Τελευταία Νέα
Επί του Πιεστηρίου

ΤΙ ΕΚΤΙΜΟΥΝ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΝ ΕΓΚΥΡΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ - ΑΝΑΛΥΤΕΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ....

tags :
ΤΙ  ΕΚΤΙΜΟΥΝ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΝ  ΕΓΚΥΡΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ - ΑΝΑΛΥΤΕΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ....
 Η ιδιαίτερα επιτυχημένη δημοπρασία των Εντόκων Γραμματίων 13 Εβδομάδων στις 11/2 (3,60% μεσοσταθμικό επιτόκιο έναντι 3,75% στη δημοπρασία του Ιανουαρίου) αλλά και η δημοπρασία των 10ετών ομολόγων στην Πορτογαλία την ίδια μέρα...

... Οδήγησαν στις 12/2 το spread των Ελληνικών Κρατικών χρεογράφων, σε σχέση με τα Γερμανικά, σε νέο χαμηλό από τον Ιούνιο του 2010 (551,9 μονάδες βάσης), επισημαίνει ο Στρατής Πολυχρονέας.

Κάτι αντίστοιχο δεν μπόρεσε να πραγματοποιηθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών, γιατί αφενός το νέο περί παράτασης της αποπληρωμής του χρέους της Ελλάδας με παράλληλη μείωση των τοκοχρεολυσίων άρχισε να "ξεθωριάζει".


Και αφετέρου γιατί οι ξένοι κυρίως επενδυτές, όπως άλλωστε πιστοποιείται και από την σχετικά χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα περιμένουν τις εξελίξεις με το Ελληνικό χρέος, αλλά και την ανακοίνωση των εταιρικών αποτελεσμάτων.

Στο διάστημα που υπολείπεται έως τα τέλη Φεβρουαρίου αναμένονται και τα αποτελέσματα των "stress tests" των συστημικών Ελληνικών Τραπεζών, τα οποία αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση προτού κατατεθεί στη Βουλή το Ν/Σ για την ιδιωτικοποίησή τους βάσει και των δηλώσεων του Διοικητή της ΤτΕ.

Όσον αφορά τα εγχώρια μακροοικονομικά στοιχεία, η αναρρίχηση της ανεργίας στο 28% το Νοέμβριο σε συνδυασμό με τον αποπληθωρισμό (-1,5%), συνεχίζουν να αντικατοπτρίζουν την πραγματική εικόνα της Ελληνικής οικονομίας...

Με την επιβράδυνση ωστόσο της υποχώρησης του ΑΕΠ (το δ΄3μηνο υποχώρησε τελικά κατά -2,6%, με τη συνολική υποχώρηση του ΑΕΠ για το 2013 να προσδιορίζεται στο -3,7% δηλαδή χαμηλότερα από το -4% που αναγράφεται στον Προϋπολογισμό του 2014) να ενισχύει τις προσδοκίες για θετικό ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας το 2014.

Πέρα των όποιων προσδοκιών όμως και σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Solidus Sec., βασικό ζητούμενο είναι η προσέλκυση νέων ισχυρών κεφαλαίων από το εξωτερικό, προκειμένου να επιτευχθεί όχι τόσο μια μικρή αύξηση του ΑΕΠ, μετά από έξι χρόνια ύφεσης, όσο η πραγματική ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης