Τελευταία Νέα
Επί του Πιεστηρίου

Νέο σενάριο για την ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank…

tags :
Νέο σενάριο για την ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank…

Του Αντώνη Τάντουλου

Με όλο και μεγαλύτερη ανησυχία παρακολουθεί η αγορά τις τραπεζικές μετοχές μετά την αλλαγή των πλάνων σχετικά με την ΑΜΚ της Eurobank και την επίσης αναβολή των τροποποιήσεων των ορών των τραπεζικών warrants, όπως ήλπιζε πως θα συμβεί το τραπεζικό λόμπι και τα «φιλικά» προς αυτό χαρτοφυλάκια.

Τα δε τελευταία έχοντας λάβει υπό μια έννοια εγγυήσεις ότι κάποια στιγμή θα υπάρξει ανταλλαγή των warrants με μετοχές και μάλιστα με premium, βρίσκονται αυτή την στιγμή με την πλάτη στον τοίχο αντιλαμβανόμενα πως ο κίνδυνος εγκλωβισμού είναι ορατός.

Έτσι τουλάχιστον αναφέρουν οι κουβέντες που γίνονται στα χρηματιστηριακά γραφεία της Αθήνας αλλά κυρίως του City του Λονδίνου, απ’ οπού και πραγματοποιείται το μεγαλύτερο μέρος του καθημερινού τζίρου στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Ήδη το «φρέσκο» σενάριο κάνει λόγο για πλήρη ανακεφαλαιοποίηση της πρώην τράπεζας του κ. Σ. Λάτση από το ΤΧΣ με ότι αυτό σημαίνει για τους εναπομείναντες  μικρομετόχους της Eurobabank, ενώ εκτιμήσεις κάνουν λόγο για σκέψεις να γίνει η αύξηση με όρους αγοράς.

Τι σημαίνει αυτό; Πως το Ταμείο θα κάνει αυτό που στην ορολογία της αγοράς ονομάζεται «μουαγιέν», ή με άλλα λόγια, θα χαμηλώσει τον μέσο όρο κτήσης ανά μετοχή. Έτσι θεωρητικά θα μπορεί να πουλήσει σε δεύτερη φάση ευκολότερα μετοχικά πακέτα της Eurobank με χαμηλότερη τιμή.

Την ίδια ώρα βέβαια το μόνο που δεν μπορεί να χαρακτηρίσει το σύνολο του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας είναι η ψυχραιμία. Οι φήμες κάνουν λόγο για εντονότατη ανησυχία που πηγάζει αφενός από την έλλειψη ρευστότητας των τραπεζίων και αφετέρου από την στάση της τρόικα που φαίνεται να μην βιάζεται να δώσει λύση στο μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η οικονομία. Δηλαδή την χρηματοδότηση της οικονομίας.

Μάλιστα η φημολογία στην ακραία της μορφή θέλει ακόμη και μπαράζ παραιτήσεων κορυφαίων τραπεζιών και στελεχών, αλλά και υπαναχώρηση από την πλευρά ξένων επενδυτών που μέχρι πρόσφατα φέρονταν να είναι διατεθειμένοι να τοποθετήσουν αρκετά εκατομμύρια ευρώ στις Ελληνικές τράπεζες.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης