουέλας να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες, εξαιτίας του υπερπληθωρισμού και πεπεισμένοι ότι έχει γίνει εκλογική απάτη, δεν πάνε να ψηφίσουν.
Αν είχαν κάποια ελπίδα, τότε δεν θα έφευγαν, όπως λέει κι ένας 35χρονος που η γιαγιά του πέθανε πέρσι από πρόβλημα στα νεφρά, καθώς δεν υπήρχαν φάρμακα για να ακολουθήσει θεραπευτική αγωγή.
Ο κύριος ανταγωνιστής του Maduro, o Henri Falcon, που δεν έκανε μποϋκοτάζ στις εκλογές, θεωρεί, ωστόσο, ότι μία μεγάλη συμμετοχή θα οδηγούσε σε αλλαγή.
Άλλα στελέχη της αντιπολίτευσης τον κατηγορούν, όμως, ότι νομιμοποιεί τις εκλογές της απάτης και της νοθείας, τις οποίες έχουν καταδικάσει οι ΗΠΑ και άλλες Λατινοαμερικάνικες χώρες.
Ο Maduro επιμένει ότι οι εκλογές είναι ελεύθερες και προειδοποίησε τους μετανάστες ότι θα αντιμετωπίσουν δύσκολες καταστάσεις στο εξωτερικό, ενώ πρόσφατα είχε πει για κάποιους που έφυγαν ότι "καθαρίζουν τουαλέτες".
Για την κατάσταση στη Βενεζουέλα κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι του κάνουν "οικονομικό πόλεμο".
Τον Απρίλιο του 2018 ο Maduro έβαλε μπροστά ένα σχέδιο, το οποίο ονόμασε "Επιστροφή στην πατρίδα" για να συγκεντρώσει χρήματα για όσους πούλησαν τις περιουσίες τους για να μεταναστεύσουν και τώρα θέλουν να επιστρέψουν.
Δεν συμμερίζονται, όμως, όλοι τις απόψεις του προέδρου της Βενεζουέλας κι έτσι η μεγάλη φυγή συνεχίζεται, καθώς ο κόσμος θεωρεί προαποφασισμένο και το αποτέλεσμα των σημερινών (20/5) εκλογών.
Συνολικά 1 εκ. άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Βενεζουέλα μεταξύ 2015 και 2017, ενώ 13 χιλιάδες φεύγουν κάθε μέρα.
Επίσης άλλες 50 χιλιάδες πηγαινοέρχονται καθημερινά στην Κολομβία.
Εκτός από την Κολομβία, πηγαίνουν με λεωφορεία και στο Περού και στο Εκουαδόρ, χώρες που αντιμετώπισαν προβλήματα πέρσι από τη μεγάλη έξοδο, καθώς χιλιάδες Βενεζουελάνοι κοιμούνται στους δρόμους.
Από τότε που ο Maduro διέκοψε την κίνηση από τη γέφυρα στα σύνορα με την Κολομβία, χιλιάδες άνθρωποι σχηματίζουν ουρές μέσα στη ζέστη, περιμένοντας να σφραγιστούν τα διαβατήριά τους και να πάνε με τα πόδια.
Συνήθως διασχίζουν απλά τα σύνορα για να αγοράσουν είδη πρώτης ανάγκης, όπως πάνες ή, αλεύρι, ενώ κάποιοι πουλάνε και αντικείμενα λαθραία.
Όπως λέει ένας 50χρονος δικηγόρος στην Βενεζουέλα δεν μπορούν να αγοράσουν τίποτα (λόγω υψηλού πληθωρισμού), όσα και αν βγάζουν.
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν εκλογές και δεν θα πάει να ψηφίσει για να μην νομιμοποιήσει μία δικτατορία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης