Τελευταία Νέα
Επί του Πιεστηρίου

ΟΤΑΝ ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ.... Σήμερα ο κ. Δημ.Τζάνας

tags :
ΟΤΑΝ ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ.... Σήμερα ο κ. Δημ.Τζάνας
Η ολική επαναφορά των Τραπεζών στο επενδυτικό προσκήνιο δίνει πλέον τη θέση της στο τρόπο υλοποίησης των γιγαντιαίων ΑΜΚ για τις συστημικές Τράπεζες, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Στην παρούσα φάση μόνο αβεβαιότητα μπορεί να καταγραφεί για την τιμολόγησή τους (χαμηλότερα ή ψηλότερα σε σχέση με τις προηγούμενες;).

Ακόμη, αν και προαναγγγέλθηκε το εγγυημένο των ΑΜΚ, ουδείς μπορεί να πιστοποιήσει από τώρα ότι το μέγεθος των απαιτουμένων κεφαλαίων θα συνιστούν "newflows" (!)

Άρα είναι εύλογο να πιθανολογήσει κανείς ότι θα απαιτηθεί μια περίοδος συσσώρευσης για να συγκεντρωθεί το σύνολο των κεφαλαίων και μέσω ρευστοποιήσεων από την εγχώρια Αγορά.

Ωστόσο, τα "ισχυρά χέρια" που σε μεγάλο βαθμό ευθύνονται για την κίνηση της Αγοράς στα παρόντα επίπεδα τιμών, δίνουν το παρόν και στην πτωτική φάση της, αποτρέποντας έτσι την πλαγιοκαθοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη, μέσω της μόχλευσης της γνωστής "παλέτας" μετοχών του MSCI.

Οι προσδοκίες από τις αυριανές ανακοινώσεις του S&P για τη πιστοληπτική ικανότητα της Ελληνικής οικονομίας έχουν μάλλον προεξοφληθεί στις τρέχουσες αποτιμήσεις.

Σοβαρό "hangover" για το Ελληνικό Χρηματιστήριο (αλλά και όλες τις Αγορές) συνιστά η γεωπολιτική αστάθεια, καθώς η Ουκρανική κρίση δεν συνιστά παρά μία από τις πολλές εστίες εν δυνάμει αναταραχής.

"Ωστόσο, η ισχυρότατη οικονομική αλληλεξάρτηση (ακόμη και μεταξύ ανεπτυγμένων – αναπτυσσόμενων οικονομιών), προϊόν βεβαίως της παγκοσμιοποίησης, είναι ο κύριος λόγος που συνηγορεί στην εκτίμηση ότι η διαχείριση της γεωπολιτικής αστάθειας αυτή τη φορά θα είναι τέτοια που θα οδηγήσει στην αποφυγή των οξύνσεων και άρα καταστάσεων που οδήγησαν προ 100ετίας στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο το 1914.

Αυτή την άποψη φαίνεται να υιοθετεί και ο συγγραφέας του έργου 'The Sleepwalkers' που παρουσίασε την Τρίτη στη Γεννάδιο Βιβλιοθήκη ο καθ. Κρίστοφερ Κλαρκ, εκφράζοντας ωστόσο την ανησυχία του για την άνοδο του εθνικισμού και των ξένων επεμβάσεων στην Ευρωπαϊκή, τουλάχιστον, Ήπειρο που αποτελεί το αντικείμενο του βιβλίου του" αναφέρει ο σύμβουλος επενδύσεων της TecGroup.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης