Τελευταία Νέα
Επί του Πιεστηρίου

Ξέμειναν από λεφτά οι τράπεζες; Τι τρέχει με τα κεφάλαια του ΤΧΣ…

tags :
Ξέμειναν από λεφτά οι τράπεζες; Τι τρέχει με τα κεφάλαια του ΤΧΣ…
Του Αντώνη Τάντουλου 



Πριν από λίγες ήμερες οι κάτοχοι πιστωτικών καρτών μεγάλης συστημικής τράπεζας ενημερώθηκαν πως το ημερήσιο πιστωτικό όριο ανάληψης μετρητών περιορίζεται από τα 1.500 ευρώ στα 100 ευρώ.

Με άλλα λόγια πρόκειται για μια ακόμη άμεση απομόχλευση της αγοράς και προφανώς υποδηλώνει αδυναμία της τράπεζας να καλύπτει με μετρητά τα ΑΤΜ που διαθέτει.

Παράλληλα και σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα καθυστερούν συστηματικά να αποδώσουν στο Δημόσιο τα έσοδα που εισπράττουν για λογαριασμό του, επίσης σαφή ένδειξη πως υπάρχει σοβαρό και μόνιμο ζήτημα ρευστότητας.


Ανεπίσημες πηγές του ΥΠΟΙΚ πάντως διευκρινίζουν μεν πως πράγματι πρόεκυψε πρόσφατα τεχνικό πρόβλημα άλλα από μια και μόνο τράπεζα  που καθυστέρησε μερικά 24ωρα την καταβολή των εσόδων στο δημόσιο ταμείο, όμως το ρεπορτάζ  επιμένει πως και άλλη τράπεζα έπραξε το ίδιο.


Και το ερώτημα βέβαια που προκύπτει είναι το ποια είναι η πραγματική κατάσταση του συστήματος όσον αφορά την τρέχουσα ρευστότητα, την στιγμή μάλιστα που αναμένονται τα αποτελέσματα των stress test.


Ενώ η «κόντρα» μεταξύ του κ. Στουρνάρα και του κ. Γ. Προβόπουλου για τα εναπομείναντα κεφάλαια του ΤΧΣ, αρχίζει να δημιουργεί υποψίες πως χρησιμοποιούνται ήδη ατύπως για κάλυψη των ταμειακών αναγκών.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης