Τελευταία Νέα
Επί του Πιεστηρίου

ΟΤΑΝ ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ....

tags :
ΟΤΑΝ ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ....

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

H Αγορά την εβδομάδα που πέρασε κατάφερε να κάνει και νέα υψηλά κλεισίματα σε δείκτες και αρκετές μετοχές, επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Πλέον το "stop" μας ανεβαίνει στο 413, για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης σε ημερήσιο γράφημα, ενώ η τάση είναι κυρίαρχη και καθημερινά έχουμε κάποιους νέους τίτλους που κάνουν νέα υψηλά.

Η ανοδική τάση είναι θεαματική με επόμενο στόχο την περιοχή του 450 και 1385 αντίστοιχα, σε FTSE25 και Γενικό Δείκτη ενώ οι τίτλοι έχουν αρκετές διαφοροποιήσεις τεχνικά.

Από την άλλη, είδαμε τι κεφάλαια χρειάζεται ο Τραπεζικός κλάδος ενώ το καινούργιο δεδομένο είναι πως οι δύο μεγάλες συστημικές Τράπεζες Alpha Bank και Πειραιώς αποφάσισαν να κάνουν νέα ΑΜΚ, κάτι που θα τις κάνει "περισσότερο ιδιωτικές" από την μία, ενώ από την άλλη θα επιστρέψουν πίσω τα χρήματα στο Κράτος από την βοήθεια του 2009 και προ της κρίσης χρέους, διαγράφοντας τις προνομιούχες μετοχές, με την διαφορά ότι πιθανότατα το Κράτος δεν ξέρουμε αν θα πληρωθεί το υποτιθέμενο ετήσιο επιτόκιο του 10%.

Αυτό, στο συγκεκριμένο χρονικό σημείο έχει την σημασία του, από την στιγμή που υπάρχουν "ζεστοί" ξένοι επενδυτές στον κλάδο, μιας και το ποσό αυτό είναι ικανό να κλείσει ουσιαστικά και το δημοσιονομικό κενό του ίδιου του Κράτους, καθώς το ποσό από τις ΑΜΚ θα πάει κατευθείαν στο ταμείο του.

Αυτό από μόνο του, ως νέο, είναι πολύ σημαντικό, τόσο για τις διαπραγματεύσεις όσο και για την εικόνα της οικονομίας, ενώ αν το Φθινόπωρο προχωρήσουμε και σε μία σοβαρή ελάφρυνση χρέους τότε τα πράγματα θα γίνουν σημαντικά καλύτερα. Αυτά βλέπουν οι ξένοι και αγοράζουν "δίχως αύριο" Ελληνικές μετοχές και Ελληνικά ομόλογα.

Η διαφορά είναι πως αυτοί βλέπουν λίγο πιο μπροστά, σε σχέση με τους Έλληνες επενδυτές και σε σχέση με την πραγματική οικονομία στην παρούσα φάση.

Σε λίγα χρόνια πραγματικά θα αναρωτιόμαστε τι κάναμε την εποχή της κρίσης και πως είναι δυνατόν να κοιτάμε τόσο βραχυπρόθεσμα στον χρόνο όταν θα μπορούσαμε να βγάλουμε τεράστιες αποδόσεις από την ίδια την Αγορά.

Όλο το παιχνίδι παίζεται από Αμερικάνικα κεφάλαια τα οποία ξέρουν και ακολουθούν το Αμερικάνικο δοκιμασμένο μοντέλο, που μέχρι τώρα τουλάχιστον φάνηκε να αποδίδει.

Σε μία "bull" Αγορά δεν χρειάζεται βιασύνη, τουλάχιστον στις πωλήσεις, ενώ ένα σχέδιο στην διαχείριση μίας θέσης είναι καλύτερη στρατηγική μέχρις ότου ένα διάγραμμα γυρίσει πτωτικό.

  • Συνεχίζουμε να είμαστε μεσοπρόθεσμα αισιόδοξοι στην Αγορά με τον μεγάλο μας στόχο στην περιοχή του 1385-1500.
Όλα τα παραπάνω που περιγράψαμε είναι οι λόγοι για τους οποίους πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι, ανεξάρτητα από τις όποιες αναταράξεις και με όποιες αφορμές. 

Τα ξένα κεφάλαια συνεχίζουν και εισρέουν στο σύστημα, με αποτέλεσμα η Αγορά να έχει αποκτήσει σημαντική τάση, ενώ ακόμα δεν έχει μπει σε υπέρ αγορασμένη, τεχνικά, περιοχή.

Μέχρι και τις 23 Απρίλη δεν βλέπουμε κάτι να χαλάει την Αγορά, ενώ το πόσο γρήγορα κινείται μας βάζει σε σκέψεις μιας και ο στόχος έτους μπορεί να πιαστεί πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο.

"Το 'sentiment' ανάμεσα σε πραγματική οικονομία και Χρηματιστήριο δεν πρέπει να μας παρασέρνει στις κινήσεις μας, μιας και είναι δεδομένο πως θα έρθει η περίοδος εκείνη που αρκετοί επενδυτές θα πειστούν για την Αγορά κάτι που εκεί χρειάζεται προσοχή. 

Ακόμα φαίνεται πως αυτό δεν έχει συμβεί" τονίζει ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης