Τελευταία Νέα
Επί του Πιεστηρίου

Η ενασχόληση με τα Μεγάλα Χαρτιά και η πλήρης - σχεδόν - εγκατάλειψη των μικρών έχει και τις παράπλευρες απώλειες...

tags :
Η ενασχόληση με τα Μεγάλα Χαρτιά και η πλήρης - σχεδόν - εγκατάλειψη των μικρών έχει και τις παράπλευρες απώλειες...

Η ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗ με τα Μεγάλα Χαρτιά και η πλήρης - σχεδόν - εγκατάλειψη των μικρών έχει και τις παράπλευρες απώλειες... Μετά την ΣΑΤΟ, νάσου τώρα και η ΝΕΛ...

Ούτε καν είχαμε προσέξει ή μάλλον διάθεση να ασχοληθούμε με την ΣΑΤΟ αρχικά και με την ΝΕΛ τελευταία. Να ψάξουμε τι κρύβεται πίσω από τα 20άρια τους... Έστω μετά το δεύτερο πλαφονάρισμά τους...


ΚΑΙ όπως βλέπουμε και στην πράξη οι τράπεζες αντί να χάσουν όλα τα κεφάλαια με τα οποία τους έχουν δανειοδοτήσει, προτιμούν να παίρνουν πάνω τους το παιχνίδι και να μειώνουν λογιστικά τις ζημίες που θα κατέγραφαν με μαθηματική ακρίβεια σε ποσοστό 100%...

ΚΑΙ σαν την ΣΑΤΟ και την ΝΕΛ υπάρχουν πολλές ακόμη. Οπότε τα μάτια μας ανοικτά στις εξελίξεις που θα έρθουν νομοτελειακά...

Για να δούμε τώρα τι συνέβη στην ΝΕΛ...


Την 13.9.2012  συνήφθη Συμφωνία Εξυγίανσης μεταξύ της ΝΕΛ και των πιστωτών της MILLENNIUM BANK και ANTELOPE SHIPPING INC, οι οποίοι εκπροσωπούν τουλάχιστον το 62,5% των συνόλου των πιστωτών της και το 75% των εμπραγμάτως ασφαλισμένων πιστωτών.

Η υπόθεση συζητήθηκε ενώπιον του Δικαστηρίου στις 5 και 9 Οκτωβρίου 2012, οπότε και παρετάθη η άνω προσωρινή διαταγή και επεκτάθηκαν τα προληπτικά μέτρα και στην θυγατρική εταιρεία ΣΙ-ΛΙΝΚ ΦΕΡΡΙΣ N.Ε.

Κατά την ακροαματική διαδικασία δηλώθηκε και η προσχώρηση της τράπεζας FB BANK στην Συμφωνία Εξυγίανσης, ανεβάζοντας έτσι τα ποσοστά των συμβαλλομένων πιστωτών σε 75%, επί του συνόλου και στο 99% των εμπραγμάτως ασφαλισμένων. Το περιεχόμενο της συμφωνίας εξυγίανσης προβλέπει συνοπτικά τα εξής:

Οι εργαζόμενοι θα λάβουν το σύνολο των δεδουλευμένων τους. Το Δημόσιο, τα Ν.Π.Δ.Δ., οι ασφαλιστικοί οργανισμοί θα λάβουν το σύνολο των κατά κεφάλαιο απαιτήσεών τους με μεσοπρόθεσμη αποπληρωμή. Οι τράπεζες Millennium και FBB θα λάβουν περίπου το 20% των απαιτήσεών τους, με μακροχρόνια αποπληρωμή.

Οι πιστωτές Millennium και FBB έχουν το δικαίωμα, αντί της οφειλής όπως αυτή περιορίζεται με τη Συμφωνία Εξυγίανσης, να ζητήσουν να τους μεταβιβαστούν πλοία της εταιρείας επί των οποίων ήδη έχουν προτιμώμενες ναυτικές υποθήκες.

Σε περίπτωση που ασκηθεί το δικαίωμα αυτό η εταιρεία εκτιμά ότι θα μπορέσει να αντικαταστήσει τα πλοία αυτά με ναυλωμένα πλοία, χωρίς να επηρεαστεί αρνητικά η εκτέλεση των εργασιών της καθώς και το λειτουργικό της κόστος. Οι υπόλοιποι πιστωτές (προμηθευτές κλπ) θα λάβουν το 20% των απαιτήσεών τους σε 48 μηνιαίες δόσεις.

Οι τράπεζες και οι λοιποί πιστωτές μπορούν αντί της μειώσεως και ρυθμίσεως των απαιτήσεών τους να ζητήσουν την κεφαλαιοποίηση των συνολικών απαιτήσεών τους με την έκδοση νέων μετοχών και με τιμή διαθέσεως ίση με την ονομαστική αξία της μετοχής.

Οι απαιτήσεις των μετόχων της εταιρείας διαγράφονται οριστικά, ενώ επίδικες απαιτήσεις θα ικανοποιηθούν σε ποσοστό 20% και σε 36 μηνιαίες δόσεις από τη λήξη της επιδικίας.

Η εκτίμηση της Διοίκησης είναι ότι η Συμφωνία Εξυγίανσης συνιστά θετική εξέλιξη που διασφαλίζει την βιωσιμότητα της εταιρείας κατά την περίοδο της έντονης οικονομικής κρίσης που διανύει η Ελλάδα.

Με τη συμφωνία εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί μείωση των υποχρεώσεων της εταιρείας κατά ποσό 132.000.000 περίπου. Το χρηματοοικονομικό κόστος της εταιρείας εκτιμάται ότι θα μειωθεί περίπου κατά ποσό 4.500.000 ετησίως.

Την 17/06/2013 η ΝΕΛ ενημέρωσε ότι η αίτηση εξυγίανσης της που είχε υποβάλει, δεν έγινε πρωτόδικα δεκτή με την απόφαση 8/2013.

Η εταιρεία την 18.6.2013 κατέθεσε έφεση κατά της παραπάνω απόφασης, με αίτηση την εξαφάνιση της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Μυτιλήνης και την επικύρωση της από 13.9.2012 σύμβασης ρυθμίσεως των χρεών της με τους πιστωτές της.

Η συζήτηση της ένδικης έφεσης διεξήχθει την 17.7.2013 και αναμένεται η απόφαση. Παράλληλα, το Εφετείο χορήγησε τα προβλεπόμενα από τον νόμο προληπτικά μέτρα μέχρι την έκδοση της απόφασής του. 

Η ΕΙΔΗΣΗ (που αλλάζει σχεδόν τα πάντα): Η συμφωνία εξυγίανσής της επικυρώθηκε με την υπ’ αριθμ. 124/12.12.2013 απόφαση του Εφετείου Βορείου Αιγαίου.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης