Τελευταία Νέα
Επί του Πιεστηρίου

Τροφή για σκέψεις... (Από τον κόσμο των αγορών)

tags :
Τροφή για σκέψεις... (Από τον κόσμο των αγορών)
ΓΙΑ ΣΚΕΨΗ: Πληθαίνουν, ολοένα και περισσότερο, το τελευταίο διάστημα οι προειδοποιήσεις μεγάλων επενδυτικών οίκων και διεθνούς φήμης αναλυτών για επικείμενη διόρθωση των χρηματιστηρίων διεθνώς, μετά το πρωτοφανές ράλι που έχει σημειωθεί το τελευταίο διάστημα.

"Η (επερχόμενη) κατάρρευση των διεθνών χρηματιστηρίων το 2014 θα είναι πολύ χειρότερη από εκείνη που είχε καταγραφεί το 1987", προειδοποιεί ο γνωστός αναλυτής Marc Faber.

Όπως υποστηρίζει, οι αγορές ετοιμάζονται να εισέλθουν σε τροχιά ισχυρής πτωτικής πορείας, η οποία θα είναι πιο επώδυνη από την ξαφνική κατάρρευση των αγορών του 1987.

"Θεωρώ πως είναι πολύ πιθανό, σε ορίζοντα 12 μηνών, να ζήσουμε όσα ζήσαμε το 1987", εξηγεί ο ίδιος, για να προσθέσει πως "μάλιστα υποπτεύομαι πως η κατάσταση θα είναι ακόμη χειρότερη". 

Ο Faber κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για συγκεκριμένους κλάδους μετοχών, τις οποίες χαρακτηρίζει εξαιρετικά ευάλωτες. "Δεν εμφανίζουν κέρδη, ούτε ελκυστικές αποτιμήσεις", σχολιάζει. 

"Πολλοί είναι εκείνοι που δεν έχουν ιδέα για όσα συμβαίνουν στις αγορές. Η εμπιστοσύνη των επενδυτών ολοένα και μειώνεται", συμπληρώνει.


Ο Faber προειδοποιεί πως δεν αποκλείεται ο S&P 500, ο δείκτης βαρόμετρο της Wall Street, να υποχωρήσει έως και 20%, ακόμη και 30%. 

Στο μεταξύ, την άμεση απομάκρυνσή του... για την ώρα από τις μετοχές γνωστοποιεί ο διεθνούς φήμης διαχειριστής κεφαλαίων Dennis Gartman, γνωστός για τις αισιόδοξες διαθέσεις του για τις αγορές.




ΓΙΑ ΣΚΕΨΗ(Ι): Η πρόσφατη αδυναμία των μετοχών τρόμαξε τον Gartman, αναγκάζοντάς τον προσωρινά να σταματήσει να επενδύει σε αυτές!

"Τρόμαξα! Έτσι αποφάσισα να μειώσω την έκθεσή μου στις μετοχές σχεδόν σε μηδενικά επίπεδα... από το 100% που κατείχα!", δήλωσε ο ίδιος, μιλώντας στο CNBC.

Πλέον ο Gartman δηλώνει πως στρέφεται στον χρυσό, ώστε να προστατευθεί από την πολυαναμενόμενη και αναγκαία διόρθωση των μετοχών!

"Δεν πρόκειται να αγοράσω μετοχές, αν αυτές δεν καταστούν εκ νέου φθηνές", έσπευσε να διαμηνύσει ο ίδιος.





ΓΙΑ ΣΚΕΨΗ(ΙΙ): Την ίδια ώρα, πτώση 10% στον δείκτη - βαρόμετρο της Wall Street S&P 500, σε ορίζοντα 12 μηνών, προβλέπει και η Goldman Sachs.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον David Kostin, στρατηγικό αναλυτή της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο, ανέρχονται στο 67% σε ορίζοντα 12 μηνών.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το Bloomberg, η μεγαλύτερη πτώση από τα υψηλά του 2014 διαμορφώνεται στο 6% και απέχει 22 μήνες από τότε που ο S&P 500 «διόρθωσε» κατά 10%.

Ωστόσο, ο αναλυτής κομίζει και καλά νέα για τις αγορές, καθώς εκτιμά ότι η Wall Street θα κλείσει το 2014 με κέρδη, έστω και περιορισμένα.

Ο Kostin εμμένει στην πρόβλεψή του για τον S&P 500 στις 1.900 μονάδες., που μεταφράζονται σε άνοδο 2,8% σε ετήσια βάση..

Το 2015 θα είναι καλύτερο σύμφωνα με τον αναλυτή της Goldman, καθώς εκτιμά ότι ο S&P 500 θα διαορφωθεί στις 2.100 μονάδες, με άνοδο 11% έναντι της πρόβλεψης για το 2014. Το 2016 ο δείκτης θα φτάσει τις 2.200 μονάδες.


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης