Τελευταία Νέα
Επί του Πιεστηρίου

Ο πολύπαθος τραπεζικός κλάδος πλέον δεν ανήκει στο Ελληνικό κράτος κι αυτό μπορεί να είναι η σωτηρία του

tags :
Ο πολύπαθος τραπεζικός κλάδος πλέον δεν ανήκει στο Ελληνικό κράτος κι αυτό μπορεί να είναι η σωτηρία του

 
Mε μικρές απώλειες έκλεισε η χρηματιστηριακή εβδομάδα, μιας και η Παρασκευή είχε απώλειες 2% καλύπτοντας τα κέρδη των προηγούμενων 7 συνεδριάσεων και ανακόπτοντας την επιθετική τάση του τελευταίου διαστήματος. Το ότι δεν είχαμε νέα από το Euro working group ήταν η αφορμή για διόρθωση.

______

Του Ηλία Ζαχαράκη

______

Το παιχνίδι παίζεται ανάμεσα σε Ευρώπη και IMF μιας και ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα συμμετάσχει το δεύτερο στο πρόγραμμα. Οι δηλώσεις από πλευράς Ντάισεμπλουμ είναι θετικές παρόλα αυτά η πίεση που δέχεται η κυβέρνηση είναι μεγάλη και πλέον περιμένουμε να δούμε τις εξελίξεις. Θεωρούμε πως αργά ή γρήγορα θα έχουμε ολοκλήρωση της αξιολόγησης μιας και δεν έχουμε και διαφορετικό δρόμο παρόλα αυτά ο τρόπος και ο χρόνος έχει της σημασία του.

Οι εξελίξεις σε σχέση με το ΑΔΜΗΕ και την ΔΕΗ θα δείξουν αρκετά πράγματα μιας και πλέον οι τράπεζες δεν ελέγχονται από το Ελληνικό δημόσιο με αποτέλεσμα οι διοικήσεις να ασκούν βέτο στον τρόπο πώλησης του. Το γεγονός αυτό δείχνει στο τέλος να ωφελεί την ίδια την ΔΕΗ μιας και ότι συμβεί θα είναι υπέρ της.

  • Στο σημείο αυτό να θυμίσουμε πως με βάση τα συμφωνηθέντα αν μέχρι τον Μάρτιο δεν έχει βρεθεί λύση η πώληση θα είναι 100% οπότε θεωρούμε θα βρεθεί μία συμβιβαστική λύση στην συνεδρίαση της Τρίτης. Οι τράπεζες απλώς θέλουν να διασφαλίσουν τον δάνεια τους μιας και έχουν ενέχυρο τον ΑΔΜΗΕ και βλέπουν ότι υπάρχει λύση να μην δώσουν νέο δάνειο για να καλύψουν το ομόλογο που λήγει τον Μάρτιο.
Η μέχρι τώρα λύση είναι ενάντια στα συμφέροντα της ΔΕΗ και το πιο πιθανό είναι να βρεθεί ένας τρόπος που η εταιρία θα ικανοποιηθεί και παράλληλα θα μπορέσει να λύσει το πρόβλημα ρευστότητας που έχει. Θυμίζουμε πως η αξία του ΑΔΜΗΕ ανέρχεται στα 1,3 δις με την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση του ομίλου να αποτιμάται 663 εκατομμύρια. Είναι δεδομένο ότι ο τίτλος θα μας απασχολήσει το επόμενο τρίμηνο ειδικά αν υπάρξει λύση η οποία θα είναι υπέρ της. Ο κλάδος φαίνεται να είναι hot για αρκετά χρόνια ακόμα και σαφώς η σωστή διαχείριση του κολοσσού μπορεί να το εκμεταλλευτεί αν γίνει σωστή διαχείριση.

  • Greek Market WEEKLY Overview


Στα τεχνικά μας τώρα η αγορά δείχνει να προβληματίζεται στο πολύ σημαντικό επίπεδο πέριξ του 665 παρόλα αυτά όσο συντηρεί τα στοπ μας μπορεί να δει υψηλότερα. Σαφώς οι τζίροι είναι σε χαμηλές πτήσεις μιας και περιμένουν τα νέα εκείνα που θα βοηθήσουν να δούμε τις 700 ή και τις 800 μονάδες. Η ερώτηση πάντα είναι αν θα υπάρξει και πάλι μία διόρθωση προς την βάση των 590-610 επίπεδα που έχουμε μεσοπρόθεσμες στηρίξεις ή η αγορά θα δοκιμάσει με συσσώρευση να απορροφήσει τους όποιους πωλητές.

Πρωταθλητές σε απόδοση το πρώτο μισό του μήνα από τις επιλογές μας είναι η ΒΙΟ (11,20%) και η ΙΝΛΟΤ (7,92%). Ο τραπεζικός κλάδος χρειάζεται μία κατοχύρωση των 912 μονάδων αν θέλει να συνεχίσει την κίνηση ενώ το τι θα γίνει με τα NPLS έχει την σημασία του για την συνέχεια. Ο ΓΔ από αρχές έτους έχει απόδοση 1,25% ενώ ο f25 μόλις 0,32 με τραπεζικό κλάδο 2,29%. Ο ftsem έχει κερδίσει τις εντυπώσεις με απόδοση 5.29%.

Η νέα αύξηση των φόρων ακόμα δεν έχει γίνει αισθητή και είναι απορίας άξιον αν οι νέοι φόροι καταφέρουν να αυξήσουν τα έσοδα του κράτους, ενώ παράλληλα θα έχουμε σημαντικές αυξήσεις σε μία σειρά προϊόντων ειδικά λόγω της σημαντικής αύξησης στο πετρέλαιο.

  • Από την άλλη, το νέο ασφαλιστικό σε σχέση με τους ελεύθερους επαγγελματίες θα δείξει αν θα καταφέρει να φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα μετά από αρκετούς μήνες, μιας και θα υπάρξουν τεράστιες κινήσεις από τους ενδιαφερόμενους για να καταφέρουν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.
Εν κατακλείδι, φαίνεται να είμαστε στο τελικό στάδιο στο όλο ταξίδι των τελευταίων ετών, αν και ο χρόνος μας φαίνεται ατελείωτος. Η αγορά δείχνει ότι απλά τα τελευταία χρόνια τηρεί στάση αναμονής μιας και το 2012 και το 2015 ήταν απλά δίδυμες χρονιές και πλέον πρέπει να μπορούμε να επανέλθουμε στην κανονικότητα τουλάχιστον σε κάποια ανεκτά επίπεδα αν θέλουμε να έχουμε τις πιθανότητες να κάνουμε την μεγάλη αλλαγή.

Φυσικά χρηματιστηριακά εξαιρείται ο πολύπαθος τραπεζικός κλάδος, με την διαφορά ότι πλέον δεν ανήκει στο Ελληνικό κράτος. Στα μηνιαία γραφήματα των δεικτών μπορούμε να δούμε την μεγάλη εικόνα και τις πιθανότητες εκείνες που ήδη βρισκόμαστε σε μία μεσοπρόθεσμη αλλαγή τάσης έχοντας πάντα τις δικλείδες ασφαλείας ενεργοποιημένες…

_______



________________



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης