Τελευταία Νέα
Επί του Πιεστηρίου

Το εβδομαδιαίο σχόλιο του Μάνου Χατζηδάκη για την αγορά του Χ.Α.

tags :
Το εβδομαδιαίο σχόλιο του Μάνου Χατζηδάκη για την αγορά του Χ.Α.
Σε ντέρμπι εξελίχθηκε το πρόσημο του Ιανουαρίου καθώς μέχρι και τις δημοπρασίες της Παρασκευής ο Γενικός  Δείκτης διαπραγματεύονταν οριακά γύρω από την αρχική τιμή της χρονιάς. Ο Ιανουάριος είχε δύο όψεις: Ένα δυνατό ξεκίνημα με ένταση και ισχυρές αποδόσεις έως τις 1305 μονάδες και μια απότομη και συνεχή διόρθωση έως τις 1.115 μονάδες. Η έλλειψη νέων, το γύρισμα στο εξωτερικό και η υποτίμηση της Τουρκικής λίρας αποτέλεσαν τις κυριότερες αφορμές για την πίεση που εκδηλώθηκε στις μετοχές και την ανακοπή της μείωσης των ελληνικών spreads. Τελικώς το κλείσιμο του μήνα βγήκε θετικό (+1,22%) και αν αυτό λέει κάτι ο Ιανουάριος συμβαδίζει 7 στις 10 φορές με το πρόσημο της χρονιάς.

Ο Φεβρουάριος έχει περισσότερες ειδήσεις τις οποίες κληρονόμησε από τον άνυδρο και αναβλητικό Ιανουάριο. Διαπραγμάτευση με την Τρόικα, Blackrock, Νομοθεσία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, διαπραγμάτευση ΔΕΗ – Αλουμινίου Ελλάδος, Αύξηση κεφαλαίου Eurobank αλλά και τα πρώτα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου συνθέτουν  ένα πλούσιο μενού χρηματιστηριακού ενδιαφέροντος. Από την άλλη πλευρά η επικαιρότητα τροφοδοτείται συνεχώς από σενάρια και φημολογίες που αφορούν εκλογικές συνεργασίες ή την επόμενη ημέρα των ευρωεκλογών αυξάνοντας δυσανάλογα την επίδραση τους στις διακυμάνσεις της αγοράς βάζοντας από σχετικά πολύ νωρίς στο τραπέζι την αύξηση του πολιτικού ρίσκου.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε για τρίτη συνεχόμενη φορά αρνητική συμπληρώνοντας απώλειες 14,6% από τα πρόσφατα υψηλά πριν αντιδράσει ανοδικά. Η αντίδραση ανακόπηκε λίγο πριν το κάτω όριο του καθοδικού κενού στις 1183 μονάδες, επίπεδο το οποίο αποτελεί και την κυριότερη άμεση βραχυπρόθεσμη αντίσταση. Η σημαντικότερη διαγραμματική εξέλιξη ωστόσο την εβδομάδα που πέρασε ήταν η προσωρινή διάσπαση της μεσοχρόνιας γραμμής τάσης που έρχεται από τον Ιούλιο του 2013 στην οποία πλέον ο Γενικός Δείκτης εφάπτεται «επικίνδυνα»  φλερτάροντας με επιτάχυνση της καθοδικής κίνησης.

Σε διασπάσεις αυτού του τύπου στο παρελθόν η τάση έπαιρνε δύναμη προς την κατεύθυνση της διάσπασης και ως εκ τούτου απαιτείται αυξημένη εγρήγορση σε ενδεχόμενη προσέγγιση του Γενικού Δείκτη στις 1145 μονάδες. Από την άλλη πλευρά το κλείσιμο του καθοδικού κενού στις 1183 μονάδες θα επαναφέρει  σε ισχύ το ανοδικό σενάριο. Συμπερασματικά θα αναμέναμε με εβδομάδα αποτοξίνωσης από τις έντονες διακυμάνσεις των δύο τελευταίων εβδομάδων καθώς η αγορά δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί χωρίς όμως ο κοντινός ορίζοντας νέων να δημιουργεί καταλύτες κίνησης προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση.


Την ερχόμενη εβδομάδα τέλος το ελληνικό δημόσιο έχει προγραμματισμένη δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων αρχικού ύψους 625 εκ. ευρώ.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης