Τελευταία Νέα
Επί του Πιεστηρίου

ΟΙ ειδικοί της αγοράς σχολιάζουν και εκτιμούν... ''Ποτάμι" θετικών ειδήσεων οδηγεί την Αγορά σε νέα υψηλά

tags :
ΟΙ ειδικοί της αγοράς σχολιάζουν και εκτιμούν... ''Ποτάμι

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς: "Ποτάμι" θετικών ειδήσεων οδηγεί την Αγορά σε νέα υψηλά, με πρωταγωνιστές τα "stress tests" των Τραπεζών και τις εκτιμήσεις για την αξία των απολήψιμων αποθεμάτων υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, επισημαίνει ο Στρατής Πολυχρονέας.

Όσον αφορά το πρώτο, δημοσιεύματα θέλουν τα "stress tests" των Ελληνικών συστημικών Τραπεζών να πραγματοποιούνται με βασικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας το 8% και όχι το 9%.

ΟΠΩΣ δηλαδή και των υπόλοιπων Ευρωπαϊκών Τραπεζών, με τις κεφαλαιακές ανάγκες των Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων να προσδιορίζονται πλησίον των 5,5 δισ. ευρώ.


Στοιχεία όμως, τα οποία μένει να επαληθευτούν την προσεχή εβδομάδα και να συμφωνηθούν μεταξύ τρόικας και Κυβέρνησης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι συνεχείς καθυστερήσεις δεν επιτρέπουν την ιδιωτικοποίηση των Ελληνικών Τραπεζών (εκκρεμεί η κατάθεση του σχετικού Ν/Σ) και την ταχύτερη ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας.


Όσον αφορά το δεύτερο, οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού για τις ισχυρές ενδείξεις ύπαρξης φυσικού αερίου και πετρελαίου στο Ιόνιο, που μπορούν να αποδώσουν συνολικά έσοδα 150 δισ. σε περίοδο 30 ετών...

Αποτελεί αναμφισβήτητα μια ιδιαίτερη θετική είδηση, η οποία αν επιβεβαιωθεί μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε αναβάθμιση της Ελληνικής οικονομίας.


Η σημαντική υποχώρηση του spread του 10ετούς Ελληνικού ομολόγου έως και τις 505,24 μονάδες (12:01 στις 28/2), για πρώτη φορά από το Μάιο του 2010 (το χαμηλό του spread εκείνο το μήνα ήταν οι 428,9 μονάδες)...

Εφόσον συνεχισθεί μπορεί να ανοίξει το δρόμο ακόμα και για δανεισμό της Ελλάδας από τις Αγορές.


Η τελευταία φορά που η Ελλάδα δανείσθηκε από τις Αγορές ήταν τον Απρίλιο του 2010 (7ετές, ύψους 3,65 δισ., με τοκομερίδιο 5,9%), ενώ το Μάρτιο του 2010 είχε προχωρήσει σε έκδοση 10ετούς, ύψους 5 δισ. με τοκομερίδιο 6,25%. 

Στις 28/2/14 η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε στο 6,54% ενδοσυνεδριακά. Κατά συνέπεια η έξοδος της Ελλάδας στις Αγορές μπορεί να είναι πολύ πιο κοντά από το β΄ 6μηνο του 2014.


Άλλωστε η διάθεση ανάληψης ρίσκου έχει αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες, κρίνοντας όχι μόνο από την άνοδο των τιμών των Κρατικών χρεογράφων σε Ελλάδα και στο λεγόμενο Ευρωπαϊκό Νότο..

Αλλά και στα εταιρικά χρεόγραφα υψηλής απόδοσης και βεβαίως μεταξύ αυτών και των Ελληνικών όπως αναφέρει ο αναλυτής της Solidus Sec.


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης