Τελευταία Νέα
Επί του Πιεστηρίου

Μάνος Χατζηδάκης: Κάπως και.. κάποτε έπρεπε να γίνει η αρχή...

tags :
Μάνος Χατζηδάκης: Κάπως και.. κάποτε έπρεπε να γίνει η αρχή...
Σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων που ολοκληρώθηκαν με το τέλος του Νοεμβρίου, ο κ. Χατζηδάκης τονίζει ότι στο 3ο τρίμηνο ξεκίνησε μια ανατροπή, ίσως όχι σε καθολικό βαθμό, αλλά πάντως σε μεγαλύτερη έκταση από τις συνηθισμένες επιμέρους βελτιώσεις.

Αυτό μαρτυρά ότι οι ισολογισμοί αρχίζουν να γίνονται όσο ανθεκτικοί χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν το δύσκολο εγχώριο περιβάλλον.

Επίσης, είναι σημαντικό το ότι οι εισηγμένες σταδιακά αρχίζουν να αποκτούν πρόσβαση σε ρευστότητα είτε με ακριβά κουπόνια ομολόγων είτε με πώληση μετοχών σε χαμηλές τιμές.

Κάπως έπρεπε να γίνει η αρχή και αυτό που μετράει από εδώ και πέρα είναι η αύξηση της αποδοτικότητας αυτών των κεφαλαίων ή η σταδιακή αντικατάσταση τους με φθηνότερο χρήμα.

Παράλληλα, ο αναλυτής που έχει εμπεριστατωμένη εξειδίκευση στο «σκανάρισμα» και στην παρακολούθηση – εδώ και χρόνια – της πορείας αποτελεσμάτων των εισηγμένων, τονίζει ότι και για το 4ο τρίμηνο του 2013 υπάρχουν κάποιες πρώτες θετικές αναγνώσεις που έρχονται από τις πρόσφατες τηλεδιασκέψεις των εταιρειών.

Αυτό άλλωστε αναφέρει και στην ολοκληρωμένη έκθεσή του για τα αποτελέσματα και συνεχίζει:

«Τα επιτοκιακά περιθώρια πέφτουν, οι κατασκευαστικές εταιρείες θα ξεκινήσουν τα έργα παραχωρήσεων και αυτοκινητοδρόμων ίσως και πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων...
  • η κατανάλωση σε καύσιμα κίνησης έχει σταθεροποιηθεί ενώ η αγορά πετρελαίου θέρμανσης έχει επανέλθει σε φυσιολογικούς ρυθμούς ζήτησης. Επίσης, στο λιανικό εμπόριο οι δύο επιπλέον Κυριακές θα αφήσουν μεγαλύτερο τζίρο.
Μέσα σε όλα αυτά υπάρχουν και άλλες κινήσεις μείωσης κόστους μέσω προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου, καθώς επίσης και οι συνέργιες στις τράπεζες από την λειτουργική ολοκλήρωση των συγχωνευμένων ομίλων

Ενώ ο τουρισμός έχει δυναμική που μπορεί να δώσει ένα νωρίτερο ξεκίνημα αφίξεων στην επόμενη χρονιά.

Όπως και να ‘χει, «αν και η κερδοφορία της τελικής γραμμής δεν είναι προτεραιότητα για πολλές εισηγμένες φέτος το αποτέλεσμα δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί απογοητευτικό δεδομένης και της αύξησης των φορολογικών συντελεστών κατά 600 μονάδες βάσης σε σχέση με πέρυσι», τονίζει ο αναλυτής.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης