Τελευταία Νέα
Επί του Πιεστηρίου

Το... Αλφαβητάρι της συνεδρίασης - τι συνέβη σήμερα στο ταμπλό του ΧΑΑ

tags :
Το... Αλφαβητάρι της συνεδρίασης - τι συνέβη σήμερα στο ταμπλό του ΧΑΑ
Σε επίπεδο εβδομάδας ο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες 8,83%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 9,30%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχασε 17,91%.

Έτος: -15,30% 

Min (Εβδ.): 522,21 

Max (Εβδ.): 620,28 

Min 2016: 420,82 (11 Φεβ.)

Max 2016: 656,15 (31 Μαι.) 

_______________________________________

Mε χαμηλό τις 522,2 μονάδες και το -15,5% ο ΓΔ ολοκλήρωσε με πτώση 13,42% στις 534,78 μονάδες. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ πρέπει να έχασε σήμερα τουλάχιστον 6 με 6,5 δισ. ευρώ. Κλειδωμένες στο -30% οι 4 Συστημικές, έρμαια των άγριων κερδοσκοπικών διαθέσεων και της μόχλευσης που χρησιμοποιείται σε αυτές από τους ξένους και τους traders...

ΠΤΩΣΗ 30% για τον ΔΤΡ στις 726,37 μονάδες με την αξία των συναλλαγών του στα 119,6 εκατ. ευρώ και με ουρές πωλήσεων. (12,5 εκατ. τμχ η ΠΕΙΡ, 3 εκατ. τμχ η ΑΛΦΑ, 24,1 εκατ. τμχ η ΕΤΕ και 2,4 εκατ. τμχ η ΕΥΡΩΒ. 

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε σε 161,7 εκατ. ευρώ με τα 157 εκατ. να απευθύνονται στις 25 μτχ του FTSE ( oi 4 συστημικές 119,6 εκατ. και οι υπόλοιπες 21 τα υπόλοιπα 37,4 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 16,8 απορρόφησαν οι ΟΠΑΠ και ΟΤΕ 

FTSE25: Μεγάλες απώλειες και για τις Ελλάκτωρ -18,8% στα 1,2100 ευρώ, ΔΕΗ -16,8% στα 2,4600 ΒΙΟΧΑΛΚΟ -16,3% στα 1,1300 ευρώ, ΕΧΑΕ -14,65 στα 4,0400 ευρώ, ΦΦΓΚΡΠ -13,84% στα 16,000 ευρώ , ΜΥΤΙΛ -11,5%, ΑΡΑΙΓ 10,76%, ΟΛΠ 12,05%, ΕΛΠΕ -10%, ΟΠΑΠ -9,7%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -9,64%, ΤΕΝΕΡΓ -8,64% κλπ. 

ΑΝΤΕΞΕ η ΓΡΙΒ στο -0,715 απώλειες 4,48% για την ΕΕΕ, η ΜΟΗ -5,31%, ΕΥΔΑAΠ -5,54%...

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκαν 11 μτχ και πτωτικά 105. Στο +11,93% η ΤΡΑΣΤΟΡ με 3 ευρώ τζίρο, στο +2% ο ΚΑΡΕΛΙΑΣ με 60 ευρώ, ΑΛΜΥ +10,57% με 275 ευρώ, ΕΛΓΕΚΑ +6% με 318 ευρώ, ΔΡΟΜΕΑΣ 4,88% με 110 ευρώ, ΕΛΙΝΟΙΛ +4,4% με 408 ευρώ, ΕΛΤΟΝ +3,21% με 55 ευρώ, ΚΑΝΑΚΗ 1,37% και 239 ευρώ, ΑΒΕ +1,12% με 1521 ευρώ και ΠΑΠ +0,74% με 382 ευρώ.

__________________________

Μάνος Χατζηδάκης: Και τώρα… «Μπλέξιτ»!


Η απόφαση των Βρετανών ψηφοφόρων σχετικά με την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε. άλλαξε την επενδυτική ψυχολογία, επανέφερε την μεταβλητότητα και τις ακραίες διακυμάνσεις στις Αγορές.

Παρά τις εκτιμήσεις των τελευταίων δημοσκοπήσεων και των προγνωστικών από τα γραφεία στοιχημάτων οι οπαδοί της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση σημείωσαν μια καθαρή νίκη.

Πρόκειται για μια απόφαση που οδηγεί σε αχαρτογράφητες περιοχές καθώς η Μ. Βρετανία αποτελεί την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και πέμπτη σε μέγεθος στον κόσμο με ΑΕΠ 3 τρις δολάρια μεγέθη που κάθε άλλο παρά αμελητέα μπορούν να θεωρηθούν.

Η υπόθεση της εξόδου περιπλέκεται καθώς το δημοψήφισμα αφενός δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα αφετέρου οι περιφέρειες όπου επικράτησε η «παραμονή» (Σκωτία, Ιρλανδία)  φαίνεται ότι θα κινηθούν σε διαφορετικό μήκος κύματος ζητώντας την λαϊκή ετυμηγορία για την σχέση που θα έχουν με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Την ίδια στιγμή ο ευρωσκεπτικισμός εκδηλώνεται πιο ανοιχτά σε χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου βάζοντας το θέμα της αναθεώρησης της συμμετοχής στην Ε.Ε στις κομματικές ατζέντες. Στον αντίποδα η αντίδραση των κεντρικών τραπεζών θα πρέπει να αναμένεται να εκδηλωθεί εξαντλώντας τα περιθώρια δυνατοτήτων που διαθέτουν διοχετεύοντας περισσότερη ρευστότητα στο σύστημα.

Κοινώς η εικόνα έχει γίνει εξαιρετικά σύνθετη, τα δεδομένα μπορούν να μεταβληθούν από μέρα σε μέρα και το ενδιαφέρον πλέον εστιάζεται στην επόμενη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής όπου θα τεθούν τα χρονοδιαγράμματα και τα βήματα των διαπραγματεύσεων αποχώρησης. Αν βέβαια ενδιάμεσα δεν αλλάξει κάτι.

Σε αυτή την συγκυρία είναι δύσκολο να βγει κάποιο κατηγορηματικό συμπέρασμα για το που θα κάνει πυθμένα η Αγορά. Η συσχέτιση με τις ξένες αγορές θα παραμείνει ισχυρή και οι εγχώριες αποτιμήσεις θα αντιμετωπίσουν την πίεση από τις δελεαστικότερες αποτιμήσεις των αντίστοιχων κλάδων/μετοχών στο εξωτερικό.

Ωστόσο η περιοχή κάτω από τις 500 μονάδες θα μπορούσε να θεωρηθεί ως η «ζώνη φθήνιας» για τις κυριότερες ελληνικές μετοχές, ένα πεδίο τιμών που έχει δοκιμαστεί με επιτυχία στο παρελθόν και μεσοπρόθεσμα είχε πληρώσει σημαντικές αποδόσεις στους έχοντες υπομονή.

_______________________

Σε τεχνικό επίπεδο η προσπάθεια ανοδικής επιστροφής είχε «άδοξο» τέλος μετά το συντριπτική πτώση της Παρασκευής.

Στην πραγματικότητα ο μηχανισμός ελέγχου μεταβλητότητας «καλώπισε» το πτωτικό κενό με το οποίο ξεκίνησε η ημέρα (-15,5%) ενώ η απόσταση σε μονάδες από το κλείσιμο των τιμών της Παρασκευής έως το χαμηλό της ημέρας ήταν σχεδόν η μισή από το αντίστοιχο νούμερο του περυσινού Αυγούστου:

Το εύρος διακύμανσης της Αγοράς τον περυσινό Αύγουστο έγινε μέσα σε 185 μονάδες ενώ αυτή την φορά το εύρος ήταν 95 μονάδες.

Όλοι οι τεχνικοί δείκτες πλέον έχουν γυρίσει σε πτωτική τροχιά, οι κινητοί μέσοι έχουν διασπαστεί πτωτικά και οι ταλαντωτές έχουν σε ημερήσια διαγράμματα προσεγγίσει τις υποτιμημένες ζώνες τιμών.

Οι πιθανότητες συνέχισης της πτώσης παραμένουν με τους πωλητές οι οποίοι πλέον ξανακοιτούν με καλές προϋποθέσεις την ζώνη των φετινών χαμηλών του Γενικού Δείκτη.

Η όποια ανοδική αντίδραση θα κριθεί για την αξιοπιστία της σε επίπεδο τζίρου δεδομένου των πολύ ισχυρών συναλλαγών που σημειώθηκαν στην συνεδρίαση της Παρασκευής συνθέτοντας ένα πολύ ισχυρό πεδίο αντίστασης μεταξύ 550 και 600 μονάδων.

Συμπερασματικά η πτωτική κίνηση βρίσκεται ακόμα στο ξεκίνημα της, οι έντονες διακυμάνσεις παραμένουν εντός προγράμματος και η ανάκαμψη των τιμών συνδέεται αποκλειστικά με την τάση των κυριότερων ξένων χρηματιστηρίων.

Μ.ΧΑΤΖ.- ΒΕΤΑ ΑΧΕΠΕΥ
__________

ΣΧΟΛΙΑ: Δύο λέξεις συνθέτουν το σημερινό σκηνικό στο Χ.Α.: risk-off. Ένα υψηλών ταχυτήτων ξεπούλημα όλων των τίτλων που μπορεί να εμπεριέχουν έστω τον ελάχιστο κίνδυνο για κάθε είδους επενδυτή, είτε είναι αυτός βραχυπρόθεσμος είτε μακροπρόθεσμος. Μάλιστα, ο τραπεζικός κλάδος ήταν αυτός που δέχτηκε το μεγαλύτερο πλήγμα, επιβεβαιώνοντας το πόσο ευάλωτος είναι. Ο απολογισμός; Limit down για τις τράπεζες, εκατομμύρια τεμαχίων ανεκτέλεστων πωλήσεων, απώλεια κάθε στήριξης και μεταστροφή σε αρνητική της τάσης της αγοράς. 

Όπως αναφέρουν χρηματιστηριακοί αναλυτές οι επενδυτές πρέπει να αναθεωρήσουν άρδην τις επενδυτικές τους στρατηγικές. Ότι γνώριζαν μέχρι τώρα για τους εσωτερικούς καταλύτες προφανώς και δεν ισχύει, με την εγχώρια αγορά να κινείται στους ρυθμούς του διεθνούς επενδυτικού κλίματος.

Ποια θα είναι η συνέχεια; Ουδείς γνωρίζει τι θα επακολουθήσει, αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Επίσης, μεγάλη ανησυχία προκάλεσε και το ύψος της συναλλακτικής δραστηριότητας σε ολόκληρη την αγορά, αλλά και οι ανεκτέλεστες εντολές πώλησης που παραμένουν στις τραπεζικές μετοχές, εν τη απουσία αγοραστών.

Το Χ.Α. άλλωστε έχασε σε μια μέρα σχεδόν 83 μονάδες, και επέστρεψε στα επίπεδα που βρισκόταν το πρώτο 15ήμερο του περασμένου Μαρτίου, ήτοι έχασε την ανοδική κίνηση τριών από τους τέσσερις συνολικά τελευταίους μήνες.


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης