Τελευταία Νέα
Επί του Πιεστηρίου

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Νέες προκλήσεις αλλά μεγαλύτερη ορατότητα (Εβδομαδιαίο Σχόλιο)

tags :
ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Νέες προκλήσεις αλλά μεγαλύτερη ορατότητα (Εβδομαδιαίο Σχόλιο)
Μια εκκρεμότητα λιγότερη σημαίνει περισσότερη ορατότητα για την αγορά. Οι επενδυτές αντέδρασαν αυτή την φορά διαφορετικά στο άκουσμα των κεφαλαιακών αναγκών της Blackrock σε σχέση με το πρώτο διαγνωστικό τεστ που είχε διεξαχθεί το 2011.

Η ανακοίνωση των κεφαλαιακών αναγκών αντί να λειτουργήσει ως φόβητρο λόγω της αύξησης των μετοχών σε κυκλοφορία πέρασε ως μια φυσιολογική εξέλιξη που ανακούφισε σε κάποιο βαθμό τους εμπλεκόμενους αφού οι τράπεζες έδειξαν σε ικανοποιητικό βαθμό προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν το εγχείρημα νέων αυξήσεων κεφαλαίων.

Στην περίπτωση της Τρ. Πειραιώς μάλιστα τα αντανακλαστικά ανακοίνωσης των κεφαλαιακών αναγκών προσφέρονται για σεμινάριο διαχείρισης περιπτώσεων αφού η Τράπεζα όχι μόνο ανακοίνωσε αμέσως τις απαιτούμενες ενέργειες αλλά δημοσίευσε και τα αποτελέσματα του έτους συμπιέζοντας το χρονικό διάστημα μέχρι την έναρξη υλοποίησης των αυξήσεων κεφαλαίου.

Κατά τις προσεχείς ημέρες και ως τις 15 Απριλίου οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τον προγραμματισμό των ενεργειών τους δημιουργώντας ένα νέο «θέμα» για το ελληνικό χρηματιστήριο, το εγχείρημα της νέας ανακεφαλαιοποίησης, η οποία βγάζει την αγορά από την μίζερη εσωστρέφεια του πολιτικού ρίσκου και των εκλογών του επόμενου Μαίου.

Πέρα από την Blackrock η αγορά έδειξε μια αναπάντεχη ωριμότητα στρέφοντας το ενδιαφέρον σε μη τραπεζικούς τίτλους οι οποίοι ήταν αυτοί που «κουβάλησαν» το Γενικό Δείκτη σε νέα υψηλά έτους. 

H κίνηση τροφοδοτήθηκε από τα καλά νέα των αποτελεσμάτων του ΟΤΕ, την προώθηση του νομοσχεδίου πώλησης της μικρής ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ και την προώθηση της διαδικασίας έναρξης του διαδικτυακού στοιχήματος από τον ΟΠΑΠ.

Σε επίπεδο αποτελεσμάτων την Παρασκευή συμπληρώθηκε το 11% του συνόλου των ανακοινώσεων και οι πρώτες εντυπώσεις δείχνουν υποχώρηση του τζίρου κατά 6% και λειτουργικών κερδών κατά 17% κυρίως λόγω της μεγάλης κάμψης στα αποτελέσματα των Ελληνικών πετρελαίων και των εκτάκτων της εθελουσίας του ΟΤΕ (260 εκ. ευρώ).

Η τελική γραμμή χρήζει λεπτομερέστερης ανάλυσης αφού τα πολλά έκτακτα αποτελέσματα από των τραπεζικό κλάδο διαστρεβλώνουν την εικόνα. Ποιοτικά ωστόσο παρατηρούνται αρκετές βελτιώσεις σε επίπεδο λειτουργικών περιθωρίων, πλειοψηφικής παρουσίας κερδοφόρων εταιριών (67:33) και αρκετών αντιστροφών από κέρδη σε ζημιές.

Αν και είναι νωρίς για γενικευμένα συμπεράσματα η αίσθηση του δ’ τριμήνου είναι θετικότερη από το προηγούμενο τρίμηνο καθώς οι εξοικονομήσεις κόστους έχουν αρχίσει να αποδίδουν ενώ για πρώτη φορά φέτος υπάρχουν θετικές εκπλήξεις σε σχέση με τις εκτιμήσεις της αγοράς (Aegean, OTE).

Η βελτίωση των αποτελεσμάτων των εταιρειών θα αποτελέσει τον επόμενο καταλύτη ανόδου της αγοράς αφού σταδιακά εδραιώνεται η αλλαγή των χαμηλότερων συντελεστών προεξόφλησης κερδών (και παγίων) από την υποχώρηση του ρίσκου της χώρας όπως αποτυπώνεται στα διαπραγμάτευση των 10ετών ομολόγων.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης έφθασε ως τις 1.345 μονάδες, πολύ κοντά στο θεωρητικό όριο της αντίστασης που έρχεται από το 2011.

Η αγορά ωστόσο θα χρειαστεί σημαντικές δυνάμεις για την υπέρβαση αυτής της ζώνης καθώς ήδη έχουν συσσωρευτεί αρκετά κέρδη ενώ η συνδρομή των τραπεζών στην παρούσα φάση θα είναι περιορισμένη.

Πιθανότερο σενάριο για την ερχόμενη εβδομάδα είναι η… παραμονή του Γενικού Δείκτη στο εύρος 1.350 – 1.280 μονάδων καθώς οι επενδυτές να αναμένουν καινούργιο περιεχόμενο νέων από αποτελέσματα, αυξήσεις τραπεζών ή κάποια είδηση σε μάκρο επίπεδο που να δικαιολογεί κάποια γενική αλλαγή στάσης.

Από πλευράς δεικτών όλοι οι κινητοί μέσοι δείχνουν άνοδο, οι ταλαντωτές έχουν ακόμα περιθώριο μέχρι να εισέλθουν σε υπεραγορασμένες ζώνες ενώ και ο MACD έχει αποκτήσει απόσταση ασφαλείας από το κομβικό επίπεδο αλλαγής τάσης.

Πέφτουν κάπως οι ρυθμοί δημοσίευσης των αποτελεσμάτων με μοναδικές προγραμματισμένες ανακοινώσεις αυτές των Αστήρ και της ΕΧΑΕ το απόγευμα της Δευτέρας.

Την ίδια ημέρα θα διεξαχθεί το Eurogroup χωρίς να είναι ξεκάθαρο ακόμα αν η Ελλάδα θα πάρει την έγκριση της δόσης.  

Την Τρίτη το δημόσιο θα προσπαθήσει να αντλήσει ρευστότητα από την αγορά με έντοκα τρίμηνα γραμμάτια επιδιώκοντας να σπάσει καθοδικά ένα ακόμα ρεκόρ επιτοκίου (προηγούμενη δημοπρασία 3,6%). 

Μέσα στην εβδομάδα τελειώνει η αύξηση κεφαλαίου των Μινωικών γραμμών (14/3) και η δημόσια προσφορά μετοχών της Lycos (14/3) ενώ την Δευτέρα ξεκινάει η αύξηση της Καθημερινής (8ν/1π + €0,33).

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης